TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

22 Mart Dünya Su Günü nedir? Suyun faydaları nelerdir?

22 Mart'ta Dünya Su Günü'nde suyun dünyamız ve insan vücudu için önemi bir kez daha vurgulandı. Peki Dünya Su Günü nedir ve suyun faydaları nelerdir? Biz de sizin için suyun faydalarını araştırdık. İşte bütün detaylar...

Haber Giriş Tarihi: 22.03.2024 10:26
Haber Güncellenme Tarihi: 22.03.2024 10:26
Kaynak: HABER MERKEZİ
22 Mart Dünya Su Günü nedir? Suyun faydaları nelerdir?

Su, sağlık açısından hayati bir öneme sahiptir. İçerdiği sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum ve fosfat gibi vücut için önemli olan mineralleri barındırır. İnsan hayatı için oksijenden sonra en önemli ikinci gereksinim olarak kabul edilir, çünkü kanın %83'ü, kemiklerin %22'si, beynin ve kasların %75'i sudan oluşur. Biz de 22 Mart Dünya Su Günü’nde suyun faydalarını sizler için derledik. Peki Dünya Su Günü nedir ve suyun faydaları nelerdir? İşte detaylar…

Dünya su günü nedir?

Dünya Su Günü, her yıl 22 Mart'ta kutlanan özel bir gündür. Bugün, 1993 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından ilan edilmiştir.

1993'te Birleşmiş Milletler Çevre ve Kalkınma Konferansı'nda önerilen "Dünya Su Günü", BM üyeleri ve diğer dünya ülkelerinin artan temiz su sorununa dikkat çekmek, içilebilir su kaynaklarını korumak ve artırmak için somut adımlar atmalarını teşvik etmek amacıyla bu isme bir gün ayırmayı amaçlamaktadır.

Her üç yılda bir toplanan ve 2009'da İstanbul'da düzenlenen Dünya Su Konseyi'nde artan katılımla vurgulanan Dünya Su Günü, artan su krizinin, sosyal ve ekonomik kalkınmanın sürdürülebilirliğini tehdit ettiğini belirtir.

Suyun faydaları nelerdir?

Dünyanın yüzde 70'i su ile kaplıdır ve yeryüzündeki su kaynaklarının yaklaşık %0.3'ü kullanılabilir ve içilebilir niteliktedir. Suyun pH değerinin 7,5 ile 8,5 arasında, yani alkali olması idealdir. İçilen suların etiketleri kontrol edilmeli ve bu aralıkta olan sular tercih edilmelidir.

Sıcak havalarda ve egzersiz sırasında daha fazla su tüketmek önemlidir. Yeterli miktarda su içilmezse susuzluk ortaya çıkabilir. Susuzluğun hafif belirtileri arasında baş ağrısı, yorgunluk ve kabızlık bulunur. Uzun süreli durumlarda ise ciddi hastalıklara yol açabilir.

Su, tek başına tüketildiği gibi, süt, çay, meyve suyu gibi alkolsüz içeceklerden ve gıdalardan da sağlanır. Ancak, bu içeceklerin suyun yerini tutmadığı akılda tutulmalıdır. Vücut susuz kaldığında susama hissi ortaya çıkmaz, bu nedenle susamadan önce su içmek önemlidir. Çocuklar ve yaşlılar, susama hissini yetişkinlere göre daha az hissettikleri için, su içmeleri hatırlatılmalıdır.

Sağlıklı bireylerde su ihtiyacı, yaşa, iklim koşullarına, tüketilen besinlere ve yapılan fiziksel aktiviteye göre değişiklik gösterir.

Yetişkinler için ortalama günde 2-3 lt.

4-8 yaş çocuklar için 1-1,5 lt.

9-13 yaş çocuklar için 1,5-2 lt.

14-18 yaş gençler için 2-2,5 lt

Su kaynaklarının sürdürülebilirliği ve temiz bir gelecek için herkesin doğal kaynakları dikkatlice kullanması gerekmektedir. Su tüketimi konusunda bilinçli olunmalıdır. Örneğin; sebze ve meyveleri elde yıkamak yerine su dolu bir kapta yıkanırsa yılda ortalama 18 ton su tasarrufu sağlanabilir. Dişleri fırçalarken ve yüz yıkarken suyun akıp gitmesine izin vermemek günde 6 litreye kadar su tasarrufu sağlayabilir.

Yeterli miktarda su içtiğimizde vücudumuzda şu etkiler görülür;

Ağız kokusunu önler.

Kan hacmini artırır, hücrelere gerekli oksijen ve besinleri hızla taşır, böylece kalbin daha sağlıklı olmasını sağlar.

Saç problemlerini, kırıklık, kepeklenme, dökülme gibi durumları önler.

Sindirim problemlerini, özellikle kabızlık ve bağırsak tembelliğini giderir.

Egzersiz sırasında kasılmaları ve krampları önler.

Susuz kalmaya bağlı unutkanlık, dikkat dağınıklığı gibi beyin fonksiyonlarını düzenler.

Stresle mücadelede etkilidir.

Emziren anneler için süt üretiminde en önemli kaynaktır.

Reflü sorunlarını hafifletir.

Grip gibi bulaşıcı hastalıklara karşı savaşırken vücut direncini artırır.

Cilt sağlığını korur, nemlendirir, parlak ve genç bir görünüm sağlar.

Vücut ısısını dengeleyerek sıcaklık regülasyonunu sağlar.

Ödemin atılmasına yardımcı olur.

Metabolizmayı hızlandırarak vücuttaki işleyişi düzenler.

Böbrek rahatsızlıklarından korur.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.