TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Annelere ‘ulaşım kartı’ müjdesi: AK Parti’den ‘eşitsizlik’ çıkışı

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde 0-4 yaş arası çocuğu bulunan annelere Anne Dayanışma Kartı verilmesini içeren önergeye AK Parti’den ‘eşitsizlik’ çıkışı geldi.

Haber Giriş Tarihi: 19.04.2024 18:46
Haber Güncellenme Tarihi: 19.04.2024 18:53
Kaynak: TENZİLE AŞÇI
Annelere ‘ulaşım kartı’ müjdesi: AK Parti’den ‘eşitsizlik’ çıkışı

TENZİLE AŞÇI/İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın seçim dönemi vaatlerinden olan annelere özel ulaşım kartı müjdesi karar bağlandı.

Tugay, seçim döneminde sosyal yardımlar kapsamında belirli yaş grubundan çocuğu olan anneler için özel ulaşım kartı sözü vermiş ve konuya ilişkin ilk adım yen dönemin ilk meclis oturumunda gündeme gelmişti.

“0-48 ay (0-4 yaş) arası çocuğu bulunan annelerin çocukları ile birlikte sosyal hayatta daha aktif yer alabilmesi için İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı tüm toplu taşıma araçlarında çocukları yanında iken kullanabileceği aylık 60 kontör yüklü Anne Dayanışma Kartı verilmesin” ilişkin önerge görüşülmek üzere  Plan Bütçe Komisyonu ile Hukuk Komisyonlarına sevk edilmişti.

Öte yandan; bugün gerçekleştirilen meclis toplantısında komisyonlarda görüşülerek karara bağlanan önerge, ikinci kez meclis gündemine geldi.

AK PARTİ’DEN ŞERH

Önergeye AK Parti şerh koyarken, komisyonlardan oyçokluğuyla gelen önerge mecliste de Cumhur İttifakı’nın ‘ret’ oylarına karşılık CHP’nin ‘evet’ oyları ile oyçokluğuyla kabul edildi.

AK Parti’nin şerh gerekçesi ise “Anne dayanışma kartının mevcut hakları azaltması” oldu.

BURÇİN: SİSTEM KENDİ MAĞDURLARINI YARATACAK

Konuya ilişkin söz alan AK Partili Meclis Üyesi Burçin Kevser Sevil, önergeye şerh gerekçelerini açıklarken önergenin yeniden düzenlenmesi çağrısında bulunarak “Anne Dayanış Kartı diye bir sosyal Yardım Hizmetleri tarafından verilen bir kart. Bu İzmir basınında çok büyük yankı uyandırdı. Sanki çok büyük bir işmiş gibi duyuruldu. Ama bu zaten İZBB2nin var olan bir uygulamasıydı. 2019-2024 dönemi meclis üyeleri tarafından verilen ve onaylanan bir önergeydi. Kentimizde yaşayan sosyal yardıma ihtiyacı olan anneler için kıymetli bir önerteydi bu önergenin yeniden gündeme gelmesinin nedeni bir değişiklikti. Bir öncekinde 0-5 yaş annelerdi. Bunun yeni önergede 0-4 yaşa indirildiğini gördük. Uygulamada ayrıca başka bir değişiklik daha var. Uygulamada annelere 10 kontör veriliyordu 60 olsun dendi. Bizim buna ret verme gerekçemiz… Bu şehirde sosyal yarıda ihtiyacı olan anneler ve çocuklar var. O çocukların anneleriyle birlikte rahatça seyahat edebilmeleri. Bu karar meclisten geçerse önümüzdeki ay çocuğu 5 yaşında olan bir anne bu hizmetten yararlanamayacak. Sistem kendi mağdurunu yaratıyor. Var olan, verdiğimiz bir hakkı bu insanların elinden almayalım. Maliyet hesabında düzenleme yapalım. 60 değil, 40 kontör verelim ama verdiğimiz hizmeti almayalım” dedi.

TUGAY: ÖNCEKİ UYGULAMAYI KALDIRMIYORUZ

Sevil’e yanıt veren Başkan Tugay, 5 yaş kartının devam ettiğini belirterek “Daha önceki uygulamayı kaldırmıyoruz. 5 yaşında olan annelere 10 kontör veriyoruz. Ama yeni bir kart veriyoruz biz. 0-4 yaş çocuğu olan annelere 60 kontörlü kart veriyoruz. Biz var olanı geliştirdik. İnşallah birlikte aldığımız kararlarla önümüzdeki yıllarda kapsamını daha da genişleteceğiz. Ben vaatlerimi verirken ‘Belediyemizi altından kalkamayacağız yüklere sokmayalım. Hesabımızı kitabımızı yapalım. Geliştirerek gidelim demiştim. Bunun arkasındayım” ifadelerini kullandı.

YILDIZ: BU MEVZUDA BİR EŞİTSİZLİK VAR

Söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Hakan Yıldız, “Meclise verilen bilgiyle bürokratlara verilen bilgiler arasında muazzam bir farklılık var. Yeni dönemde bürokratların başkanlık makamıyla uyumlu hale gelmesi lazım. Siz madem 10 kontör veriyorsunuz. Ama sistemsel sorunlar var. Mesela Kiraz’da bir anneye 10 kontör verdiğinizde o kontörü yüklemek için merkeze gelecek. Bunu yaptığında elinde zaten kontör kalmayacak. Bunun daha geniş ve kullanılabilir bir hale gelmesi gerekiyor. Bu mevzuda bir eşitsizlik var. 4 yaşa kadar 60 kontör. 5 yaşa gelince 10 kontör Böyle bir eşitsizlik olacaksa biz AK Parti olarak bu önergeye ret veriyoruz” diye konuştu.

Yapılan tartışmaların ardından önerge oylandı.

Önergede,  “216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanununun 7. ve 24. maddeleri, 5393 sayılı Belediye Kanununun 14. ve 60. maddeleri ile Sosyal Yardım Yönetmeliğinin 6. maddesi gereğince yapılması planlanan yardımlarımızın Belediyemize bağlı Sosyal Yardımlar Şube Müdürlüğümüz uzman ekipleri tarafından yapılan incelemeler çerçevesinde yardım alması uygun görülen 0 - 4 yaş ( 0-48 ay ) arası çocuğu bulunan annelerin çocukları ile birlikte sosyal hayatta daha aktif yer alabilmesi için İzmir Büyükşehir Belediyesine bağlı tüm toplu taşıma araçlarında çocukları yanında iken kullanabileceği aylık 60 kontör yüklü Anne Dayanışma Kartı verilmesi hususunun; Hukuk Komisyonunca oyçokluğu ile uygun bulunduğuna, Plan ve Bütçe Komisyonunca Adalet ve Kalkınma Partisi Mensubu ve aynı zamanda Plan ve Bütçe Komisyonu Üyeleri Ercan TEKİN ve Kazım ERTEN’in “Anne dayanışma kartı hakkında komisyona sevkedilen önerge mevcut hakları azaltan bir önergedir. Bu nedenle Adalet ve Kalkınma Partisi Grubu adına red oyu kullanıyoruz.” şeklindeki muhalefet şerhine karşılık oyçokluğu ile uygun bulunduğuna ilişkin Müşterek Rapor” ifadelerine yer verildi.

Kaynak: TENZİLE AŞÇI

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.