TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Hataydan İzmi’e uzanan tiyatro

Tiyatrocu Ebru Atilla, Hatay çevresinde yardım faaliyetlerine katıldığı esnada tanıştığı birçok kadınla birlikte tiyatro yolculuğuna başladı

Haber Giriş Tarihi: 12.09.2023 11:34
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: BÜLTEN
Hataydan İzmi’e uzanan tiyatro

Tiyatrocu Ebru Atilla 6 Şubat 2023’te yaşanan yüzyılın felaketi Kahramanmaraş Depremi’nin en çok yıktığı kentlerden Hatay çevresinde yardım faaliyetlerine katıldı. Acıları paylaşmaya, yaraları sarmaya çalışırken birçok depremzede kadın tanıdı. Asıl işi olan tiyatroyu onlarla yapmaya başladı. Ortaya koydukları performans onları Hatay’dan İzmir’e taşıdı. Aldıkları davetler üzerine oyunlarını İzmir’in Selçuk ve Foça ilçelerinde sergilediler.  

15 Yıl önce İzmir’de kurulan Tiyatro Nienor’un bu yıl tamamı depremzedelerden oluşan kadrosunda Hatay’lı oyuncular Nuray Kılıç, Sevgi Ekmekçi, Ayfer Kılıç, Zeynep Ekmekçi, Irmak Ağkaya, Zehra Kılıç, Müfide Ağkaya ve  Şerifcan Ekmekçi yer alıyor. Tiyatronun kurucusu Ebru Atilla, sergiledikleri 10.Köyün Kahvesi adlı oyunun yazarı ve yönetmeni.  Doğru söyledikleri için 9 köyden kovulan kadın sanatçılara ithaf edilen oyun, bir kadın dayanışması hikayesini konu alıyor. Kadınların ortak dertlerini dünyanın önemli kadın şairlerinin mısralarıyla kurgulayan hikaye, Türkçe ve Arapça şarkılarla coşkulu ve umutlu bir final yapıyor.

Oyun önce Hatay’da eğitim çadırı ve dayanışma noktalarında sahnelendi. İlk şehir dışı turnesini ise  İzmir Açık Depo Gönüllülerinin organizasyonu ile İzmir’e yaptı. Selçuk Efes Belediyesi’nin davetiyle Efes Antik Tiyatro’da, Foça Belediyesi’nin davetiyle Foça Nihat Dirim Barış ve Demokrasi Meydanı’nda sahne aldılar.  Büyük ilgiyle karşılanan oyunun finalinde seyircilerle kucaklaştılar, tekrar tekrar alkışlandılar.

Oyunlarını İstanbul’da da sergilemek isteyen depremzede tiyatrocular,  İzmir’de gördükleri ilgiden çok memnun kaldıklarını belirterek Hatay’a geri döndüler.

BİZ O ŞEHRİ YENİDEN KURACAĞIZ

Tiyatronun kurucusu ve yönetmeni Ebru Atilla deprem bölgesinde yaşadıklarını ve depremzede kadınlarla bir araya gelerek tiyatro yapmaya nasıl başladıklarını anlattı. Ebru Atilla; “ İzmir'de Tiyatro Nienor'un kurucusuyum. 15 yıla yakın bir süredir faaliyet gösteriyorum. Altı Şubat depreminden sonra kadın savunma ağı gönüllüsü olarak gittiğim Hatay'da gördüğüm manzara karşısında o kadar etkilendim ki temel ihtiyaçları karşılamak üzere evimin garajını boşaltıp orada bir açık depo gönüllüleri inisiyatifi kurdum. İzmir'de önce yakın çevrem, sonra da özellikle Karşıyaka halkı destek yağdırdılar. Ben onları Tır’larla Hatay'a götürdüm. Köy köy kendim dağıttım. Yani insanların evine, sofrasına, üstü başına. Tuvalet bile götürdüm. Konteyner bir tuvalet. O günlerde, o köylerde tanıştığım kadınlardan beni bırakmayanlar oldu. İyileşmeye ihtiyacları olduğunu hissediyordum ve benden talep ettiler. 30 Mart 'ta kırkıncı günüydü depremin. Tanteroza okuma tiyatrosu yaptık birlikte. Ondan sonra da ben Onuncu Köy diye bir oyun yazdım. Sadece onlar için. Dünyanın en iyi şairleri. Hepsi kadın. onlardan derlediğimiz bu oyun şu anlamda çok önemli. Çünkü onlar barınma, eğitim gibi sorunlarla uğraşırken hep doğruyu söylüyorlardı ve dokuz köyden kovuluyorlardı. Onlara yazdığım oyun da 10. Köyün Kahvesi oldu. Biz Antakya'da ilk önce bir eğitim çadırının içinde oynadık. Yıkılmış bir okulun önündeki çadırda. O kadar beğenildi ki daha sonra Aşağı Okçularda Kadın Savunmanın dayanışma noktasında oynadık. Yani hayal edemiyorduk aslında turneyi ama Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz (Ceritoğlu Şengel)  “Gelin bir festivalimiz var. Davetlimiz olun” deyince İzmir'e geldik. Sonra’da Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz “Oraya kadar geliyorsunuz. Foçamıza da bekleriz” dedi. Yani yedinci ayı İzmir'de turneyle taçlandırdık. Arkadaşlarım da bölgeden ilk kez çıktıkları için çok heyecanlılar. Bunlar daha başlangıç. Çok ileri hedeflerim var onlar için. çünkü ihtiyaçları ve talepleri bu. Yedi aydır Antakya'dayım. İki yıl gibi bir süre daha  bütün faaliyetlerimi orada sürdüreceğim. Projelendirmelerimi öyle yaptım. Açık depo gönüllülerine çok teşekkür ederim. Bizi her türlü, maddi manevi finanse ettiler, bu süreçte. Çünkü gerçekten hala oradaki yokluk sürüyor. Ama biz o şehri yeniden kuracağız bu kadınlarla. Takip edip bizimle yürürseniz çok mutlu oluruz.”dedi.

BU HABER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR - “İhracatta Sürdürülebilir Gelecek” buluşması İzmir’de gerçekleşti

Kaynak: BÜLTEN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.