TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Dirençli bir kent için toplumsal cinsiyet eşitliği şart!

İklim ve afet politikalarının, dezavantajlı kesimlerin ihtiyaçlarının göz önünde bulundurularak ve toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamaya yönelik olarak tasarlanması gerektiğini savunan İklim Eyleminde Kadın Liderler Topluluğu, Büyükşehir’e ‘dirençli kent’ hedefi doğrultusunda çağrı yaptı

Haber Giriş Tarihi: 02.11.2023 08:04
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Dirençli bir kent için toplumsal cinsiyet eşitliği şart!

İklim krizinin etkileri her geçen gün daha derinleşirken, yerel idareler de kentleri afetlere karşı daha dirençli hale getirecek uygulamaları giderek önem kazanıyor. İklim değişikliğinin etkileri konusunda çalışmalar yürüten Kalkınmada Kadının Sağlık Hakkı Derneği bünyesinde kurulan İklim Eyleminde Kadın Liderler Topluluğu, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ‘dirençli kent’ hedefi doğrultusunda çağrıda bulundu. İklim ve afet politikalarının, dezavantajlı kesimlerin ihtiyaçlarının göz önünde bulundurularak, toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamaya yönelik olarak tasarlanması gerektiğini savunan Kalkınmada Kadının Sağlık Hakkı Derneği Başkanı ve İklim Eyleminde Kadın Liderler Topluluğu Kurucusu Emine Gök, talepleri sıraladı ve sürecin takipçisi olacaklarını vurguladı.

kadınsal1

HAK TEMELLİ YAKLAŞIM

İklim değişikliğinin etkilerinin kadınlar, çocuklar, engelliler ve diğer dezavantajlı gruplar üzerinde daha fazla hissedilir olduğunu belirten Gök, “İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin iklim ve afet politikalarının toplumsal cinsiyet eşitliği ve hak temelli yaklaşım kavramları etrafında hayata geçirilmesini talep ediyoruz. İklim değişikliğinin etkileri, toplumsal cinsiyet eşitsizliği nedeniyle kadınlar, çocuklar, engelliler ve diğer dezavantajlı gruplar üzerinde daha fazla hissedilmektedir. Örneğin, iklim değişikliğinin neden olduğu kuraklıklar, kadınlar ve çocuklar için su temini ve gıda güvenliği sorunlarına neden olmaktadır. Aşırı hava olayları, kadınlar ve çocuklar için fiziksel ve psikolojik sağlık sorunlarına neden olmaktadır. İklim değişikliğinin neden olduğu ekonomik kayıplar, kadınlar ve çocukları daha fazla yoksulluğa sürüklemektedir. İklim ve afet politikaları, bu grupların ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak ve toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamaya yönelik olarak tasarlanmalıdır” dedi.

iklim krizi kadınsal1

KATILIM MEKANİZMASI OLUŞTURULMALI

Büyükşehir Belediyesi’nin iklim ve afetlere karşı dayanıklı bir İzmir için oluşturduğu politikalara ilişkin taleplerde bulunan Gök, “İklim ve afet politikalarının toplumsal cinsiyet analizi yapılmalı ve bu analiz politikaların geliştirilmesi ve uygulanmasında temel alınmalıdır. İklim ve afetlerin toplumsal cinsiyet eşitliği üzerindeki etkilerini ve bu etkileri azaltmak için alınabilecek önlemleri ortaya koyulmalıdır. İklim değişikliğinin neden olduğu kuraklıkların kadınlar ve çocuklar üzerindeki etkilerini ve bu etkileri azaltmak için alınabilecek önlemler kamuoyu ile şeffaf bir şekilde paylaşılmalıdır. İklim ve afet politikalarının uygulanmasında kadınların, çocukların, engellilerin ve diğer dezavantajlı grupların aktif katılımını sağlamak için mekanizmalar oluşturulmalıdır. Bu mekanizmalar, bu grupların politikaların geliştirilmesine ve uygulanmasına katkıda bulunmasını sağlamalıdır. Katılım mekanizması, kadınların, çocukların, engellilerin ve diğer dezavantajlı grupların iklim ve afet politikaları hakkında görüşlerini ifade etmesine olanak tanıyacaktır. İklim ve afet politikaları toplumsal cinsiyet eşitliğini destekleyen ve güçlendiren bir yaklaşımla yürütülmelidir. Bu yaklaşım, kadınların, çocukların, engellilerin ve diğer dezavantajlı grupların iklim değişikliği ve afetlere karşı dayanıklılığını artırmaya yönelik olmalıdır. Bu yaklaşım, kadınların ve çocukların iklim değişikliği ve afetlere hazırlıklı olmaları için eğitim ve destek programları sunmalıdır” ifadelerini kullandı.

SİVİL TOPLUMUN KATILIMI SAĞLANMALI

Sürecin takipçisi olacaklarını vurgulayan Gök, “İklim ve afet politikalarının uygulanmasında kadınların ve kız çocuklarının güçlendirilmesi için özel önlemler alınmalıdır. Kadınların ve kız çocuklarının iklim değişikliği ve afetlere karşı dayanıklılığını artırmak için onların güçlendirilmesine yönelik özel önlemler alınmalıdır. Bu önlemler, kadınların ve kız çocuklarının ekonomik fırsatlara erişimini sağlama, eğitim ve istihdam olanaklarını artırma ve karar alma süreçlerine katılımlarını sağlama gibi konuları içermelidir. İklim ve afet politikalarının uygulanmasında yerel toplulukların ve sivil toplumun katılımı sağlanmalıdır. Yerel topluluklar ve sivil toplum, iklim değişikliği ve afetlerin etkilerini en iyi bilen kişilerdir. Bu nedenle onların katılımları, politikaların daha etkili ve kapsayıcı olmasını sağlayacaktır. Bu taleplerimizin, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin iklim ve afet politikalarının toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamaya yönelik olarak geliştirilmesine ve uygulanmasına önemli katkı sağlayacağına inanmaktayız” açıklamasını yaptı.

BU İÇERİK DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR- İklim krizinden en çok etkilenen ülkeler arasında kimler yer aldı?

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.