TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#hatay

hatay haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, hatay haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Doğadan toplanan taşlar depremzede kadınların elinde sanata dönüşüyor Haber

Doğadan toplanan taşlar depremzede kadınların elinde sanata dönüşüyor

Kahramanmaraş merkezli depremlerde en fazla yıkımın yaşandığı Hatay'da yaklaşık 25 bin insan hayatını kaybetmiş, binlerce bina yerle bir olmuştu. Bu büyük felaketin ardından, İskenderun ilçesi İsmet İnönü Mahallesi'nde yaşayan 42 yaşındaki Çiğdem Fakı da depremden etkilenenler arasındaydı. Depremde evi ve el sanatları atölyesi ağır hasar aldı. Bunun üzerine Fakı, İskenderun'un Mustafa Kemal Mahallesi'nde bulunan bir vakıfta, afetzede kadınlara 'Taş Bebek' yapımı eğitimi vermeye başladı. Kısa sürede ilgi gören kursta Fakı, 33 depremzede kadına eğitim veriyor. 12 yıldır el sanatları eğitimi veren Fakı, depremzede kadınları sanatla buluşturarak, daha iyi hissetmelerini ve sosyalleşmelerini sağlıyor. Doğadan toplanan taşlar, afetzede kadınların ellerinde adeta sanata dönüşüyor. Kurs sayesinde kadınların depremin olumsuz etkilerinden kurtulduğunu vurgulayan Fakı, tutkal ve silikonla yapıştırılan taşları seramik hamuruyla kaplayıp boya ve vernikle süsleyerek yöresel kıyafetli bebeklere dönüştürdüklerini ifade etti. "Taş bebek; hanımlarımızın dikkatini çeken ve bize ekonomik anlamda katkı sağlayan bir meslektir" diyen eğitimci Fakı, "6 Şubat depreminde İskenderun’daydık. Depremin yıkıcı etkilerini herkes gibi bizler de hissettik. Çalışma alanlarımız, atölyelerimiz hepsi depremle birlikte ağır hasar aldı. Bu süreç biz hanımları, çalışmalarımızı çok kötü etkiledi. Toparlanmamız hala devam ediyor. 12 yıldır Adana’nın Yumurtalık ilçesinde yaşarken taşlardan yola çıktım. Kurslara giderek kendimi geliştirdim. Geleneksel el sanatları benim ilgi alanımdır. Taş bebek üzerine yoğunlaştım. Taş bebek; biz hanımlarımızın da dikkatini çeken ve bize ekonomik anlamda katkı sağlayan bir meslektir. Bunu kurslarımızda gönüllülük bazında ilerletiyoruz. Taş bebeklerimiz doğadan topladığımız taşlarla ve materyallerle gerçekleştiriyoruz. Taş bebeklerimiz binlerce yıllık geçmişe sahip geleneksel birer sanatımızdır. Mezarlardan çıkartılmıştır. Türkülere, ninnilere, masallara ve hikayelere konu olmuştur. Dört taş ve hamur seramiğinden yapılır. Biz bu mesleği icra ederken aslında dört sanatı da birlikte yapıyoruz. Bu sanatlarla; terzi, ressam ve vücuduna şekil verirken heykeltıraş oluyoruz" dedi.

