TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Temiz enerji devleri İzmir’de buluştu

Temiz enerjinin başkenti İzmir’de bu yıl ikincisi düzenlenen Wenergy-2. Temiz Enerji Teknolojileri Fuarı’yla dünyanın temiz enerji devleri İzmir’de bir araya geldi

Haber Giriş Tarihi: 09.05.2024 11:56
Haber Güncellenme Tarihi: 09.05.2024 11:56
Kaynak: HABER MERKEZİ
Temiz enerji devleri İzmir’de buluştu

KEMAL ÖZKURT - İZFAŞ, BİFAŞ ve EFOR Fuarcılık iş birliği ile İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen Wenergy-2. Temiz Enerji Teknolojileri Fuarı kapılarını açtı. Temiz enerji sektörü devlerini bir araya getiren Wenergy fuarında, enerji ekipman tedarikçileri, mühendislik ve Ar-Ge firmaları, otomotiv sektörü, elektrikli araçlar, şarj ekipmanları, enerji depolama firmaları, e-mobilite kuruluşları ve lojistik başta olmak üzere enerjiyle ilgili en güçlü üretici firmalar inovatif ürün ve teknolojilerini sergilendi.  300’den fazla sektörü bir araya getirmesi beklenen fuar 9-11 Mayıs 2024 tarihlerinde İzmir Fuar Merkezi’nde ziyaretçileriyle buluşacak. Fuarın Wenergy Temiz Enerji Teknolojileri Fuarı ve konferansının açılış töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, “. İzmir denize açılan, dağları olan bir şehir. Dolayısıyla aynı zamanda iklim olarak güneş enerjisinden kolayca yararlanabileceğiniz bir şehir. Dünyada pek çok ülkenin sahip olmadığı bu olanaklara sahip olmayı bir şans olarak görmeli ve yatırım seçeneklerinde ayrıca değerlendirmeliyiz diye düşünüyorum” diye konuştu.

HIZLI BİR GELİŞME GÖSTERMELİYİZ

Temiz enerji alanında İzmir’in bulunduğu konum itibariyle çok şanslı olduğunu ve bunu değerlendirmek için belediye olarak üzerlerine düşen görevi yapacaklarını söyleyen Başkan Tugay, “İklim krizi hiçbirimizin göz ardı etmemesi daha ileriye ertelenmemesi gereken bir sorun. Bununla ilgili mücadele etmek öncelikli amaçlarımızdan olmalı. İzmir denize açılan, dağları olan bir şehir. Dolayısıyla aynı zamanda iklim olarak güneş enerjisinden kolayca yararlanabileceğiniz bir şehir. Bu açılardan rüzgar enerjisi ve güneş enerjisi için yatırım olanaklarının fazla olduğu bir şehir. Aynı zamanda jeotermal kaynaklar açısından da bulunduğumuz bölge oldukça zengin kaynaklara sahip. Dünyada pek çok ülkenin sahip olmadığı bu olanaklara sahip olmayı bir şans olarak görmeli ve yatırım seçeneklerinde ayrıca değerlendirmeliyiz diye düşünüyorum. Ülkemizde ne yazık ki yenilenebilir enerji üretimindeki payı halen beklentilerimizin çok altında. Onun için bu alanda çok daha hızlı bir gelişme göstermemiz gerektiği de ortada. Yenilenebilir enerji fuarını Türkiye’de kim yapsın deseniz belki de ilk akla gelmesi gereken şehirdi İzmir’dir. Halihazırda her gün daha fazla şehrimize ve ülkemize yapılan yenilenebilir enerji yatırımları ile birlikte bu fuarın da mümkün olan en hızlı şekilde büyümesi gelişmesi daha çok insan erişmesi için biz de üzerimize düşeni yapacağız” şeklinde konuştu.

SOMUT TEŞVİKLERE İHTİYAÇ VAR

Ege Bölgesi Sanayi Odası olarak 2021 yılından itibaren dijital dönüşüm yeşil dönüşüm olayının önemine dikkat çeken çalışmalar gerçekleştirdiklerini belirten EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, “İzmir bu konuda çok şanslı. Çünkü gelecek vadeden tüm sektörler geçmişten bugüne kadar her zaman İzmir’de ön plana çıktı. İlklerin şehri olduğu gibi sanayide de sektörlerde de ön planda. Bugün jeopolitik, siyasi ve ekonomik krizlere açık bir yeni dünya düzeninde enerji arz güvenliğinin milli bir meseleye dönüştüğünü de her ülke açıkça ifade ediyor. 2023 yılında yenilenebilir enerji raporunda dünyanın 41 yanında ülkelerin bu saydığım sebeplerden dolayı yenilenebilir enerjideki kapasite artışları hep dikkat çekmekte. Ülkemize baktığımızda 2053 yılına kadar net sıfır sera gazı emisyonlu bir ekonomiye ulaşma taahhüdüyle karbonsuz uzlaşma ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının artması bir devlet politikası olarak yürütülmektedir. Bu kapsamda yenilenebilir enerji yatırımlarını teşvik eden çeşitli mekanizmalar mevcut ancak sanayicimizin yenilenebilir enerji farkındalığı çok yüksek olmasına rağmen maliyetler ve yatırımın geri dönüşü uzun prosesler maalesef bu yatırımları geciktirmektedir. O nedenle daha hızlı somut teşviklere ihtiyaç. Güneş enerji sistemleriyle ilgili yatırım yapacak tesislerin önünde hiçbir engel olmaması en büyük dileğimizdir” diye belirtti.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.