TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Hızal’dan İzmir’in yolları için kritik uyarı: Deprem olursa…

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, olası İzmir depremi için kritik bir uyarıda bulundu ve “İzmir’de bir deprem olsa Büyükşehir’in sorumluluğunda olan yollar çökecek. Bununla ilgili ODTÜ’nün hazırladığı raporlar var” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 02.03.2023 05:33
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Hızal’dan İzmir’in yolları için kritik uyarı: Deprem olursa…

TENZİLE AŞÇI/ÖZEL HABER

Türkiye Kahramanmaraş merkezli ve on binlerce vatandaşın enkaz altına hayatını kaybettiği depremin yaralarını sarmaya devam ediyor. 11 ili etkileyen ve 10 kentte büyük yıkımlara neden olan depremde zarar gören sadece binalar olmamış, kentlere ulaşımı sağlayan ana yollar ve havaalanları da depremde büyük hasar görmüştü. Özellikle ulaşım yollarında büyük hasarın meydana gelmesi hem arama kurtarma ekiplerini hem de yardımların bölgeye ulaşmasını geciktirmiş, felaketin boyutunun daha da artmasına neden olmuştu. Depremin ardından özellikle deprem kuşağında olan kentler, teyakkuza geçerken geçtiğimiz hafta Büyükşehir’in düzenlediği “İzmir Afet Planı-Deprem Hazırlık ve Dirençlilik Çalışmaları” İzmir’in depreme hazır olma konusunda hangi noktada olduğunu gösterdi. Toplantıda konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, bütçenin yüzde 10’unun depreme ayrılacağını buyururken merkezi iktidara da destek çağrısında bulunmuştu. Soyer’in sunumunu ve İzmir’deki deprem çalışmalarını değerlendiren İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, kentsel dönüşümde yerel yönetimlerin TOKİ tavrını eleştirirken olası bir depremde İzmir’i bekleyen büyük tehlike konusunda da uyardı.

BİLDİĞİMİZ ŞEYİ SÖYLEMESİNİN ANLAMI YOK

Soyer’in sunumunu genel hatlarıyla değerlendiren Hızal, icraat değil söz olduğunu ifade etti ve “Klasik bir Tunç Soyer belediyecilik anlayışı. Bu ve buna benzer olaylar yaşandığında gördük biz bunları. Tunç Soyer, dostlar alışverişte görsün diye hemen bir sempozyum, çalıştay ya da toplantı düzenleyerek sanki çok mühim işler yapıyormuş izlenimi veriyor. Depremi deprem olduktan sonra hatırlayan ama sonrasında unutan bir anlayışla hareket ediyor. Tunç Soyer, 4 yıldır İzmir’de büyükşehir belediye başkanlığı yapıyor. Çıkıp ‘İzmir’de 900 bin konut var ve bunların yüzde 80’inin dönüştürülmesi gerek’ diyor. Biz bunu biliyoruz ve bildiğimiz bir şeyi yeniden söylemesinin bir anlamı yok. Önemli olan senin 4 yıl boyunca ne yaptığın. Bir şehrin kentsel dönüşüm meselesini sadece belediyeler çözemez. Ne kaynağı yeter ne de kapasitesi. Ama yerel yönetimler lokomotif görev üstlenir. Ama İzmir Büyükşehir Belediyesi 10 yıl önce aldığı yetkiyle 33 bin bağımsız bölümü dönüştürmesi gerekirken 10 yılda sadece 900 bağımsız birimin dönüşümünü yapabildi. Dört yıl boyunca Tunç Soyer döneminde projelendirilip başlanıp telsim edilen tek bir konut bile yok. Bunun bu noktaya gelmesinin sebebi kaynak ayırmaması. Büyükşehir, milyarlarca liralık bütçesinden bu konuya kaynak ayırmıyor” dedi.

BUGÜNE KADAR AKLIN NEREDEYDİ?

Soyer’in bütçenin yüzde 10’unun depreme ayrılacağı söylemine de geçmiş yıllar üzerinden tepki gösteren Hızal, “Büyükşehir, Tunç Soyer döneminde 50 milyar kaynak kullandı. Günaydın derler adama. Bugüne kadar aklın neredeydi derler. 50 milyarlık bütçesi olan bir belediye bırakın yüzde 10’u, yüzde 5’ini kentsel dönüşüme ayırmış olsaydı binlerce konut yapardı. 2023 yılı bütçesi 25 milyar. Kentsel Dönüşüm Daire Başkanlığı’na ayırdığı bütçe ise 68 milyon. Yüzdelik dilime bile girmiyor. Reklam ve PR’a ayırdıkları bütçe ise 250 milyon. Yaptığı açıklamaların da hiçbir samimi yanı yok. Bu bir anlayış meselesi. Bugün Tunç Soyer var dün başkaları vardı. Aziz Bey döneminde ‘Bu şehre TOKİ’yi sokamayacağız’ diyorlardı. TOKİ’yi sokmadılar da şapkadan tavşan mı çıkardılar? Siz çıkıp bunu söylerseniz ama kendiniz de bir adım atmazsanız bu şehre ve şehirdekiler büyük haksızlık yapmış olursunuz. Çıkıp böyle büyük bir afetin sonrasında sırf PR için ‘Bütçenin yüzde 10’unu ayıracağız’ diyeceksiniz. Hadi oradan derler. Bugüne kadar aklın neredeydi. Ben çok ihtimal vermiyorum ama umarım ayırırlar bu bütçeyi. Ama yine unutacaklar. Biz yine bir depremden sonra yine aynı şeyleri konuşacağız. Bunarlın hepsi algı ve manipülasyon meselesi. Büyükşehir daha kendi evini dönüştürememiş bir müessese” ifadelerini kullandı.

