TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ev kirasını ödeyemeyen köyüne dönüyor

Türkiye’de son bir yılda gerçekleşen ters göçün sebepleri hakkında açıklamalarda bulunan uzmanlar, bunun en büyük sebebinin şehir hayatının pahalılığı olduğunu belirtti

Haber Giriş Tarihi: 18.08.2023 06:03
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Ev kirasını ödeyemeyen köyüne dönüyor

AYSELİN UZUN-ÖZEL HABER

Türkiye’de göçlerin tarihçesine bakıldığında, özellikle cumhuriyet kurulduktan sonra yani 1950’li yıllarda başlayan şehirleşme ve sanayileşme sonrasında, küçük yerlerden büyük kentlere yönelik göç hareketleri başladı. Ardından ekonomik sıkıtılar ve tarımın değerini kaybetmesiyle, kırsalın iticiliği kentin çekiciliği artınca 1960’larda kırsaldan büyükşehirlere bir göç daha gerçekleşti. Günümüze geldiğimizde ise bu durumun tam tersi yaşanmakta. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2022 yılına ilişkin "İç Göç İstatistikleri" bültenine göre Türkiye'de geçen yıl 2 milyon 791 bin 156 kişi iller arasında göç etti. Türkiye'de iller arası göç eden nüfusun dağılımında, İstanbul 385 bin 294 kişiyle en çok göç alan il olarak tespit edildi. İstanbul'u sırasıyla 189 bin 104 kişiyle Ankara ve 132 bin 426 kişiyle İzmir takip etti. En çok göç alan iller olan İstanbul, Ankara ve İzmir'in aynı zamanda en çok göç veren iller olduğu görüldü. İlk sırada 418 bin 82 kişi ile İstanbul en çok göç veren il olurken, bu ili 161 bin 912 kişi ile Ankara ve 107 bin 312 kişi ile İzmir takip etti. Uzmanlar, yaşanan bu ters göçün en büyük nedeninin şehirlerde artan hayat pahalılığından kaynaklandığını belirtti.

sosyolog özkan yıldız_ilkses

ENFLASYON GÖÇE SEBEP OLDU

Türkiye’de son yıllarda artış gösteren ters göçlerin, sebepleri kadar kötü sonuçlarının da olabileceğini ve bu tarz olaylar yaşanmaması için merkezi ve yerel yönetimlerin göç hareketlerini çok iyi değerlendirip, güncel bir ulusal göç politikası uygulaması gerektiğini söyleyen Sosyolog Prof.Dr. Özkan Yıldız, göçlerin büyük bir olay olduğunu ve sosyokültürel açıdan köklü değişikliklere yol açacağını belitti. Yıldız, göçlerin sebeplerine ve sonuçlarına dikkat çektiği konuşmasında “Son yıllardaki ekonomik dönüşümlere baktığımızda zaman, enflasyonla da birlikte hayat pahalılığı artmaya dolayısıyla da insanların geçim koşulları zorlaşmaya başladı. Bu sebeple de İstanbul’dan, İzmir’den ve Ankara’dan kırsala yönelik tersine göçler yapıldı. Şehirde tutunamayan insanlar memleketlerine dönerek, ailesi ve kendisi için daha hesaplı ve rahat nefes alabileceği bir hayat arayışına girdi. Bunun dışında ise özellikle büyük şehirlerde artan suç, şiddet, uyuşturucu, asayiş sebebiyle ebeveynlerin çocuklarının geleceği hakkında duydukları kaygı da göçlere neden oldu. Bu durum anne babaları çocukları daha güvenli ve steril bir yerde büyüsün diye sakın yerlere göç ettirdi. Ancak bilinmesi gerekir ki yaşanılan bu ani ve yoğun göçlerin her zaman bir acı reçetesi olmuştur. Örnek vermek gerekirse 1960’larda yaşanılan kırdan kente göçüş, o kadar büyük etki yarattı ki şehirlerde gecekondu kavramı ortaya çıktı. Sonrasında çarpık kentleşmeyle kentlerin alt yapısı dahi yetersiz kaldı. Hatta göç sonrasında yaşanılan kütür şoku Arabesk gibi yeni müzik türünü de ortaya çıkardı” ifadelerini kullandı.

prof-dr-ibrahim-atilla-acar-3_ilkses

HER ŞEKİLDE ZORLANACAKLAR

Ekonomist Prof.Dr. İbrahim Atilla Acar ise kentten köye göçen kesimin çoğunlukla düşük gelirli kişilerden oluştuğunu, şehirde artan ev kiraları ve zorlaşan yaşan şartlarının onları buna zorladığını belirtti. Ancak tersine göç ederek şehrin kargaşa ve pahalılığında kaçan kişilerin köylerde adaptasyon gibi daha büyük sorunlarla da karşılaşabileceğini dile getiren Acar, “Şehir ekonomisi dediğimiz şey artık insanları asgari ücretle çalıştırmak gibi bir noktaya doğru sürüklüyor. İnsanları bundan sonra, şehirde iyi bir hayat, sağlık hizmeti ve iyi bir eğitim beklemiyor. Biliyorsunuz ki hayat standartları iyi olursa insanlar bir yeri bırakıp başka bir yere gitmiyor. Ancak bulunduğu ortamdan nispeten daha iyi bir yer varsa bunu yapmaya kalkıyor. Şehirlerde hayat hakikaten pahalıdandı. Kiralar fahiş miktarda arttı ve bir emekli maaşını düşünürsek bu paraları ödemek mümkün olmayan bir hal aldı. Böylece insanlar kirasını bile karşılayamayacak duruma geldiklerinden dolayı köylerine dönmeye başladı. Ancak başka bir husus da var ki bu da çok önemlidir, insanlar uzun yıllar boyunca şehirde iki üç katlı apartmanlarda yaşadı. Dolayısıyla tekrar kırsal hayata adapte olmaları, tarla sürüp, ekip biçmeleri onları yine zorlayacaktır” dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.