TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türkiye su baskısı yaşayan ülkeler arasında yer alabilir!

Dünya Su Günü kapsamında yazılı bir açıklama yayımlayan TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu, Türkiye’nin ‘su baskısı yaşayan ülkeler’ arasında yer alacağını hatırlattı

Haber Giriş Tarihi: 22.03.2024 12:22
Haber Güncellenme Tarihi: 22.03.2024 12:22
Kaynak: SULTAN GÜMÜŞ KAYA
Türkiye su baskısı yaşayan ülkeler arasında yer alabilir!

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu, Dünya Su Günü kapsamında yazılı bir açıklama yaptı.

‘Suyu korumak, yaşamı ve barışı korumaktır!’ denilen açıklamada, “Kurumların görev ve denetimlerini etkin biçimde yapması, tüketicilerin güvenli suya ulaşmasının temel anahtarıdır. Sorumlu kurumlar bünyesinde başta Gıda Mühendisi olmak üzere yeterli sayıda mühendis istihdamı önem arz etmektedir” mesajı verildi.

İNSANLIK İÇİN EN TEMEL SORUN

Kamuoyuyla paylaşılan açıklamada, şu ifadeler kullanıldı: “1993 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda alınan kararla, 22 Mart günü, su ve su sorunlarına dikkat çekmek amacı ile belirlenen temalar çerçevesinde yirmi yıldır çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır. 2024 yılı için ‘Dünya Su Günü’ teması ‘Barış için Sudan Faydalanmak’ olarak belirlenmiştir. Ülkeler ve topluluklar, bu değerli kaynak için işbirliği yaptığı takdirde barışın sağlanması konusunda fayda sağlanabilir düşüncesinden yola çıkılarak, suyun insan ve diğer canlıların varlığı için öneminin vurgulanması, su kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir yönetimi, temiz suya erişimin temel insan hakkı olduğunun hatırlatılması hedeflenmekte, hükümetler, organizasyonlar ve bireyler su kaynaklarının korunması, kirletilmemesi ve adil paylaşımı gibi konularda harekete geçirilmeye çalışılmaktadır. Yıllardır kutlanan bugünde esas amaç, su krizinin önümüzdeki yıllarda insanlık için en temel sorun olacağına dikkat çekmektir.”

HER CANLI İÇİN KİLİT ROLE SAHİP

“Su, kimyasal özellikleriyle, yerine başka bir şeyin konulamadığı, tüm canlılar için temel yaşam kaynağıdır, en önemli makro besinimizdir, her canlı için kilit role sahiptir, oksijenden sonra gelen en temel doğal kaynaktır” denilen açıklamada, “Yaşam için gerekli her hücre, doku, organ ve sistem suya ihtiyaç duyar. Bunun yanı sıra, insan sağlığı için gerekli olan Kalsiyum, Magnezyum gibi mineraller de su ile alınır.  Yemek yemeden günlerce hayatta kalabiliriz, ancak susuz birkaç gün yaşayabiliriz… Yeryüzünde 1 milyar 338 milyon km3 hacminde su olduğu hesaplanmaktadır. Yüzde 96,5’i okyanuslar ve denizlerde, insanların sağlıklı ve ekonomik bir biçimde kullanamayacağı tuzlu su şeklindedir. Buzullar 24 milyon km3 ve tuzlu yeraltı suları 12 milyon 870 bin km3 ile diğer su kaynaklarıdır. İnsanların evde, tarımsal ve sanayi üretiminde güvenle tüketecekleri su kaynakları dünyadaki toplam su kaynaklarının ancak yüzde 2,5 gibi küçük bir kısmıdır. Türkiye’de kişi başına düşen kullanılabilir yıllık su miktarı, kaynakların kirlenmesi ve nüfus artışı ile birlikte yıldan yıla azalış göstermektedir. Bu miktar 2000 yılında 1.652 m³ iken, yüzde 19 azalışla 2021 yılında 1.342 m3 olmuştur. 2040 yılı tahminlerine göre 1120 m3 ile ‘su baskısı yaşayan ülkeler’ arasında yer alacağı öngörülmektedir” bilgisi paylaşıldı.

ŞİDDETLİ KURAKLIK NEDENİYLE SU KITLIĞI!

Su yaşamın kaynağı olmasına rağmen, 1,2 milyar insanın güvenilir içme suyuna ulaşamadığını kaydeden oda yönetimi, “Gelişmiş ülkelerde doğan bir çocuk, gelişmekte olan ülkelerdeki yaşıtlarından 30-50 kat fazla su tüketme şansına sahipken, Birleşmiş Milletler raporuna göre, her 15 saniyede bir çocuk, susuzluğun neden olduğu hastalıklardan dolayı hayatını kaybediyor. Yine 2050 yılına kadar 350 milyon insanın şiddetli kuraklık nedeniyle su kıtlığı ile karşı karşıya kalacağı öngörülüyor… ‘Kirleten öder veya temizler’ kuralının benimsenmesi, kaçak ve kayıpların önlenmesi, yağmur sularının şehirlerin kanalizasyon şebekelerinde yok olup gitmesini engellemek için yerel yönetimlerin su toplama kanalları yapması, binalarda ‘yağmur suyu toplama tankı’ zorunluluğu olması gibi tedbirler de su tasarrufu açısından önemlidir. Bunun yanında, evlerde suyun bireyler tarafından tasarruflu kullanılması, başta banyo ve tuvalet olmak üzere alınacak basit önlem ve uygulamalarla su israfının önlenmesi de gelecek nesillere bırakılacak en kıymetli miraslardandır. Tuvalet sifonunda 1-2 seferde tükettiğimiz 20 litre suyun, Nijer ve Mali’de günlük erişilen su miktarı olduğu unutulmamalıdır” cümlelerine dikkat çekti.

YETERLİ SAYIDA MÜHENDİS İSTİHDAMI ÖNEM ARZ EDİYOR

Açıklamanın devamında ise “Ülkemizde belediyeler içme ve kullanma suları ile atık sular için şebeke sisteminin oluşturulması, yer altı ve yer üstü sularının tüketicilere sağlıklı şekilde ulaştırılması ve arıtma sistemlerinin kurulmasından sorumlu iken, Sağlık Bakanlığı da kontrolünden sorumludur. Kurumların görev ve denetimlerini etkin biçimde yapması, tüketicilerin güvenli suya ulaşmasının temel anahtarıdır. Sorumlu kurumlar bünyesinde başta Gıda Mühendisi olmak üzere yeterli sayıda mühendis istihdamı önem arz etmektedir. Suyu korumak yaşamı korumaktır, barışı korumaktır. Dünya Su Günümüz kutlu olsun” mesajı verildi.

Kaynak: SULTAN GÜMÜŞ KAYA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.