TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Hedef: Karbonsuz Türkiye

Pozitif ve Sürdürülebilir Yaşam Tarzı ekibinin yürüttüğü proje Karşıyaka Belediyesi’nin de desteği ile vatandaşların karbon ayak izini en aza indirerek ‘karbonsuz Türkiye’ yaratmaya çalışıyor

Haber Giriş Tarihi: 07.09.2023 06:23
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Hedef: Karbonsuz Türkiye

Karbon ayak izi; insanların gündelik hayattaki faaliyetleri ve tüketimleri ile atmosfere yayılan karbondioksit gazı dahil tüm sera gazlarının ton eşdeğeri cinsinden miktarını ifade etmekte. Tüm dünyada karbon ayak izini azaltmak için çeşitli çalışmalar yürütülüyor. Türkiye’de ise İzmir, karbon ayak izini azaltmak adına PS Lifestyle (Pozitif ve Sürdürülebilir Yaşam Tarzı) ekibinin desteği ile projeye ortak oldu. Karşıyaka Belediyesi’nin de katkı verdiği projeye katılmak isteyen vatandaşlar, telefonlarından hiçbir uygulama indirmeden internet üzerinden katıldıkları anket ile karbon ayak izi sonuçlarını görebiliyor. Test 4 aşamadan oluşmakta. Bunlar; ev ulaşım, gıda tüketimi ve alışveriş kategorilerini kapsamakta. Kişinin karbon ayak izi 3 binin üzerinde çıkarsa uygulama karbon ayak izini azaltmaya yönelik öneriler geliştiriyor. PS Lifestyle projesinin üyelerinin hedefi ise İzmir’i karbon nötr hale getirip Türkiye’de bir ilke imza atmak.

gökçe küçük-akın erdoğan

5 MİLYON VATANDAŞA ULAŞMAK İSTİYORUZ

Zeytince Ekonomik Yaşamı Destekleme Derneği Yönetim Kurulu aynı zamanda PS Lifestyle (Pozitif ve Sürdürülebilir Yaşam Tarzı) ekibinde çalışan Akın Erdoğan, PS Lifestyle Avrupa Birliği horizon projesinin yaklaşık 10 ortaklı ülke ile beraber yürüttükleri bir çalışma olduğundan bahsederek, “Projedeki asıl amacımız karbon ayak izini düşürmek. Genel olarak projede tüm vatandaşların karbon ayak izini ölçerek düşürüyoruz. Vatandaşların karbon ayak izlerini düşürmede yardımcı olmak için öneriler geliştiriyoruz. Bunu da web uygulama aracıyla sağladığımız için telefona hiçbir uygulama indirmeye gerek kalmıyor. Herhangi bir telif hakkı oluşturmadan web üzerinden çalışan bir sistem sayesinde gerçekleşiyor. Bu projeyi Finlandiya, Türkiye, Estonya, Almanya, Portekiz, Yunanistan gibi ortak ülkelerle birlikte gerçekleştiriyoruz. İzmir’de Türkiye’yi temsilen pilot bölge” dedi. Erdoğan projenin amacına değinerek, “İzmir’de 5 milyon vatandaşımıza ulaşmak istiyoruz. Karbonsuz hareketi başlatarak bu kapsamda vatandaşlarımızın karbon ayak izlerini ölçtürmeye teşvik etmek için çalışıyoruz. Fuar gibi etkinliklerde var olmaya çalışıyoruz. Aynı zamanda bu kapsamda da kamu kurumları, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ile iş birliği yapıyoruz. Bunun bir örneği olarak da Karşıyaka Belediyesi’nin sürdürülebilirlik ofisiyle yaptığımız ortaklılığımız var.  Protokol de bizim bu sürdürülebilirlik projesine çok inanıyor ve en başından beri bizi çok destekleri için bununla ilgili hatta 2 tane yaşam laboratuvarı dediğimiz vatandaş çalışmasını gerçekleştirdik. Şu an çok güzel ilerliyor. Her gün test yapan kişi sayısı artıyor. Projeyi insanlara biraz anlattıkça onlarda anlıyor” diye konuştu.

