TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bergama’nın heba edilmesine izin vermeyiz

Bergama Belediye Başkanı Koştu, tüm tepkilere rağmen İzmir’in çöpünün Bergama’ya taşınmasının önünü açan katı atık bertaraf tesisi kapasite artışında ÇED sürecinin başlatılmasına ilişkin “Bergama’nın heba edilmesine müsaade etmeyiz” dedi

Haber Giriş Tarihi: 09.03.2023 05:34
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Bergama’nın heba edilmesine izin vermeyiz

TENZİLE AŞÇI/ÖZEL HABER

İzmir’de katı atıkların bertarafının yapıldığı ve uzun süredir kapasitesi yetersiz olduğu ve koku sorunun kaynağı olduğu gerekçesiyle tepki toplayan Harmandalı Katı Atık Bertaraf Tesisi’ne alternatif olarak sunulan Bergama Katı Atık Bertaraf Tesisi’nin kapasite artışına ilişkin kritik bir gelişme yaşanmıştı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin tesis için sözleşme imzaladığı İzmir Doğu Star Elektrik Üretim A.Ş. tarafından hayata geçirilmesi planlanan tesis için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvuru yapılarak ÇED süreci başlatmıştı.

279 BİN 362 METREKARE ALANDA

Projenin hayata geçirilmesiyle birlikte Mevcut durumda Bergama, Dikili, Kınık, Aliağa İlçelerinden karışık belediye atıklarının getirildiği Bergama İlçesi Entegre Katı Atık Yönetim Tesisinin genişletilerek tesise “Mekanik Ayırma Tesisi, Biyometanizasyon Tesisi ve Elektrik Üretim Tesisi’ ne ilave olarak ATY Hazırlama Tesisi’nin de prosese dâhil edilmesi ve II. Sınıf Düzenli Depolama Tesisi lotlarına Lot-3 Düzenli Depolama Alanı’nın” da ilave edilmesi planlanıyor. Toplam alanın 279 bin 362 metrekarede hayata geçirilecek projenin toplam maliyetinin 86 milyon 324 bin lira olduğu bilgisine yer verildi.

Öte yandan; daha önce projeye tepki gösterip “Bergama için felaket olur” ifadelerini kullanan Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu, tüm tepkilere rağmen projede geri adım atılmaması ve ÇED sürecinin başlatılmasına ilişkin İLKSES’e konuştu.

ÇOK BÜYÜK SIKINTI OLUŞTURUR

Tesisin kapasite artışına karşı görüşlerinin değişmediğinin altını çizen Başkan Koştu, “Konuya ilişkin bugüne kadar belirttiğimiz görüşlerimiz hala geçerli. Biz tesisin kapasite artışı yapmasını doğru bulmuyoruz. Bu hem mali hem çevre hem de Bergama’mız anlamında doğru bir şey değil. Çöpün 100 kilometre yol boyunca metropolden Bergama’ya getirilmesi çok doğru bir iş değil. Bu, Bergama’mıza çok büyük bir sıkıntı oluşturur. Bergama’mız tarihi ve UNESCO dünya mirası listesinde olan bir şehir. Doğal güzellikleri, tarım alanları ve orman alanlarıyla İzmir’imizin en güzel ve coğrafya olarak de en geniş ilçelerinden biri. Ama bu şekilde kullanılıp heba edilmesine müsaade etmeyiz Bergamalılar olarak” dedi.

OLUMSUZ FİKİRLERİMİZİ İLETECEĞİZ

Tesisin kapasite artışı projesine olumsuz görüş belirttiklerini ve gerekirse yargıya başvuracakları mesajını veren Koştu, “Bunun ilgili olumsuz görüşümüzü belirttik. Şu anda ÇED süreci işletiliyor. Bununla ilgili de olumsuz fikirlerimizi ileteceğiz. Sonraki süreci de takip edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.