TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yükselen sıcaklıklar bayram rezervasyonlarını artıracak

İzmir’de artan sıcaklıklarla beraber otel rezervasyonlarında artış yaşanacağını dile getiren ÇEŞTOB Başkanı Yakup Demir, doluluk oranlarının yüzde 70’in üstüne çıkmasını beklediklerini söyledi

Haber Giriş Tarihi: 29.03.2024 09:01
Haber Güncellenme Tarihi: 29.03.2024 09:56
Kaynak: MERVE AĞRIÇ
Yükselen sıcaklıklar bayram rezervasyonlarını artıracak

Yaz mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte, turizm sektöründe hareketlilik başladı. Sahil bölgelerinde bulunan oteller, 9 günlük bayram tatilinde misafirlerini ağırlamaya hazırlanıyor. Ramazan ayının, turizm sezonuyla buluşma dönemine denk geldiğini belirten Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkanı Yakup Demir, “Bu güzel buluşmada deniz turizmi yapan bir destinasyon olarak ciddi bir doluluk yaşayacağımızı öngörüyoruz. Şu ana kadar rezervasyonlar yüzde 40-50 seviyelerinde görünüyor. Ancak havalar oldukça güzel gidiyor. Meteorolojik verilere baktığımızda neredeyse bir yaz dönemi yaşayacağımız görülüyor. Bu durum pozitif psikoloji yaratarak insanları tatile yönlendiriyor. Seçim sonrası, ilkbahar ve Ramazan Bayramı bu ayda buluşuyor. Dolayısıyla güzel bir sezon ve bayram dönemi geçireceğimizi ümit ediyoruz. Bayramdan hemen sonra ot festivali olacak. Bayram tatiliyle ot festivalinin tarihlerinin birleşmesi de doluluk oranlarında etkili olacak. Şu andaki doluluklar yüzde 40-50 seviyelerinde olsa da yüzde 70’in üstüne çıkacağını öngörüyoruz” dedi.

YÜZDE 30’DAN FAZLA ZAM GELECEK

Erken rezervasyonlarda artış olduğunu söyleyen Demir, “Özellikle sezon geneline baktığımızda erken rezervasyonlar bir hayli ileride. Erken rezervasyonda fiyatlar sabitleniyor. Vatandaş tarafından seçim sonrasında TL’nin değer kaybedeceğine dair bir algı var. Bu nedenle tatil yapmak isteyenler parası değer kaybetmesin diye erken rezervasyon yapıyor. Bayram sonrasında otel ücretlerine yüzde 30’un üzerinde zam gelmesi bekleniyor” ifadelerini kullandı. Güncel otel fiyatlarının uygun olduğunu aktaran Demir, “Özellikle Çeşme’de 5 yıldızlı otel fiyatları 4 bin veya 5 bin arasında değişiyor. Butik oteller ise 2 bin 3 bin civarlarında. Geçen yıla kıyasladığımızda enflasyonda ciddi bir yükseliş olmasına rağmen fiyatların bu seviyelerde kalması bayram rezervasyonlarına ve erken rezervasyonlara ciddi bir doping yaptı” diye belirtti.

ARTAN VERGİLER TURİZMCİLERİ VURUYOR

Turizmcilerin bir diğer probleminin ise artan vergiler olduğunu vurgulayan Demir, “Vergi yükselecek diye duyum alıyoruz. Bu çok ciddi bir problem. KDV’de bir yükseliş söz konusu olursa zorlanacağız. Her vatandaşın en büyük derdi pahalılık. Sabah alışveriş yapmak için büyük marketlere gidiyorum. Kasadaki personel dahil hepsi etiket değiştirmekle meşgul. Yani açılıştan itibaren öğleye kadar olan o sakin sürede etiket değiştiriyorlar. Fiyat değişikliklerinin haftalık veya günlük oluşu hepimizi üzüyor. Sürekli artan vergiler ve değişen ürün fiyatları bizi maddi açıdan ciddi anlamda vuruyor. Çünkü biz insan yaşamına hizmet eden bir sektörüz. Gelen misafirimize hizmet ederken 100’ün üzerinde ürün sunuyoruz. Bu ürünlerin fiyatları günlük veya haftalık değişirse bizim para kazanmamız veyahut fiyatlandırmamız çok zor olacak. Bunu durdurmak lazım” sözlerine yer verdi.

ÇEŞME SOKAKLARI YAZ SEZONUNA HAZIR DEĞİL

Çeşme’de altyapı konusunda ciddi bir sıkıntının olduğunu dile getiren Demir, “Çeşme maalesef hala yaz sezonu hazır değil. Yollarımız kazılı. İstediğimiz seviyede değil. Çeşme’de en büyük sorunumuz altyapı sorunu. Yollar şu an çukur halde. Toprak içinde olan kazılmış yollarda misafirlerimizi ağırlamak istemiyoruz. Kışın işini yaza bırakmayın diye yerel yönetime söylemiştik. Turizm sezonu geliyor. Hala sokaklarımız sezona hazır değil. Özellikle altyapı konusunda. Elektrik kesintisi ve su kesintisi de bir diğer problem. Şu anda bizim en büyük derdimiz altyapı çalışmalarının sezona kadar uzamaması. Sezon gelmeden altyapı çalışmasının yapılmasını ve kazılan yolların kapanmasını istiyoruz. Çeşme’deki altyapıların sezona tam hazırlanmaması ve dolayısıyla altyapı yatırımlarının sezonda da devam etmesi, biz turizmcileri olumsuz yönde etkileyecek. Özellikle kazılan çukurların asfaltlanmaması, toz duman içerisinde gelen misafirlerin yollardan geçmesi, taksi veya ulaşım aracı bulamaması önemli bir sorun. Çeşme’deki yerel halkın bile ulaşımdan şikayetçi olduğu bir yaşam biçimi söz konusu” ifadelerini kullandı.

Kaynak: MERVE AĞRIÇ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.