TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Fahiş zamlara karşı ‘imza’ hamlesi: Öğrencilerden Rektör Budak’a metetatik sorusu

Ege Üniversitesi öğrencileri yemek ücretlerine yapılan ve yüzde 330’ları bulan zamların geri çekilmesi için karşı imza topladı. Üniversite rektörlüğü önünde açıklama yapan öğrenciler ayrıca Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak’a matematik sorusu sordu

Haber Giriş Tarihi: 12.10.2023 15:12
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Fahiş zamlara karşı ‘imza’ hamlesi: Öğrencilerden Rektör Budak’a metetatik sorusu

Türkiye’de ekonomik krizin yükü her geçen gün daha da artarken krizin yükü son zamlarla birlikte özellikle dar gelirlilerin ve öğrencilerin omzuna yüklendi. Geçtiğimiz haftalarda Ege Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi ve İzmir Katip Çelebi Üniversitesi’nde yemek fiyatlarına yapılan ve yüzde 200’e varan ve aşan zamların ardından öğrencilerin protestoları gündeme oturmuştu. Dokuz Eylül Üniversitesi’nde öğrencilerin yemek mücadelesinde polis özellik orantısız güç kullanırken Katip Çelebi Üniversitesi’nde ise öğrencilerin mücadelesi zaferle sonuçlanıştı.

Öte yandan; Ege Üniversitesi’nde ise ilk etapta 6,5 liradan 20 liraya çıkarılan ardından da bir öğün 15 lira kalan öğünler 35 lira olarak ‘düzenleme’ adı altında yeniden zam yapılmıştı. Üniversitede öğrencilerin yemeklere yapılan fahiş zamlarla mücadelesi devam ederken son olarak zamların geri çekilmesi için imza toplanıp toplanan yaklaşık bin 500- 2 bin imza, Üniversite Rektörü Prof. Dr. Necdet Burak’a teslim edilmek üzere üniversite rektörlüğüne götürüldü.

Öğrenciler rektörlük önünde açıklama da yaparak taleplerini bir kez daha dile getirdiler.İzmir Barosu, TMOB ve TTB üyeleri de öğrencilere destek verdi. Açıklamayı öğrenciler adına Yusuf Metin K. yaparken, Metin K’nın ardından diğer öğrenciler de tepkilerini dile getirdiler. 

yemekhan1,2

KARAKAYA: BESLENMEYE DAHİ ULAŞAMIYORUZ

Zamların, açlık sınırının çok daha altında bir hayata mahkum edilen öğrencileri daha da zor durumda bıraktığına dikkat çeken Metin K., “22 Eylül 2023 tarihinde Ege Üniversitesi yemekhanelerin 6,5 lira olan yemek ücreti yüzde 200’lük artışla 20 liraya çıkarıldı. Tepkiler karşısında üniversite yönetimi tek öğün fiyatını 15 liraya indirerek ikinci öğünün ücretini 35 liraya çıkardı. Günlük fiyatını 60 liradan 85 liraya çıkararak olayı düzelttiğini sanan ve aklımızla dalga geçen Ege Üniversitesi yönetimine sesleniyoruz. Bizler, yapılan bu fahiş zamları kabul etmiyoruz. İçinde bulunduğumuz ekonomik kriz koşullarında üniversite öğrencileri olarak temek ihtiyaçlarımızı karşılamakta zorluk çekiyoruz. Devletin verdiği bin 250 liralık burs-kredi ihtiyaçlarımızı karşılamaya yetmiyor. Uçuk kira ücretlerini karşılayamıyor, niteliksiz yurtlarda kalmaya mecbur bırakılıyoruz. Üniversitemizde temel ihtiyacımız olan beslenmeye dahi ulaşamıyoruz” dedi.

