TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Cıstır: Romanları seviyoruz sözleri inandırıcı gelmiyor

İzmir'de yapılması plananlana Hıdırellez kutlamlaları 6 Şubat depremleri gerekçe gösterilerek bazı mahallelerde iptal edildi

Haber Giriş Tarihi: 05.05.2023 13:21
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Cıstır: Romanları seviyoruz sözleri inandırıcı gelmiyor

KEMAL ÖZKURT / ÖZEL HABER

Baharın gelişini müjdeleyen, Türk ve Roman kültüründe önemli bir yere sahip olan Hıdırellez kutlamaları bu yıl 6 Şubat'ta ülkemizde yaşanan depremler sebebiyle İzmir’in bazı bölgelerinde iptal edildi. Konak ve Buca'nın bazı mahallelerinde 6 Şubat'ta yaşanan depremlerin bahaneleri olduğunu dile getiren İzmir Romanlar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Abdullah Cıstır, "Artık romanları seviyoruz sözleri inandırıcı gelmiyor. Bu konuda sığ görüşlü kim varsa yüzleşeceğiz" dedi.

6 ŞUBAT BAHANESİ OLDU

İzmirli romanların asıl tepkilerinin iptal edilen kutlamalar gerekçe olarak gösterilen 6 Şubat depremine olmadığını söyleyen Cıstır, "Deprem bölgesinde acı ve yasaklar varken bizde vur patlasın çal oynasın diye eğlenip fotoğraf vermek istemiyorum. Bizim asıl sitemimiz, yılın sadece bir günü bizi konu mankeni olarak görmeleri ve dışardan gelip sonradan roman mahallelerine hiç ilgilenmeyenlere. Geliyorlar bir gün masaları kurup, gelen geçeni fotoğraf çekip eğleniyorlar. Sonra da roman mahallelerini kendi kaderine bırakıyorlar. Herkes işi düşünce sadece romanları görüyor. Bu mahallelere birçok siyasi ve iş insanları geliyor. Buradan onlara seslenmek istiyorum. Artık romanları seviyoruz sözleri inandırıcı gelmiyor. Romanları o kadar çok seviyorlarsa iş insanları alsınlar istihdam sağlasınlar. Sadece konu mankeni olarak değil, her ortamda birlikte hareket edilen bir çalışma yapmak isterdik" diye belirtti.

"BÜYÜKŞEHİR KUTLAMALARI ORGANİZE EDEBİLİRDİ"

Hıdırellez kutlamalarında İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin otorite eksiliği olduğunu dile getiren Cıstır, "Roman mahallelerinde vatandaşlar zaten kendi evlerinde kıyafetlerini giyecek kutlamalarını yapacak. Büyükşehir’in bu konuda biraz daha hassas davranarak Konak veya Kordon'da kutlamalar organize edebilirdi. Bu kutlamaların aslında turizmin bir parçası haline gelmesini isterdik. Sadece 5 Mayıs'lık değil devamlılığı olan kültür merkezi olarak odaklanılması gerekirdi. 5 Mayıs'ı sadece o gün roman mahallelerine gidilip eğlenilen bir gün olarak gören zihniyete karşıyım.  Ayrıca, Buca'da eski hastanenin bulunduğu yerde hem de yeni yapılacak ceza evine tepki amaçlı Hıdırellez kutlaması yapılmasını da anlamsız buluyorum. Çünkü bu baharın gelişi için yapılan ve yaklaşık son 10 yıldır da roman kültürüyle özdeşleşen bir kutlama. Siyasi amaçlara alet edilmemeli " diye konuştu.

"SÜRECİ NASIL TEDAVİ EDECEKLERİNİ KENDİLERİ DÜŞÜNECEK"

Öte yandan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)'nin Menemen mitinginde açtığı pankarta tepki gösteren Cıstır, şu ifadeleri kullandı:

"Bu bakış açısını CHP kurumsalına indirgememek lazım. Açılan pankart İlçe Başkanlığı’nın aciziyetidir. Ben bu konuda İlçe başkanını ve yönetimini kınıyorum. Burada Genel başkanını, İl başkanını, CHP'yi ve romanları küçük düşürdüler. Siyaset yapmaya çalışan bizlerin de söz söyleyecek durumu kalmıyor. Çünkü elimizdeki argümanlara bunumu savunuyorsunuz diyecekler. Bu saatten sonra yapacakları özür de kesmez. Çünkü bu görsel ve haberler artık Türkiye’nin dört bir tarafında duyuldu. Öte yandan, artık bizler de sadece seçen değil seçilen olmak istiyoruz. Bu konuyu 15 yıl önce dile getirdik. Dolayısıyla sığ bir bakış açısı içine onlarla yüzleşeceğiz. Bu konuda romanları sayacaklar sadece seviyoruz demekle olmuyor. Bu süreci nasıl tedavi edeceklerini kendileri düşünecek"

.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.