KARBON AYAK İZİ

TEST 4 AŞAMADAN OLUŞUYOR

Erdoğan, PS Lifestyle projesi kapsamındaki hedefin, insanların yaşam tarzlarında ürettikleri karbonun 3 binin altında olması gerektiğine dikkat çekerek “Şu an tahmin edilen Türkiye ortalaması 4 bin 800 civarında. Bununla birlikte düşürdüğümüz oranı da sabitlememiz ve giderek üzerinde arttırmamız gerekiyor. Elbette metropol ve bölgesel farklılıklar var.” İnsanların karbon ayak izlerini düşürebilmeleri adına ne yapmaları gerektiği konusunda uyarılarda bulunan Erdoğan, Temel olarak bizim yaptığımız uygulamadaki test 4 aşamadan oluşuyor. Ev, ulaşım, gıda tüketimi ve alışveriş. Ev dediğimiz şey; evinizin durumu, ısıtması, soğutması, su tüketimi.  Gıdadaki sorular; et tüketim sıklığınızı soruyoruz. Ulaşımda ise kullandığınız araçlar gibi birçok detaylı soru soruyoruz. Bu sorunun cevaplarına göre kişinin yaşam tercihlerine bakılarak karbon ayak izinin belli bir skorun üzerine çıkarsa uygulama bireye öneriler getiriyor. Örneğin; Araba kullanmak yerine toplu taşımaya yönelin, et tüketimini azaltın, alışveriş tercihlerinde ikinci el kullanın ve geri dönüşüme katkı da bulunun gibi öneriler sunuyor. Sürdürebilirlik dediğimiz şey bir yaşam tarzını uzun süre boyunca doğaya uyumlu bir şekilde devam ettirebilmeye dayanır” ifadelerini kullandı. Erdoğan’ın bireylere çağrısı ise vatandaşların karbon ayak izlerini düşürmeye yönelik farkındalık kazanmaları.

KARBON AYAK İZİ

TÜRKİYE’DE İLK OLMAK İSTİYORUZ

Yerel Yönetim Temsilcisi olan Gökçe Küçük, Karşıyaka Belediyesi sürdürülebilirlik uzmanı olarak çalıştığını söyleyerek, kurum içerisinde başlatmış oldukları sürdürülebilirlik çalışmalarını topluluğa aktarırken Zeytince Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği ile de bir protokol imzaladıklarına değinerek “Halka nasıl ulaşabiliriz konusunda pozitif sürdürülebilir yaşam tarzlarını teşvik etmeye yönelik bu projeye dahil olduk. Bununla birlikte zaten yerelde başkanımızın da iklim çevre ve sürdürülebilirlikle ilgili vizyonu sayesinde birtakım projeler yürütüyorduk. PS Lifestyle uygulaması ile de sadece farkındalık yaratmak değil, aynı zamanda özellikle Karşıyaka’daki pek çok vatandaşımızla birlikte onlarında içinde bulunduğu projeler gerçekleştirdik. Şu an halihazırda devam eden enerji ve verimliliğe yönelik projelerimiz var. Sadece tüketmeye yönelik değil, onları üretmeye de teşvik eden geri dönüştürmeden yeniden kullanmaya teşvik eden birtakım uygulamalar yaptık. Üretici pazarlarımız yine aynı şekilde devam ediyor. Bu uygulama size pek çok konuda destek oluyor. Sadece gıdada, barınma da değil enerjimizi nasıl daha iyi bir şekilde harcayabileceğimiz konusunda kişiye öneriler veriyor. Bunun yanında ikinci el pazarlarımız da devam ediyor. İnsanlar uygulamada skor olarak 3 bin, 5 bin, 6 bin elde ederken çok yüksek skorlarda elde edebiliyor.”  Son olarak proje ile hedefledikleri amaçlarından söz eden Küçük, “İnsanların karbon ayak izini gördükten sonra nasıl bunu düşürebilirim ve dünyaya nasıl katkı sunabilirim noktası konusunda vatandaşlarımızı bilinçlendirmeye çalışıyoruz. Bu konu sadece bir yerel yönetimin, sivil toplum kuruluşunun üstlenebileceği bir şey değil. Projemiz hem yerel halkın hem topluluğumuzun hem de üniversitelerin bir arada olup daha da büyüyebilir. Şu anki amacımız Karşıyaka’yı ve İzmir’i karbon nötr yaparak Türkiye’de bir ilk olarak devam etmek istiyoruz. Umarım bu bir başlangıç olur ve uygulama dünyamız için daha iyi bir yere gider” şeklinde konuştu.

BU İÇERİK DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE MALİ ZORLUKLAR ARICILIĞI TEHDİT EDİYOR

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.