TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Huzur kokan tatil rotası: Likya Yolu

Türkiye’nin doğal güzelliklerinden biri olan Likya Yolu, doğaseverler için rüya gibi bir macera sunuyor. Gelin birlikte Likya Yolu’nu takip edelim…

Haber Giriş Tarihi: 13.09.2023 07:18
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: HABER MERKEZİ
Huzur kokan tatil rotası: Likya Yolu

Tarihi geçmiş zamanlardan bugüne uzanan Likya Yolu, Türkiye’nin eşsiz doğal güzelliklerinin bir arada olduğu patikalı bir yoldan oluşuyor. Bu muhteşem patikalı yol, tarihi ve doğal zenginlikleriyle birleşerek maceraseverlerin kapılarını açıyor. Kıyıdan başlayarak iç bölgelere kadar uzanan bu yol, her adımında sizi büyüleyecek manzaralarla dolu. Muhteşem deniz manzaraları ve zorlu geçiş yolları, Likya Yolu’nu doğaseverler için vazgeçilmez bir konum sunuyor.

LİKYA YOLU’NA NASIL GİDİLİR? 

Likya Yolu’nun başlangıç noktası Türkiye’nin turistik beldelerinden biri olan Fethiye’de bulunuyor. Fethiye’ye 2 saatlik uzaklığında bulunan Dalaman Havaalanı’na gelerek buradan rotanızı oluşturabilirsiniz. Eğer rotayı tersten takip etmek istiyorsanız Antalya Havalimanı’na gelerek toplu ulaşım araçları ile ulaşım sağlayabilirsiniz.

LİKYA YOLU’NDA NERELER GÖRÜLMELİ? 

Tarihten günümüze ulaşan sayısız kalıntılar ile karışılacağınız Likya Yolu boyunca, Fethiye, Kaş, Finike Kalkan, Adrasan ve Kekova gibi önemli konumlarda mola verebilirsiniz. Yolun tamamını yürümek çok uzun bir macera. 

Mola vermek istediğinizde kendinizi Akdeniz’in masmavi sularına atmak isterseniz eğer, Patara, Olimpos ve Adrasan Koyu gibi noktalarda berrak sularda yüzebilirsiniz. Eğer tarihi kalıntılar dikkatinizi çekiyorsa harita üzerinden Phaselis, Simena, Myra ve Xanthos gibi 20'den fazla antik şehir bulunuyor.

1988 yılında UNESCO'nun Dünya Mirası Listesi'ne girmeye hak kazanan Letoon Antik Kenti'ne mutlaka uğramalısınız. Ayrıca “2007 Yılının En İyi Manzarası” seçilen Gelidonya Feneri de yol boyunca görebileceğiniz en iyi göz kamaştırıcı yerlerden birisinde yer alıyor.

LİKYA YOLU YÜRÜYÜŞÜ KAÇ GÜN SÜRÜYOR?

500 km’den fazla olan Likya Yolu, parkurlardan oluşan uzun bir yürüyüş rotası… Yolu yürümenin kaç gün sürdüğü net bir şekilde bilinmiyor. Çünkü gün sayısı veya kişinin yaptığı yürüyüşe göre değişkenlik gösterebiliyor. Ancak günde ortalama 25 km yol yürünürse eğer 21 gün civarı sürebilir. Kısacası Likya Yolu’nun kaç gün sürdüğü kişinin yürüyüş deneyimine bağlı olarak değişiklik gösteriyor.

LİKYA YOLU PARKURLARI NELER?