ö2-1

“REKTÖR TOGG İLE ŞOV YAPIYOR”

Rektör Necdet Budak’a taleplerini sıralayan Metin K., “Ege Üniversitesi 8,5 milyar lira ödenekle en yüksek ödeneği alan 4. Üniversite olurken, Üniversite Rektörü TOGG ile şov yaparken faturanın öğrencilere kesilmesini kabul etmiyoruz. Kendini öğrenci dostu olarak tanımlayan Rektör Necdet Budak, okulun ilk gününden bu yana yemekhane zamlarına gösterdiğimiz tepkilere rağmen bizimle herhangi bir görüşme talep etmedi, öğrencilerin isteklerini dinlemedi. Taleplerimizi tekrarlıyoruz. Bir… Tüm öğünlerdeki zamlar geri çekilsin. Yemekhane fiyatları, rektörün ya da yemek şirketinin değil öğrencilerin yararına göre düzenlensin. Bu bağlamda bizim talebimiz tüm öğünlerde zamların geri çekilip fiyatların 6,5 lirada sabit kalmasıdır. İki… Yemek çeşitliliği ve miktarı artırılsın. Verilen yemekler karnımızı doyurmamakta ve besin değerleri açısından yetersiz kalmaktadır. Üç… Öğünler kalori ve sağlık açısından nitelikli hale getirilsin. Okulda verilen yemekler hijyenik koşullardan uzak olup içinden çeşitli yabancı maddeler çıkmaktadır. Hijyen koşullarında hazırlanmış yemekler istiyoruz. Sağlıklı ve nitelikle öğünler yemek bizim en doğal hakkımızdır. Bu hakkımızdan vazgeçmiyoruz” ifadelerini kullandı.

“İÇİNDEN BULAŞIK TELİ, BÖCEK, TAŞ ÇIKAN YEMEKLERİN…”

Açıklamda konuşan öğrencilerden biri, Rektör Budak’a seslenerek “Rektörümüz okulun ilk günlerinde boyoz dağıtıp şirin gözükerek bizleri içinden bulaşık teli, böcek, taş çıkan yemeklerin günlük 19,5 lira olan ücretini 85 liraya çıkararak yüzde 335 zamla yemek zorunda bırakabileceğini sanıyor. Biz bu numaraları biliyoruz. Onlar 8,5 milyarlık ödenekle araç filoları özel güvenlik orduları kurarken bizler, bin 250 liralık KYK kredisiyle geçinemiyoruz. Soruyoruz. Rektörümüz bizden korktuğu için mi kampüste özel güvenlik ordusuyla dolaşıyor? Biz ne kazanırsak kendi mücadelemizle kazanacağımızı biliyoruz. Taleplerimiz karşılanan kadar buradayız.

ö1-7

FADİME Ö: REKTÖR BU MATEATİĞİN İÇİNDEN ÇIKABİLECEK Mİ?

Açıklamada konuşan öğrencilerden biri olan Fadime Ö., yemek fiyatları ve devletin verdiği KYK kredi-burs ücreti üzerinden basit bir hesap yaparak şunları söyledi; “Yemek ücretleri 6,5 liraydı. Bir gün öğrendik ki Ege Üniversitesi yönetimi yemek fiyatlarını 20 liraya yükseltmiş. Yani yüzde 200’lük zam yapmış. Gelen tepkilerin ardından yüzde 430’luk bir zam daha ekleniş oldu. Baktığımızda bir öğün yemeğe 35 lira vermek bu ekonomik kriz koşullarında hiçbir şey olarak görülebilir. Biz bunu farkındayız. Ama bilmemiz gereken başka şeyler de var. Ege Üniversitesi, üniversiteler arasında en fazla ödenek alan 4.üniversite. Şu an yapılan zamlarla yani yemek fiyatının 35 lira olmasıyla birlikte bir öğrencinin aylık sadece yemek masrafı 2 bin 100 liraya denk geliyor. Bizlerin aldığı KYK bursları bin 250 lira. Tablo bu. Aylık aldığımız bin 250 liranın 2 bin 100 lirasını yemeğe veremiz isteniyor. Biz bu matematiğin içinden çıkamadık. Bakalım Necdet Budak bu matematikten çıkabilecek mi?”

BU İÇERİK DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR-Aradığınız fiyata ve gıdaya ulaşılamıyor

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.