TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Eğitimciler iş bıraktı: Kanunda düzenleme yapın!

Eğitimde şiddete tepki gösteren eğitimciler, bugün tüm Türkiye’de eğitime ara verdi. Sendika temsilcileri, Milli Eğitim Bakanlığı’na seslenerek öğretmenlik kanununda düzenleme talep etti

Haber Giriş Tarihi: 10.05.2024 08:36
Haber Güncellenme Tarihi: 10.05.2024 08:52
Kaynak: HABER MERKEZİ
Eğitimciler iş bıraktı:  Kanunda düzenleme yapın!

SEMİ TEKTAŞ-ÖZEL HABER İstanbul’un Eyüpsultan ilçesi Alibeyköy semtinde bulunan özel bir okulun müdürü İbrahim Oktugan, (74) 5 ay önce okuldan atılan 2006 doğumlu Y.K. tarafından odasında silahla vurulmuş, kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirmişti. Olayın kamuoyuna yansımasıyla birlikte büyük tepki toplamıştı. Eğitimciler yurt genelinde iş bırakma eylemleri düzenlerken yarında tüm Türkiye’de ortak bir basın açıklaması gerçekleştirilecek. Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Nazif Ceylan, iktidarın kullandığı dilin şiddete sebebiyet verdiğini, bakanlığın öğretmenlik kanununda düzenleme yapması gerektiğini belirtti. Eğitim ve Bilim İş Görenleri Sendikası (Eğitim-İş) İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Adem Yıldırım ise RTÜK’ün mafya ve suç temalı yayınlara izin vermemesi gerektiğini bu tür yayınların şiddeti normalleştirdiğini ifade etti.

MESLEK KANUNU DEĞİŞMELİ

Eyüpsultan’da yaşanan olayın eğitimciler üzerinde olumsuz bir etki yarattığını söyleyen Ceylan, bakanlığa çağrıda bulunarak Öğretmenlik Meslek Kanunu’nda ortak bir düzenleme yapılması gerektiğini belirtti. Ceylan, Böyle bir olayın bu şekliyle yaşanmış olması eğitimciler üzerinde bir korku ve huzursuzluk yarattı. Öğretmenler odasında bir telaş yaşanmayacak belki ama biz bu tür olayların tekrardan yaşanmaması için elimizden geldiğince öğretmenlerimize moral motivasyon vermeye çalışıyoruz. Ama siyasi iktidarında açıklamaları bu yönde olmalı. Öğretmenleri motive etmeli. Milli Eğitim Bakanı’nın yaptığı açıklamaları biz yeterli bulmuyoruz. Öğretmen meslek kanununun sendikaların görüşü alınarak ortak bir kararla ortak paydaşlarla birlikte bütün mesleğimizin onurlu geleceğini ve öğretmenlerin toplumdaki yerini ortaya koyacak şekilde düzenlenmesini istiyoruz” diye konuştu.