En uzun yürüyüş rotalarından bir tanesi olan Likya Yolu, üç ana bölümden oluşuyor. Batı Likya, Orta Likya ve Doğu Likya olarak ayrılan rotaları aşağıda detaylı olarak sizler için listeledik…

BATI LİKYA ROTASI:

Fethiye – Kayaköy – Ovacık

Ovacık – Kozağaç – Kirme – Faralya

Faralya – Kelebekler Vadisi – Kabak

Kabak – Alınca – Boğaziçi – Sidyma – Dodurga – Bel

Bel – Gavurağılı – Pydnai

Pydnai – Letoon (Kumluova) – Xanthos (Kınık)

Xanthos (Kınık) – Çavdır – Çayköy – Üzümlü

Üzümlü – Akbel – Bezirgan – Sarıbelen

Sarıbelen – Gökçeören – Hacıoğlan – Phellos – Çukurbağ

Çukurbağ – Kaş

ORTA LİKYA ROTASI:

Kaş – Limanağzı – Ufakdere – Üzümlü İskelesi – Boğazcık

Boğazcık – Kılınçlı – Aperlai

Aperlai – Üçağız – Kaleköy (Simena)

Kaleköy (Simena) – Kapaklı – Çayağzı (Andriake)

Çayağzı (Andriake) – Kapaklı – Hoyran – Davazlar

Davazlar – Trysa – Çakalbayat – Gürses – Myra/Demre

Myra/Demre – Alakilise – Kırkmerdiven – Yatıkardıç – Belos – Finike

Finike – Mavikent – Karaöz

DOĞU LİKYA ROTASI:

Karaöz – Gelidonya Feneri – Adrasan

Adrasan – Musa Dağı – Olimpos – Çıralı

Çıralı – Ulupınar – Beycik

Beycik – Tahtalı Dağı – Yayla Kuzdere

Yayla Kuzdere – Gedelme – Göynük Yayla

Göynük Yayla – Çıralı – Maden Koyu – Tekirova

Tekirova – Phaselis – Alacasu – Aşağı Kuzdere

Aşağı Kuzdere – Roma Köprüsü (Kesme Boğazı) – Göynük Yayla

Göynük Yayla – Göynük

Göynük – Elmayanı Yaylası

Elmayanı Yaylası – Hisarçandır – Çitdibi

Çitdibi – Karabel – Geyikbayırı

LİKYA YOLU’NUN TARİHÇESİ

Fethiye’den başlayarak Antalya’ya uzanan ve tarihte Likya olarak adlandırılan Likya Yolu, Teke yarımadasındaki patikalardan bir kısmının işaretlenip haritalanması ile oluşturulan bir yürüyüş rotası. Uzun mesafeli olan patikalı Likya Yolu’nun uzunluğu 500 kilometreden fazladır ve bu yol Fethiye, Ovacık yakınındaki Hisarönü’nden başlayarak Antalya’dan yaklaşık 20 kilometre uzaktaki Konyaaltı, Geyikbayırı’na kadar uzanan kırmızı ve beyaz yol çizgileriyle işaretlidir.

Likya Yolu çalışmalarına 1992 yılında başlayan ve Türkiye’de yaşayan İngiliz Kate Clow tarafından tasarlanmış ve 1999 yılında da gene Kate Clow tarafından hizmete açılmıştır. Likya Yolu, adını bir zamanlar bölgeyi yöneten eski uygarlıktan almıştır.  Patara Limanı yakınlarında bulunan ve 1994 yılında Prof. Dr. Sencer Şahin tarafından tercüme edilen Stadiasmus Patarensis isimli bir yazıtta milattan sonra 43 yılında Likya’nın bir Roma eyaleti olduğu belirtiliyor ayrıca bölgede yer alan 69 yol ve 53 şehir listeleniyor.

Çeşitli kaynaklara göre, dünyanın en iyi 10 uzun mesafe yürüyüş rotalarından birisi olarak gösteriliyor. Ayrıca parkur üzerinde yer alan Gelidonya Feneri manzarası bulunuyor ve 2007 yılında Türkiye’nin en güzel manzarası seçilmiştir. Ayrıca dünya üzerinde bir geminin tamamının çıkarılabildiği ilk su altı kazısı bu bölgeden görülebilen Amerikan Koyu'nda yapılmıştır.

BU İÇERİK DE DİKKATİNİZİ ÇEKEBİLİR: Türkiye’nin en iyi kamp alanları

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.