TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Dokuz Eylül’de ‘işçinin güvenliği yok’

Sayıştay Başkanlığı Dokuz Eylül Üniversitesi 2022 yılı Denetim Raporu’nda en çok dikkat çeken hususlar işçilere ilişkin olurken raporda, bazı yapım işlerinde iş sağlığı ve güvenliğine dair görevlendirmelerin geç yapıldığı tespit edildiği belirtildi

Haber Giriş Tarihi: 21.09.2023 14:12
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Dokuz Eylül’de ‘işçinin güvenliği yok’

Her yıl kamu ve bağlı idarelerde denetim yaparak raporlayan Sayıştay Başkanlığı Dokuz Eylül Üniversitesi 2022 yılı Denetim Raporu’nu yayımladı.

Yapılan denetim sonucunda üniversiteye ilişkin en çok dikkat çeken bulgular işçilere ilişkin oldu. Hazırlanan raporda, üniversitenin işçi güvenliğine yeterli önemi vermediği belirtilirken senelik izinlerin kullandırılmasında da eksiklikler tespit edildiği ifade edildi.

İŞ SAĞLIĞI

İŞÇİ GÜVENLİĞİNDE RÖTAR

Raporda, üniversite tarafından ihale edilen bazı yapım işlerinde iş sağlığı ve güvenliğine dair görevlendirmelerin geç yapıldığı tespit edildiği belirtildi.  

Konuya ilişkin raporda, “Yapılan incelemede, Üniversite tarafından gerçekleştirilen aşağıda verilen muhtelif yapım işlerinde, işyerindeki sağlık ve güvenlik risklerini önlemek ve koruyucu hizmetleri yürütmek üzere istihdam edilen işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanının işin başlama tarihinden daha ileri tarihlerde yapıldığı veya hiç yapılmadığı görülmüştür” denildi.

Raporda yer alan verilerde, Tınaztepe Yerleşkesi Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Bodrum Katta Oda Tadilatları Yapılması İşinde 24 Mart 2022’de, Gündüz Tedavi Merkezi Binası Kemoterapi Ünitesi Tadilatı işinde 23 Mart 2022’de, Tınaztepe Yerleşkesi Tehlikeli Atık ve Hurda Depolama Alanı Yapılması ile Altyapı ve Çevre Düzenlemesi İşinde 2 Haziran 2022’de işe başlanırken ve daha birçok işte ne iş başlangıcında ne de sonrasında iş güvenliği uzmanı ya da iş yeri hekimi görevlendirilmediği belirtildi.

İŞ SAĞLIĞI

YILLIK İZİNLER KULLANDIRILMAMIŞ

Üniversitede kadrolu ve sürekli çalışan işçi personelin yıllık ücretli izinlerinin süresinde kullandırılmadığı ifade edildi.

Konuya ilişkin İş Kanunu’nda yer alan “…Yıllık ücretli izin işveren tarafından bölünemez.  Bu iznin 53’üncü maddede gösterilen süreler içinde işveren tarafından sürekli bir şekilde verilmesi zorunludur. Ancak, 53’üncü maddede öngörülen izin süreleri, tarafların anlaşması ile bir bölümü on günden aşağı olmamak üzere bölümler hâlinde kullanılabilir. İşveren, yıllık ücretli iznini kullanan her işçiye, yıllık izin dönemine ilişkin ücretini ilgili işçinin iznine başlamasından önce peşin olarak ödemek veya avans olarak vermek zorundadır.  Yıllık ücretli iznini kullanmakta olan işçinin izin süresi içinde ücret karşılığı bir işte çalıştığı anlaşılırsa, bu izin süresi içinde kendisine ödenen ücret işveren tarafından geri alınabilir” ifadeleri işaret edildi.

YILLIK İZİN

Raporda yer alan bilgilerde, İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığında çalışan kadrolu 10 işçi ve 383 sürekli işçinin 1-49 günlük yıllık izninin, 26 sürekli işçinin 50-99 gün yıllık izninin, Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’nda çalışan 75 sürekli işçinin 1-49 günlük, 16 işçinin 50-99 gün yıllık izninin ve 1 işçinin de 100-149 gün yıllık izninin kullandırılmadığı belirtildi.

Raporda, “Buna göre Üniversitenin, Cumhurbaşkanlığı Genelgesi doğrultusunda hareket etmesi ve işçilerin yıllık izinlerinin ücrete dönüşmemesi için, işçilerin yıl içerisinde hak kazandıkları yıllık izinlerini, ilgili yıl içerisinde kullandırmaları, işçilerin önceki yıllardan hak kazanıp kullanmadıkları yıllık izinlerini ise en geç 3 yıl içinde kullandırmaları gerekmektedir” denildi.

BU İÇERİK DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Katip Çelebi raporunda ‘EKAP’ eksiği

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.