TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Akbelen’den sonra katliamın ikinci hedefi Sarıcılar köyü

Akbelen’de yaşanan ağaç kıyımının ardından sıra Sarıcalar köyüne geldi. Belediyeye kaynak sağlamak amacıyla özel firmalara kiraya verilen ormanlık alanlarda bulunan binlerce ağaç GES projesi için katledilecek

Haber Giriş Tarihi: 17.08.2023 05:40
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Akbelen’den sonra katliamın ikinci hedefi Sarıcılar köyü

KEMAL ÖZKURT – ÖZEL HABER

Türkiye’nin ormanlarında yaşanan katliam durmak bilmiyor. Ülke gündeminde günlerce infial yaratan Muğla'nın Milas ilçesine bağlı Akbelen ormanında yaşanan kıyımın ardından sıra İzmir’in Bergama ilçesinde bulunan Sarıcalar köyündeki bin 70 hektarlık ormana geldi. Binlerce palamut, kızılçam ve 200 yılı aşkın anıt ağaçların bulunduğu ormanlık alan, büyükşehir yasasıyla Bergama Belediyesi’ne geçmesinin ardından ihaleye çıkartılarak Güneş Enerji Santrali (GES) yapılmak amacıyla Şahin Enerji isimli firmaya 30 yıllığına kiralandı. Bergama Belediyesi’nin ihaleyi alan firmanın köylüyle karşı karşıya gelmemesi için ormandaki ağaç kesimini de üstlendi iddia edildi. Ormanın kesim ihalesi ise 18 Ağustos’ta gerçekleşecek. İhalenin yapıldığı günden itibaren ormanların kesilmemesi için mücadele ettiklerini ifade eden vatandaşlar, yarın da orada olacaklarını söyledi. Bergama’da sadece Sarıcalar’da değil 144 köyde büyük bir talan ve madencilik faaliyetinin olduğunu iddia eden Bergama Çevre Platformu Sözcüsü Erol Engel, “Sarıcalar şu anda sadece buz dağının görünen yüzü. Bu kararı alan insanların bu merayı, bu ormanı görmediklerini, masa başında karar aldıklarını biliyoruz. Bize emanet edilen ve gelecek nesillere aktarmamız gereken ormanlara bunu yapmaya hakları yok” diye konuştu.

erol engel_ilkses

ONLARCA YER VARKEN NEDEN BURASI?

Bergama Belediyesi’nin kendilerine kaynak yaratmak için sadece Sarıcalar’da değil Bergama’nın 114 köyünde tarlaları, meraları ve ormanları ihaleler düzenleyerek kiraladığını söyleyen Engel, “Bergama’nın 144 köyünde büyük bir talan ve madencilik faaliyeti var. Sarıcalar şu anda sadece buz dağının görünen yüzü. Burası Bergama ve Soma arasında bulunuyor ve Soma’daki termik santralin yarattığı hava kirliliğini engelliyor. Aynı zamanda köylülerin hayvanlarını otlattığı çok güzel bir mera alanı. Çevrede onlarca GES yapılabilecek alan varken neden burası? Bu kararı alan insanların bu merayı, bu ormanı görmediklerini, masa başında karar aldıklarını biliyoruz. Gelip buraları görseler gerçekten vicdanen elleri gitmez ormanları katletmeye. Çünkü buralarda 2 bin yıl önce Bergama krallığına su getiren su kemerleri, 200-300 yıllık anıt ağaçlar var. Yaşanan bu kıyım bugünden yarına gelecek kuşakları tehdit ediyor. Bize emanet edilen, gelecek nesillere aktarmamız gereken ormanlara bunu yapmaya hakları yok” dedi.

sarıcılar köyü_ilkses

BİNLERCE AĞAÇ KATLEDİLECEK

Akbelen’de yaşanan katliama da köylüler başta olmak üzere tüm ülkenin gösterdiği direnişe karşı, karşılarında adeta duvar olmuş bir siyasi iktidar gördüklerini ve Bergama’da da bu siyasi iktidarın yerel bir ayağı olduğunu dile getiren Engel, “Bu orman Bergama Belediyesi tarafından Nisan ayında güneş enerji santrali yapılması için Şahin Enerji firmasına ihaleyle verildi. Normalde firma ihalesini aldığı yerin düzenlemesini kendi yapar ama burada durum farklı. Firma köylülerle karşı karşıya gelmemek ve kesecekleri ağaçların sayısı bir hayli fazla olduğu için ağaç kesimini peyder pey olarak belediyenin yapmasını istiyor. İlk etapta 283 ağacı keserek başlayacaklar. Bunun da yarın kesim ihalesi yapılacak. Biz bu durumu öğrenir öğrenmez 6 Temmuz’da ihale yapılırken Çevre Platformu olarak oradaydık. İzmir’den Orman ve Çevre Mühendisleri Odası, Türkiye Ormancılar Derneği ve hukukçular da bize destek verdi. Hep birlikte köylüyle 3 saat süren bir toplantı düzenledik. 18 Ağustos’ta ihale yapılırken de orada olacağız. Ormanlarımızın kurutulup, ülkemizin çölleştirilmesine izin vermeyeceğiz” diye konuştu.  

bergama_ilkses-7

BİZİ KESMEDEN AĞAÇLARIMIZI KESEMEZLER

Köylülerle 6 Temmuz’da yaptıkları toplantıda köylülerinde bu projeyi kesinlikle istemediklerini ve gerekirse ellerinde baltalarla köyün girişinde bekleyeceklerini belirten Engel, “Toplantının sonunda şunu anladık; köylüyle mera arasında duygusal bir bağ da var. Bu yüzden köylü projeden dolayı çok öfkeli. Burası bizim atalarımızın ellerinde avuçlarında ne varsa bir araya getirerek satın aldıkları köyün merası ve biz burada hayvancılık yapıyoruz diyorlar. Dolayısıyla ormanlarının yok edilmemesini ve GES projesinin yapılmasını istemiyorlar. Köylüler ‘bizi kesmeden kimse bu ağaçları kesemez’ diyerek anlamlı bir direniş gösterdi. Yaşlısı, genci, kadını, erkeği ortak irade de buluştu. Dolayısıyla bu ağaçlar kesilmeye kalkılırsa Akbelen’de olduğu gibi tüm Türkiye’nin Sarıcalar’a sahip çıkmasını istiyoruz. Bu yerlere sahip çıktıca ülkenin geleceğini, merasını, ormanını ve tarım arazilerini kurtarmış olacağız” ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.