Asrın felaketinde evi yıkılmıştı: Hatay'da yeni yuvasına kavuştu Haber

Asrın felaketinde evi yıkılmıştı: Hatay'da yeni yuvasına kavuştu

Asrın felaketi olarak nitelendirilen depremde en büyük zararı alan Hatay'da binlerce konut yerle bir olmuştu. Depremzedelerin yeniden barınma ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla TOKİ tarafından hızla afet konutları inşa edilmeye başlanmıştı. Hatay'ın Payas ilçesinde, TOKİ konutlarının inşası 1 Mart 2023'te başlamış ve 1 Kasım 2023'te tamamlanmıştı. Payas ilçesindeki TOKİ Konutları 1. Etap Kura çekimi ise Cumhurbaşkanı Erdoğan önderliğinde 3 Şubat'ta gerçekleştirilmişti. Kura çekiminin ardından hak sahipleri, ön sözleşmeleri imzalamaya başladılar. Payas'ın İstiklal Mahallesi'nde depremde etkilenen ve 72 yaşında olan Bahattin Uyar, 3 Şubat'taki kura çekiminde ev sahibi olma hakkını kazandı. Yeni yapılan evinde üç çocuğuyla yaşamak için sabırsızlanan depremzede Uyar, TOKİ konutları için ön sözleşme belgesini imzaladı. En kısa sürede yeni evinde yaşayacak olan Bahattin Uyar, yeni evinde anılar biriktirmek ve komşularıyla bir arada olmak için heyecanla bekliyor. 6 Şubat depremlerinde yaşanan kötü olaylardan bahseden depremzede Bahattin Uyar, "Bizim 5 dairemiz vardı, ancak hepsi yıkıldı. Her şey yerle bir oldu, ama bizlere bir şey olmadı. Yeni yapılan evler çok güzel. Allah, Sayın Cumhurbaşkanımızdan razı olsun. Mükemmel bir ev yaptılar. Odaları gezdik, her yeri gezdik. Allah'a binlerce şükürler olsun ki böyle bir evim oldu. 1 yıl içinde evlerimizi bitirdiler. Bunu yapmak kolay değil. Boş konuşanlara bakma, sen yapanlara bak" şeklinde konuştu.

Asrın felaketi oğlunu ondan ayırdı... Kucağında hayatını kaybetti Haber

Asrın felaketi oğlunu ondan ayırdı... Kucağında hayatını kaybetti

Kahramanmaraş merkezli depremlerde en çok yıkıma uğrayan Hatay'da, yaklaşık 25 bin insanın vefat ettiği biliniyor. Bu felaketin en ağır yaşandığı Antakya ilçesinde bulunan 600 Evler Sitesi, yaklaşık bin 200 kişiye mezar oldu. Depremin ilk anlarında yüzde 80'i yıkılan site, ağır hasarlar nedeniyle iş makineleriyle yıkıldı. 39 yaşındaki Mine Bulut ve 7 yaşındaki oğlu Metin Baturalp Bulut, depreme 600 Evler Sitesi'nde yakalandı ve evlerinin yıkılmasıyla enkaz altında kaldı. Yaşananlar hakkında konuşan Mine Bulut, "Çok fenaydı, ilimiz ve ilçemiz çok etkilendi. Böyle bir sarsıntı yok. Çok şiddetliydi, sanki yıkmaya gelmişti. Öyle bir enerji akımı yerden çıktı. Büyük bir sarsıntıydı zaten yıkımla da sonuçlandı. Depreme yakalandığımda uyanıktım. Saydığım zaman yaklaşık 15 ya da 20 saniye sonra yıkıldı. İlk sarsıntı oldu ve yıkıldı. İkinci sarsıntı yok, ikinci sarsıntıyı ben aşağıda hissettim. Aşağıda sallandık. Ben enkazdan salı günü öğleden sonra çıktım" şeklinde konuştu. Evini 5. katta olmasına rağmen çökmeyle birlikte 2. katla birleştiğini ifade eden Bulut, "Tüm anneler gibi oğlum benim kucağımda, onu hiç bırakmadım. Birlikte enkaza düştük, hep birlikteydik. Zaten o hemen gitti. O sırada donuk kalıyorsunuz, yolun bittiği yer, son nokta tamamen bir teslimiyet. Çünkü yapacak hiçbir şey yok, milim kımıldayamıyorsunuz. Üstünüzde tonlarca ağırlık var, ben 5. katta oturuyor olmama rağmen beni 2. kattan çıkarmışlar, o kadar dibe inmişiz. Bina içerisinde yıkım anının sesleri daha sonrasında komşularımın seslerini çok iyi duyabiliyordum. Onlar da bizim seslerimizi duyuyordu. Ama dışarıya sesimizi duyurmak çok zordu. Çünkü üzerimizde tonlarca ağırlık olduğundan dolayı sesimiz dışarıya çıkmıyordu. Çocuğum uzun yıllar sonra gelmişti, geç geldi ve küçük yaşta vefat etti" şeklinde konuştu.

