TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Agrobay direnişinde Tuncay Özkan isyanı

Agrobay Seracılık’ta işten çıkarılan tarım işçisi kadınların sera önündeki eylemi 39 gündür sürüyor. Sonuna kadar mücadele ederek haklarını almaya kararlı olan işçiler, konuyla ilgileneceğinin sözünü veren CHP’li Tuncay Özkan’a ise günlerdir ulaşamıyor

Haber Giriş Tarihi: 29.09.2023 06:00
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Agrobay direnişinde Tuncay Özkan isyanı

İzmir’in Bergama ilçesinde faaliyet gösteren Agrobay Seracılık’ta, Tarım Sendikası’na (Tarım-Sen) üye oldukları gerekçesiyle işten çıkarılan kadın işçilerin işletme önündeki eylemi 39 gündür sürüyor. Kod 46 ile tazminatsız bir şekilde işten çıkarılan ve süreçte jandarma ekiplerinin sert müdahalesiyle de karşılaşan işçiler, sonuna kadar mücadele ederek haklarını almaya kararlı. Önümüzdeki hafta eylemlerini İstanbul ve Ankara’ya taşıma kararı alan işçiler, çeşitli konsoloslukların yanı sıra Agrobay’ın bağlı olduğu Bayburt Grup ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) önünde basın açıklamaları düzenleyecek. İşçiler haklı taleplerini duyuracakları eylemleri için kamuoyuna destek çağrısı yaparken, sendika başkanı Umut Kocagöz de şirket yetkilisi Arzu Şentürk Salık’ın direnişe yönelik tepki çeken sözlerine yanıt verdi ve bundan sonraki yol haritasını değerlendirdi. Öte yandan Kocagöz, CHP İzmir İl Kongresi’nde kadın işçilerle görüşüp çözüm için elinden geleni yapacağının sözünü veren İzmir Milletvekili Tuncay Özkan’ı günlerdir telefonla aradıklarını fakat ulaşamadıklarını söyledi.  

umut kocagöz

İLK İŞTEN ÇIKARMA 22 AĞUSTOS’TA

Şirket yetkilisi Salık’ın toplu işten çıkarmaların sendikal faaliyetlerle ilgisi olmadığına yönelik sözlerine yanıt veren Kocagöz, “İşveren iki mühendisin 23 Ağustos’ta işten çıkarıldığını ve sonrasında işletme giriş çıkışını kapatarak eylem yapan işçilerin işten çıkarıldığını söylüyor ama üyelerimizin ilk işten çıkarılma tarihi 22 Ağustos. O gün işten çıkarılan 3 arkadaşımız da yoğun sendikal faaliyet yürüten arkadaşlarımızdı. Dolayısıyla işveren aslında iki mühendisin işten çıkarılmasıyla bu meselelerin başladığını söylerken kendini açığa vermiş oluyor. 3 arkadaşımızdan bahsetmeyerek sendikal faaliyetten işten çıkarmayı aslında onaylamış oluyor” dedi.

TAMAMEN KARALAMA KAMPANYASI

Salık’ın “İşçi zaten bu ülkede 1-0 önde başlıyor” ve “Marjinal grupların gölgesi altında tamamen bir karalama kampanyası sürüyor” sözlerine de tepki gösteren Kocagöz, “Marjinal gruplar ifadesi buradaki direnişimizi ve sendikamızı karalamaya yönelik bir ifade. Biz 39 gündür bu işletmenin önünde hak arayan, Agrobay Seracılık’ta 6 ila 18 yıl aralığında çalışmış ve bu işletmeyi var etmiş işçilerle beraber direnişimizi sürdürüyoruz. Zaman zaman dışarıdan emek dostları ve farklı sendikalar, siyasi partiler desteğe geliyorlar. Biz hiçbir gelene ‘kimsiniz’ diye sormuyoruz. Bu direnişi sahiplenmeye gelenlerin kim olduğuna bakmayız. Sanki buradaki mücadele bu topraklara ait olan işçilerin ve onların sendikasının mücadelesi değilmiş gibi lanse edilmeye çalışılıyor. Bugün sendikamız yönetim kurulu ben hariç tamamı kadınlardan hatta Agrobay direnişçisi kadınlardan oluşuyor. Üyelerimizin çoğu bu bölgede yaşayan, Agrobay’da ya da başka işletmelerde çalışan insanlar. Aynı zamanda biz Ege’nin farklı bölgelerinde, Karadeniz’de, Anadolu’da tarım işçiliği yapan kişilerin kurduğu ve sürdürdüğü bir sendikayız. Bu marjinal gruplar ifadesi tamamen karalama kampanyası. Sendika ile baş etmenin bir yolu olarak tercih edilmiş. Bu ülkede işçi 1-0 önde başlamıyor Arzu Hanım’ın söylediği gibi. 39 gündür süren mücadelemiz de bunu gösterdi. Bu bir patronun işçi düşmanlığını ifade etmesinden başka bir şey değil ne yazık ki” diye konuştu.

1 (1)agrobay

TUNCAY ÖZKAN’A ULAŞAMIYORUZ

Süreçte CHP Grup Başkanı Özgür Özel ve CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan ile görüşmeler gerçekleştirdiklerini hatırlatan Kocagöz, “Siyasilerle birtakım görüşmelerimiz ve temaslarımız oldu, olmaya da devam ediyor. Esas verilen söz Agrobay’ın yöneticileri ile işçilerin haklarına yönelik bir köprü kurulması. Çünkü şirket bir muhataplık geliştirmek istemiyor ne işçilerle ne sendikayla. Ama bizim haklı bir mücadele yürüttüğümüzü gören bazı siyasiler bu konuda inisiyatif alma cesareti gösterdiler. Bu önemliydi. Cesareti diyorum çünkü biz çok fazla kişiye gittik ama bunu çok fazla kişi ne yazık ki üstlenmedi. İşçiler Tuncay Özkan’ı günlerdir arıyor. Ama ulaşamıyoruz. Kendisinden olumlu ya da olumsuz bir cevap alamadık henüz” ifadelerini kullandı.

agrobay7

İSTANBUL VE ANKARA’YA GİDECEKLER

Önümüzdeki hafta sera önündeki eylemlerini İstanbul ve Ankara’ya taşıyacaklarını anlatan Kocagöz, “İşletme önündeki eylemimiz devam ediyor, bundan sonra da devam edecek. Bir çözüme ulaşıncaya kadar... Somut adımlar atılmazsa eylemlerimizi önümüzdeki hafta İstanbul ve Ankara’ya da taşıyacağız. Ankara’da TBMM’ye, Agrobay’ın bağlı olduğu Bayburt Grup’un önüne gideceğiz. İstanbul’da ise konsoloslukların önüne giderek işçilerin yaşadığı sorunları hem dünyaya hem Türkiye’ye anlatabilmek için açıklamalar yapacağız. Bir de daha güçlü bir boykot çalışmasının da hazırlığı içerisindeyiz. Bizim derdiğimiz Agrobay’da çalışan işçilerin ekmeği ile oynamak değil. Aksine ekmeğiyle oynanmış işçilerin ekmeklerini alabilmesinin bu şirkete yapılacak bir basınçla hayata geçirileceğini göstermek. Agrobay’da çalışan bütün işçilerin de haklarının güvence altına alınabilmesi. Biz sendika olarak bu hakları aldığımız da işçiler de ‘Sendika var ve bu bizim güvencemiz’ olduğunu görecekler” açıklamasını yaptı.

BU İÇERİK DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR- Agrobay direnişi birinci ayında: Hakkımızı alana kadar durmayacağız

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.