TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Balıklar oksijensiz kaldı denizde boğuldu!

Karşıyaka Sahili’nde geçtiğimiz günlerde yüzeye çıkan ölü balıklar ile ilgili konuşan Kesici, körfezdeki kirlilik sebebi ile balıkların oksijensiz kalarak denizde boğulduğunu söyledi

Haber Giriş Tarihi: 02.11.2023 05:35
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Balıklar oksijensiz kaldı denizde boğuldu!

İzmir Körfezi’nin bazı bölgelerinde görülen kırmızı renk ile kıyıya vuran ve açığa çıkan planktonlar sebebiyle lokal bölgelerde balık-yosun kokusu meydana geldi. Artan koku nedeni ile şikayetler gelince açıklamada bulunan İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi (İZSU) Genel Müdürlüğü, “Kırmızı rengin hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde gitmesi nedeniyle oluştuğu teşhis edilen bu tür, insan/denizel canlı sağlığını etkileyecek toksinler üreten bir tür değildir. Doğal ömürlerini tamamlayıp yok olacaklar” dedi. Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Bilim Danışmanı Erol Kesici ise İZSU’nun açıklamasına karşılık olarak Karşıyaka Sahili’nde geçtiğimiz günlerde ölü balıkların deniz yüzeyine çıktığı görüntüleri gazetemiz ile paylaştı. Kesici bu durumu şu sözlerle işaret etti: “İzmir Körfezi’nin kirli olduğunu, çok hasta olduğunu kabullenmemiz gerekiyor. Hastalığı kabul edip tedaviye karar vermemiz lazım. Aşırı kirlilik nedeniyle balıklar oksijensiz kalarak denizde boğuldu.”

erol kesici1

SOLUNGAÇLARI KİRLİLİKTEN TIKANMIŞ

Erol Kesici, balıkların denizde oksijensiz kalmasını sanayileşmeden dolayı karbondioksit gazının artığı için insanların da temiz havadan yoksun kalmasına benzetti. Kesici, “Balıklar nefes alamadığı için ve denizdeki aşırı kirlilik nedeniyle ölüyor. Denizler balıkların yaşama ortamı. Suların aşırı kirliliği de balıkları etkiler. Karadaki oksijen oranı bizi nasıl etkiliyor ise balıklar için de denizdeki oksijen çok önemli. Balıklar dışında diğer su canlıları olarak kalamarlar, midyeler, mikroskopi organizmalar gibi canlıların mutlak suretle sağlıklı bir şekilde deniz içerisindeki aktivitelerini yerine getirebilmeleri için çözülmüş oksijene ihtiyaç var. Yaptığımız analizlerle gördük ki, balıklar solungaçları vasıtası ile soluk alıp verirler. Solungaçlarda kirlilikten dolayı tıkanmalar meydana gelmiş. Yani nefes alamaz hale geldiler. Biz insanların ağızlarının burunlarının tıkanması gibi balıkların solungaçları tıkanmış durumda. Aşırı kirlilik nedeniyle balıklar oksijensiz kalarak denizde boğuldu” dedi.

1K

KÖRFEZDE BALIK YÜZEMİYOR…

Martıların bile ölü balıkları yiyemediğini söyleyen Kesici, “Her canlının bir hassasiyeti var. Bu ölü balıkları bırakın insanların yemesini can dostlarımıza bile yedirmemek gerekir. Doğanın şakası yok. Kovid-19 hastalığını hatırlayalım. Başımıza neler gelmişti. Körfezde de durum aynı. Orası da bir yaşam alanı. Bu döngü orada da var” diye konuştu.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in, ‘Yüzülebilir Körfez’ projesine ilişkin konuşan Kesici, “Körfezde balık yüzemiyor ki insan yüzsün. Yüzebildi mi balıklar? Yüzemedi, kitleler halinde balık ölümlerini gördük. Tek bir tür ölmüş olsa hadi diyeceğiz ki, biyokimyasal reaksiyon o balık da alerjen yaptı ama çok sayıda tür var. Örnek veriyorum bir kalamarın ölmesi… Kalamar çok çok dayanıklı bir dip canlılarından bir tanesi. Karşıyaka Sahili’nde ölen canlıları gördüğüm esnada 7-8 tane ölmüş kalamar da vardı” dedi.

BALIKK-1

KÖRFEZ ÇOK HASTA

İzmir Körfezi için neler yapmamız gerektiğine ilişkin konuşan Kesici, “Bir suya bakıldığı zaman dip kısmı gözükmüyorsa sorun fazladır. Bulanıklık olan yerde analize dahi gerek yok, oksijen seviyesi mutlak suretle düşmüştür. Çünkü güneş ışığanında dip kısma gitmesini ve orada zararlı organizmaların parçalanmasını engelliyor. Bu işle uğraşan kişilerin buradaki türler hastalık yapmaz, insana zararı yoktur demesi çok önyargılı bir durum. Bu cümlelere bizler tepki göstermeden Karşıyaka Sahili’nde ölü balıklar karaya vurdu. Balıklar, kalamarlar, diğer su canlıları, midyeler öldü. Bu saydıklarım yüzeye çıkanlar, bir de çıkmayanlar var. İlk önce İzmir Körfezi’nin kirli olduğunu çok hasta olduğunu kabullenmemiz gerekiyor. Hastalığı kabul edip tedaviye karar vermemiz lazım. Bizler uygulamacı değiliz sadece sorunu tespit ediyoruz. Uygulama kısmı bakanlığa kaldı. Bilim yol gösterici. Bizlerin sesine kulak versinler. Biz yaşanacakları öncesinden söylemiştik söylediğimiz gibi de balıklar öldü. Mutlak suretle Körfezin kirletilmemesi gerek. Teknoloji çağında uydudan her şey kontrol edilebilen bir çağda, suyun kimin kirlettiğini bulmak çok kolay. Körfeze deşarj edilen sular, kıyılarda uygunsuz yapılaşmalar var. Kirlilik zaten tüm körfezde var. Körfezi kirleten birçok etken var. Çözümler demek ki yetmiyor, yetmediği için de bir an önce kesin çözümler bulalım. Alt yapı kesinlikle düzenlenmeli ve dip çamurunu çıkarmamız gerek. Esas ‘ur’ dip çamurunda. Dip çamurunun olduğu yerleri tespit edip bilimsel yöntemlerle çıkartmalıyız. Biyoçeşitliliği artırmalıyız. Körfeze mümkün oldukça bir damla atık su bırakmamamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

BU İÇERİK DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR-İzmir Körfezi’nde nefes kesen arama kurtarma tatbikatı

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.