TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İlk kez okula başlayacaklar için önemli bilgiler

Okulların açılmasına günler kaldı. Çocuklar yeni döneme nasıl hazırlanmalı? Ailelerin üzerine düşen görevler ne? İşte detaylar…

Haber Giriş Tarihi: 01.09.2023 13:11
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: HABER MERKEZİ
İlk kez okula başlayacaklar için önemli bilgiler

Yaz aylarının geride kalmasıyla birlikte gözler yeni eğitim-öğretim dönemine çevrildi. 11 Eylül tarihinde kapılarını öğrencilere açacak olan okullar için geri sayım başladı. Bu kısa sürede hem öğrencilerin hem de velilerin psikolojileri büyük önem arz etmekte.

Velilere tavsiyeler

Her yıl eylül ayında başlayan eğitim-öğretim dönemi, hem öğrenciler hem de öğrenci velileri için son derece heyecanlı ve bir o kadar da stresli bir durum ortaya çıkarıyor. Bu süreci en iyi şekilde yönetebilmek için, öğrencilerden önce velilerin kendilerini rahatlatmaları ve çocuklarını motive edici şekilde hareket etmeleri gerekiyor. Yıl içerisinde karşılaşılabilecek durumlar konusunda mümkün olduğunca fazla bilgi edinmek ve olası psikolojik durumlar hakkında bilinçlenmek, yaşanabilecek zorlukları minimuma indirmeye yardımcı oluyor. Özellikle ilk defa aile yanından ayrılarak 1. sınıfa başlayacak olan çocukların, yaşayacağı kaygıyı azaltmak adına okul öncesindeki hazırlık süreci oldukça önemli. Bu noktada veliler, duygusal ve psikolojik olarak çocuklarına yeterli desteği sağlamalı. Aynı durum okul değişikliği yapacak öğrenciler için de gerekiyor. Endişe azaltmaya yönelik yöntemlerden biri; kişilerin okul başlamadan önce, çocukları ile birlikte okulu gezmesi ve onlara okul hakkında bilgiler vermesidir. Aynı şekilde okul malzemeleri çocuk ile birlikte alınmalı ve tercihlerine saygı duyulmalıdır. Okul başlamadan önce veliler, kendi okul dönemleri hakkındaki bilgileri çocukları ile paylaşabilir ve çocuklarının olası sorularını önceden yanıtlayabilir. Bu sayede çocuk, bu sürecin normal olduğu kanısına kendiliğinden varacak ve ilk stresi ardında bırakacaktır.

Öğrenciler okula nasıl hazırlanmalı?

Bir çocuğun öğrenciliğe adım attığı ilk yıl, hayatında önemli bir nokta olduğu kabul ediliyor. Birey olma ve dış çevre ile tek başına iletişime geçme sürecinin başlangıcı olan bu dönemin doğru yaşanması, ileride oluşacak pek çok problemin önüne geçiyor. Okul öncesi eğitim kurumlarında daha önce bulunmuş çocuklar, ilköğretim hayatlarına daha kolay adapte oluyor. Ancak ilk defa ilköğretim döneminde aile yanından ayrılacak çocuklar için bu geçiş aşaması zorlayıcı olabiliyor. Öğrencilerin okula hazırlık dönemindeki en büyük sorumluluk ise ailelere düşüyor. Mümkün olan en erken yaşta, çocuğun dış dünya ile bağlantı kurmaya başlaması son derece önemli. Bunun için de aileler, uygunluk durumlarına göre, haftada birkaç gün ve saati çocuklarının sosyalleşmesi için ayırmalıdır. Çevresiyle kolay iletişim kurabilen çocuklar okul hayatlarında daha az stres yaşar.

Okul öncesi eğitim kaç yaşında başlamalı?

Uzmanların ifade ettiğine göre, bir çocuk 3 yaşından itibaren okul öncesi eğitim almaya başlayabiliyor. Bu eğitimi çocuğun psikolojik yapısını gözeterek sürdürecek pek çok kurum bulunmakta. Bu noktada dikkat edilmesi gereken en temel unsur, uzun ve yorucu bir yol izlemekten kaçınmaktır. Sosyoekonomik durumla doğrudan ilişkili bir konu olduğu için, erken yaşta eğitim hayatına başlatılamayan çocuklar için en geç 1. sınıftan önce bir hazırlık süreci oluşturulmalıdır.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.