TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türkiye'de hangi mesleklerde eleman açığı var? İŞKUR en çok açık iş pozisyonları açıkladı…

Türkiye'de işgücü piyasasındaki boş pozisyonlar hızla artıyor. Geçen ay sadece 230 bin açık pozisyon kaydedildi. Gençlerin ağır işlere olan ilgisi azalırken, birçok sektör ara eleman eksikliği yaşıyor. Sanayi sektöründeki istihdam zorlukları şimdi de hizmet sektörünü etkiliyor. Peki, Türkiye'de hangi mesleklerde eleman açığı var? İŞKUR'un verilerine göre, en çok talep gören meslekler netleşti.

Haber Giriş Tarihi: 09.05.2024 12:17
Haber Güncellenme Tarihi: 09.05.2024 12:17
Kaynak: HABER MERKEZİ
Türkiye'de hangi mesleklerde eleman açığı var? İŞKUR en çok açık iş pozisyonları açıkladı…

Türkiye'de sanayi sektörünün en büyük zorluklarından biri olan ve üretim kapasitesini tehdit eden eleman açığı, diğer sektörlere de sıçradı. Özellikle özel sektör, son zamanlarda özel güvenlikçi, turizm-otelcilik personeli, reyon görevlisi, konfeksiyon işçisi, garson ve satış elemanı gibi pozisyonlar için eleman arıyor. İŞKUR'un nisan istatistiklerine göre, özel sektör ağırlıklı olarak işverenlerin 230 bin civarında elemana ihtiyacı bulunuyor. Ancak bu pozisyonlardan sadece 100 bini doldurulabildi.

Sabah gazetesinin haberine göre, Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), işverenlere yönelik gönderdiği anketlerle hangi sektörlerde, hangi alanlarda elemana ihtiyaç olduğunu belirliyor. Bu açık iş istatistikleri, işgücü piyasasındaki durumu gösteren önemli bir gösterge olarak kabul ediliyor. Bu istatistikler, politika yapıcıları istihdam ve eğitim politikalarını şekillendirmede ve gençlere kolayca istihdam edilebilecek meslekler sunarak iş becerilerini geliştirmede önemli bir rol oynuyor.

İMALAT SANAYİSİNDE ELEMAN AÇIĞI GÜN GEÇTİKÇE ARTIYOR

İMALAT SANAYİSİNDE ELEMAN AÇIĞI GÜN GEÇTİKÇE ARTIYOR

İstatistiklere göre, imalat sanayisindeki eleman açığı sayısı ilk 4 ayda 341 binin üzerine çıktı. İkinci sırada ise idari hizmet faaliyetleri sektörü yer alıyor. Bu sektörde de 128 bin 468 açık iş pozisyonu bulunuyor. Ayrıca, toptan ve perakende ticaret sektöründe de 113 bin 509 eleman açığı tespit edildi.

EN ÇOK ARANAN MESLEK: ÖZEL GÜVENLİK GÖREVLİSİ

EN ÇOK ARANAN MESLEK: ÖZEL GÜVENLİK GÖREVLİSİ

Meslekler incelendiğinde, sadece nisan ayında en fazla açık iş pozisyonunun özel güvenlik görevlisi olarak belirlendiği ortaya çıkıyor.

ELEMAN AÇIĞININ İKİNCİ SIRASINDA TURİZM GRUBU VAR

ELEMAN AÇIĞININ İKİNCİ SIRASINDA TURİZM GRUBU VAR

Turizm ve otelcilik sektörü, eleman açığı bakımından en yüksek ikinci meslek grubuna sahip. İŞKUR'a yapılan bildirimlere göre, bu sektörde yaklaşık 22 bin elemana ihtiyaç duyuluyor.

TURİZM SEKTÖRÜNDE ELEMAN EKSİKLİĞİ

EN ÇOK ARANAN DİĞER ÜÇ MESLEK

Son zamanlarda, özel sektör en çok özel güvenlik görevlileri, turizm ve otelcilik personeli, reyon görevlileri, konfeksiyon işçileri, garsonlar ve satış elemanları arıyor.

ELEMAN EKSİKLİĞİ

KADROLARIN YARISI BOŞ

İstatistiklere göre, nisanda, 63 bin 105'i erkek, 37 bin 496'sı kadın olmak üzere nisanda 100 bin 601 kişi işe yerleşti. İlk 4 ayda işe yerleştirilen kişi sayısı 435 bini geçti. İŞKUR'a bildirilen eleman açığı sayısı ise 856 bin. Yani açık pozisyonların sadece yarısı dolmuş durumda.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.