ÖĞRETMENLER İFTİRAYA UĞRUYOR

Velilerin eğitimcilere mobbing uyguladığını söyleyen Ceylan, CİMER ve ALO 147 Şikâyet Hatlarının öğretmenlerin iftiraya uğradığının altını çizdi. Ceylan, “Bu olay yeni yaşanmadı, maalesef ileride tekrar yaşanabilme ihtimali var.  Siyasi iktidar bu şekilde devam ettiği sürece, şiddet ve şiddet dilini kullandığı sürece bunları tekrar yaşayacağız. Bizim isteğimiz tabi ki meslek olarak öğretmenleri koruyan bir yasa tasarısının çıkarılması, toplumda öğretmenlere gereken değerin verilmesi, ayrıca öğretmenlerin bu kadar itibarsızlaştığı bir ortamda gerçek değerimizin ortaya konulması için bakanlık düzeyinde çalışmalar yapılmalıdır.  Bizler bu toplumun geleceğini inşa eden insanlarız. Özellikle öğretmeni itibarsızlaştıran en önemli olgulardan birisi de bu Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığına ait CİMER ve Alo 147 ihbarlarıdır. Bunlar öğretmenler üzerinde bir sopa olarak kullanılıyor. Sürekli birilerinin istediği şekilde öğretmenler itham ediliyor. Çeşitli iftiralarda bulunuluyor. Öğretmenler doğal olarak artık ‘ben de hiçbir şey yapmayayım’ moduna giriyor. Gerekli güvenlik önlemleri alınmadığı sürece şiddet meyilli insanlar okullara rahatlıkla girebiliyor. Belki en önemli olaylardan biride öğretmenlerin veliden mobbing görüyor olmasıdır, bununda önüne geçilmesi gerekiyor. Her türlü şiddete açık şekilde maruz kalıyoruz. Bizi koruyacak yasa, kanun, yönetmenlik, okul, idareci yok. Öğretmene şiddet artık son bulsun istiyoruz. Bundan sonra bu olaylar tekrar edilmemesin istiyoruz. Biz sendika olarak bundan sonra bu tür olayların peşinde olacağız, takipçisi olacağız” değerlendirmesinde bulundu. Eğitim-Sen Şubeleri olarak bugün tüm Türkiye’de basın açıklaması ve oturma eylemi yapacaklarını söyleyen Ceylan, “Eğitim-Sen olarak biz dün ve bugün işyerlerimizde siyah kıyafetle kokart takarak eylemimizi gerçekleştirdik.  İşyerlerimizde basın açıklamalımızı yaptık. Dün Karşıyaka’da tüm Eğitim-Sen şubeleri olarak toplu bir basın açıklaması gerçekleştirdik. Yarın da iş bırakacağız. Konak YKM önünde saat 11.30’da toplanacağız oradan Sümerbank önüne doğru yürüyeceğiz. Orada basın açıklamasından sonra kısa bir oturma eylemi yapacağız” diyerek sözlerini tamamladı.

YASALAR CAYDIRICI OLMALI

Eğitimde şiddetin son bulabilmesi için yetkililerin acil önlemler alması gerektiğini söyleyen Adem Yıldırım, yasalarında caydırıcı özelliğinin olması gerektiğini belirtti. Yıldırım, “Uzun zamandır öğretmenlere şiddet aslında gündemimizdeydi. Sadece Eyüpsultan’da gerçekleşen ve ölümlü bir olayla sonuçlanması kamuoyunun bütün dikkatini buraya çekti. Biz hep şunu söyledik, eğitimde şiddet yasası çıkarılmalı ve bununla ilgili çok ciddi önlemler alınmalı. Kimi zaman öğrenciler tarafından kimi zaman veliler tarafından öğretmenlerimiz şiddete maruz kalıyordu zaten. Çok değil iki hafta önce kadar İstanbul’da bir okulda bir öğretmenimize yine yumruk atılarak saldırıda bulunuldu. Buradan yola çıkarak gerek siyasi otoritenin gerek MEB’in şiddete dur diyebilmek için gerekli yasaları ivedilikle çıkarması gerekiyor. Bu yasalarında caydırıcı ve adaleti sağlayan düzenlemeler olması gerekiyor” şeklinde konuştu.

RTÜK ÇAĞRISI

TV kanallarında yayınlanan yayınların şiddeti artırıp normalleştirdiğini söyleyen Yıldırım, eğitimde şiddetin sonlandırılabilmesi için alınması gereken önlemleri şöyle sırladı: “Okuldaki korkutucu şiddeti durmak için Eğitim-İş olarak birkaç maddelik isteğimiz bulunuyor.  İlk olarak; özel devlet okulu ayırt edilmeksizin tüm okulların güvenlikleri sağlanmalıdır. Devleti yönetenler okulların güvenliğini sağlamalıdır. Okul kapılarına dedektörler konulmalı ve gerekli sayıda kadrolu personel alımı yapılmalıdır. Bu yapılacak olan önlemlerin yönetmeliklerle garanti altın almanız gerekiyor. Bu önlemlerinde denetimini sıkı sıkı yapmalısınız. Failler toplumun vicdanını rahatlatacak şekilde cezalandırılmalı. Faillerin gözaltına alındığını biliyoruz ama yasalardaki boşluklardan dolayı ceza almadığını da biliyoruz. Hata içi boşaltılmış müfredat yerine şiddetin çağdışı olduğunu öğreten toplumsal yaşam dersleri müfredata konulmalıdır.  Bir de en önemlisi olarak Eğitim-İş olarak altını özellikle çizdiğimiz, RTÜK’ün mafya ve suç temalı yayınlara izin vermemesi gerekiyor. Bu tür yayınlar şiddeti normalleştiriyor. Anca bu önlemler alınırsa şiddet durur. Eğitimde öğrenciler ve öğretmenler en iyi verimle çalışabilir.”

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.