İZMİR’İN KENDİSİNE UMUT OLMASI LAZIM

Toplantıda Prof. Dr. Naci Görür’ün İzmir’in kentsel dönüşümde öncü olması ve umut vermesi ifadelerini de değerlendiren Hızal, Karabağlar’da yaşanan TOKİ ve dönüşüm krizini hatırlattı ve “Anlayışın değişmesi lazım. Mevzu İzmir’in Türkiye’ye umut olup olmaması değil, İzmir’in kendi kendine umut olması lazım. Kendi sorununu çözmesi lazım. Yani bankalığa, hükümete çağrıda bulunuyorum diyerek olmuyor o işler. Doğru strateji, doğru planlama ve doğru iş birliğine sahip olmak lazım. Bugün İzmir’in yapı stokunun yüzde 80’inin dönüşmesi gerekiyor ama siz dönüşüm adına adım atmayıp zaten bildiğimiz yapı envanterini çıkartmak için kaynak ayırıyorsunuz. Biz bunları zaten biliyoruz. Bütün bunların kaydı zaten sende var. Bunun için kaynak israfına gerek yok. Sizin anlayışınızı değiştirip çözüm odaklı işler yapmanız lazım. Ayrıca TOKİ’nin Karabağlar’da bir kentsel dönüşüm planı var. Buna da Karabağlar Belediyesi ve Büyükşehir engel oluyor. Neden TOKİ’nin kentsel dönüşümüne engel oluyorsunuz? Gelin kendi proje alanlarınızda da TOKİ’yle iş birliği yapın. İzmir’in dönüşümünde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığıyla yapmaya çalışın. Artık İzmir’in kaybedecek bir saniyesi bile yok. Tunç Soyer’in bunu fark etmesi gerekiyor. Yıllarca İzmirlilerin gözünü boyadırlar. O çalıştayları yaptınız da oradan çıkan sonuçları hayata geçiriyor musunuz? Geçirmiyorsunuz. İzmir’de deprem kapıda. Her an olabilir. Deprem ve afet gibi meseleler, günlük siyasal tartışmalara alet edilmemeli. İzmir’in bir deprem master planı bile yok” ifadelerini kullandı.

DÖNÜŞÜME KARŞI ÇIKIP MANİPÜLASYON YAPARSANIZ

Olası İzmir depremindeki büyük bir riske de dikkat çeken Hızal, şunları söyledi: “İzmir’de bir deprem olsa Büyükşehir’in sorumluluğunda olan yollar çökecek. Bununla ilgili ODTÜ’nün hazırladığı raporlar var. O yolları, viyadükleri ve köprüleri güçlendirin diye. Grup Sözcümüz Hakan Yıldız bunu mecliste söyledi. Tunç Soyer de kabul etti ama bununla ilgili bir çalışma var mı? Yok. Ayrılan bir kaynak yok. varsa yoksa algı ve bol miktarda reklam. Dönüşüm sadece bina değildir. Topyekundur. Yollar, kamu binaları, okullar… Ama Atakent Anadolu Lisesi’nin yıkım kararına da onlar karşı çıktı. Siz yapılmak istenen dönüşümlere algı ve manipülasyonla karşı çıkacaksınız, vatandaşı yanlış yönlendireceksiniz. Sonra da depremden sonra çıkıp biz dönüşüm yapmak istiyoruz da hükümet destek versin diyeceksiniz. Bu kadar algı oyunlarıyla insanları kandırmayın artık. Ellerinde depreme ilişkin tek somut bir yapı var o da deprem anıtı. İZBETON’a devredilen dönüşüm alanlarıyla ilgi yeni bir karar alınıp kooperatif modelinden vazgeçip o bölgelere kaynak ayırıp binlerce konutun yapımını sağlasınlar ki örnek yapılar ortaya çıksın. Vatandaş da Büyükşehir’e güvensin de yeni dönüşüm alanları oluşturalım.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.