Hatay'da yaralı depremzedeler fizik tedaviyle ayağa kalkıyor Haber

Hatay'da yaralı depremzedeler fizik tedaviyle ayağa kalkıyor

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından inşası başlatılan ve 60 günde tamamlanan Defne Devlet Hastanesi, 21 Mayıs'tan itibaren kesintisiz sağlık hizmeti sunuyor. Defne ilçesinin Bostancık Mahallesi'nde, 25 bin 400 metrekare kapalı alan olmak üzere yaklaşık 79 bin metrekarelik bir alanda kurulan hastanede; 51 poliklinik, 11 ameliyathane, 51 yoğun bakım yatağı, 41 acil müşahede yatağı ile birlikte fizik tedavi ünitesi de hizmet veriyor. Depremlerde uzuvlarından yaralananlar, hastanedeki fizik tedavi ünitesinde uzman fizyoterapistlerin rehberliğinde uygulanan tedavi programıyla eski sağlıklarına kavuşmaya çalışıyor. Defne Devlet Hastanesi Başhekimi Barış Kavvasoğlu, fizik tedavi ünitesinin yaklaşık bir ay önce hizmete girdiğini ifade etti ve "Bölgemizde fizik tedavi ünitesine olan ihtiyaç artmaktadır" dedi. Başhekim Barış Kavvasoğlu, ünitenin açılmasıyla uzvundan yaralanan ve tedavi için farklı şehirlere gidenlerin de geri dönmeye başladığını belirterek, şunları söyledi: "15 yataklı fizik tedavi ünitemizde haftalık 70 afetzedemizi program dahilinde takip ediyoruz. 6 Şubat depremlerinin ardından bölgemizde fizik tedavi ünitesine olan ihtiyaç arttı, bölgenin kanayan yarasına merhem olmaya çalışıyoruz. İnsanlar inanamıyor. Bu kadar kısa süre içerisinde bu kadar özellikli bir ünitenin Defne Devlet Hastanesinde olması şaşırtıyor. Çok şükür Bakanlık ve müdürlüğümüz sayesinde gayet güzel bir ünitemiz oldu." Defne Devlet Hastanesi Fizik Tedavi Ünitesi Sorumlusu Fizyoterapist Necmi Demir, ünitede 8 fizyoterapist ve 1 fizik tedavi teknikeriyle hizmet verdiklerini belirtti. Afetzedelerin kendi memleketlerinde tedavi görmelerinin morallerini yüksek tutmalarını sağladığını aktaran Demir, "Yaşadığımız deprem felaketinin ardından enkaz altında kalan, uzuvlarını kaybeden afetzedelerimiz oldu. Bu anlamda özel ve kamu hastanelerimiz de zarar gördü. Fizik tedavi anlamında da deprem sonrası eksiklik yaşadık. Hastanemizde fizik tedavi ünitesinin hizmete girmesi çok önemli ve değerlidir." şeklinde konuştu. Yıkılan apartmanın enkazından 20 saat sonra kurtarılan psikolog Ali Merdan Köleoğlu, bacaklarındaki his kaybı nedeniyle tedavi için İstanbul'a gittiğini anlattı. Defne Devlet Hastanesi'nde fizik tedavi ünitesinin hizmete açılmasıyla memleketine döndüğünü ve moralinin yerine geldiğini aktaran Köleoğlu, şunları kaydetti: "Öncelikli hedefim bir an önce yürüyebilmek. Eskisi gibi yürüyemeyeceğimi biliyorum ama kendimi geliştirebildiğim kadar geliştireceğim. İşime de bir an önce başlamak istiyorum, yeni atanmıştım işime başlamak nasip olmamıştı."

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.