TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yetişkin’den ‘kaçak yapı’ resti: Babamın oğlu gelse tanımam!

Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin, depreme dirençli bir ilçe olmalarındaki püf noktanın kaçak yapılara geçit vermemeleri olduğunu söyleyerek, “İmara uygunluk yoksa babamın oğlu gelse, kat artışı alamaz” dedi

Haber Giriş Tarihi: 16.02.2023 07:53
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Yetişkin’den ‘kaçak yapı’ resti:  Babamın oğlu gelse tanımam!

TENZİLE AŞÇI/ÖZEL HABER

Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 şiddetindeki depremler 10 ilde büyük yıkımlara yol açtı. On binlerce vatandaşın hayatını kaybettiği deprem felaketinde yıkılan binlerce binanın yanında 33 bin 143 binanın da ağır hasarlı olduğu açıklanmıştı. Depremde birçok bina tuzla buz olurken bazı binalarda çatlak dahi oluşmaması “deprem değil bina öldürür” gerçeğini bir kez daha ortaya koydu.

Depreme dayanıklı bina konusu bir kez daha ülke gündemine otururken gözler, 30 Ekim 2020 depreminde depremin ana üssüne en yakın nokta olan ve tek bir binanın dahi yıkılmadığı Seferihisar’a çevrildi. Depreme dirençli olma konusunda İlkses’e konuşan Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin, “Kaçak yapılara geçit yok” dedi.

İLÇEMİZDE TEK BİNA YIKILMADI

Depreme dayanıklı ilçe olmak için bilim yolunu işaret eden Yetişkin, “Kahramanmaraş depreminde de gördük ki gerçekten deprem yönetmeliğine uygun, insan canını önceleyen binalar yapıldığında ister asrın felaketi deyin ister başka şey insanlar hayatta kalabiliyor. 30 Ekim 2020’de Seferihisar merkezli depremde Seferihisar’da bir tek bina yıkılmadı. Fakat farklı depremlerin etkisini ve yıkıcılığını kıyaslamak bilim insanlarının işi. Bizim işimiz, bilim insanlarının yaptıkları analizler sonucu ilçeyi depreme hazırlıklı hale getirmek, ruhsat verirken insan canının her şeyin önünde olduğunu her zaman hatırlamak, hali hazırda var olan yönetmelikleri ve yasaları uygulamak. 2020 yılındaki depremde ilçemizde tek bir bina yıkılmamasına sevindik ama rehavete de kapılmadık. Seferihisar için asıl ders çıkardığımız depremler 2005 yılındaki 5.7 ve 5.9 büyüklüğündeki depremler oldu. Çok şükür o zaman da can kaybı yaşanmadı fakat Doğanbey’de 60’a yakın bina yıkıldı. O zamanki Seferihisar Belediye Başkanımız Tunç Soyer, ilçedeki eski, depreme dayanıksız ve risk teşkil eden binaların yıktırılması için düğmeye bastı” dedi.

UYGUN DEĞİLLERSE YIKTIK

İlçede kaçak yapılara göz yummadığının altını çizen Yetişkin, “2019 yılında göreve geldiğim günden beri tek bir kaçak yapıya müsaade etmedim. Yönetmeliğe uygun olmayan yapılara kesinlikle ruhsat vermedik. Aralarında yeni binalar dahi olsa uygun değillerse yıktık. Şehir merkezinde beş kata kadar imar veriyoruz. Köylerimizde, sahillerimizde bu iki kattır. Ürkmez gibi bazı yerlerde iki katın üstünde imar uygulanan yerlerimiz var, onlar ayrı. Çünkü nereye iki kat, nereye beş kat uygun detaylı incelemesi yaptırdık. Fakat Seferihisar’ın çoğu bölgesinde iki katlı imar planı hazırladık ve bu yönde çalışıyoruz” diye konuştu.

VİCDAN AZABI OLACAK

Kaçak yapı mücadelesinin büyüyerek devam edeceğini belirten Yetişkin, şunları söyledi: “Seferihisar her gün göç alan bir ilçe. Her gün konut ihtiyacı doğuyor. Konutlar değerleniyor. Bizden fazla kat izni isteyen olmaması da değil. Fakat hep söylüyorum. İmara uygunluk yoksa babamın oğlu gelse, kat artışı alamaz. Hiçbir şey insan canının kıymetinin önüne geçemez. Bundan sonra hem tarım arazilerini imar amaçlı kullananlar ile hem de kaçak yapılar ile daha güçlü mücadele edeceğiz. Belediyemiz bünyesinde teknik bir ekip kurmaya hazırlanıyoruz. Ruhsat taleplerini uzmanlardan oluşan bir ekibin değerlendirmesini istiyoruz. Çünkü depreme hazırlıklı kentler inşa etmek zor değil. Bugün almadığımız her önlem ömür boyu vicdan azabı olarak bizimle olacak.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.