TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Özgener, sıkılaştırma için BDDK’yı işaret etti

Yılın ilk çeyreğinde enflasyonu aşağı çekecek sıkılaştırmaların pratikte yeterince oluşmadığını belirten İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, “Merkez Bankasının para politikası kararlarının BDDK ile uyumlu gitmesi gerektiğini düşünüyoruz” dedi

Haber Giriş Tarihi: 25.04.2024 19:36
Haber Güncellenme Tarihi: 25.04.2024 19:36
Kaynak: HABER MERKEZİ
Özgener, sıkılaştırma için BDDK’yı işaret etti

KEMAL ÖKURT - İzmir Ticaret Odası (İZTO) Nisan ayı olağan meclis toplantısı, Meclis Başkanı Selami Özpoyraz yönetiminde, İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener’in katılımlarıyla İzmir Ticaret Odası, Çok Amaçlı salonda gerçekleşti. Toplantı öncesinde 2021 ve 2022 yılı vergilendirme dönemi kurumlar vergisinde İzmir ilinde rekortmen oda üyelerine plaket takdim edildi. Toplantıda ülke ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Başkan Özgener, ilk çeyrekte enflasyonu aşağı çekecek düzeyde yeterince bir sıkılaşmanın pratikte oluşmadığını belirterek ilerleyen süreçte para politikası kararlarının BDDK ile uyumlu gitmesi gerektiğini belirtti.

PARA POLİTİKASI KARARLARI BDDK İLE UYUMLU OLMALI

İlk çeyrekte enflasyonu aşağı çekecek düzeyde yeterince bir sıkılaşmanın pratikte oluşmadığını belirterek para politikası kararlarının BDDK ile uyumlu gitmesi gerektiğine dikkat çeken Özgener, “2024 ikinci çeyreğinde, ekonomide enflasyon ana gündem konumuz olmaya devam edecek. Merkez Bankasının para politikası kararlarının Bankalar Düzenleme ve Denetleme Kurulu ile uyumlu gitmesi gerektiğini düşünüyoruz. Neticede aylık enflasyonun mevsimsellikten arındırılmış olarak 2,5’e düşmesi bekleniyordu; ancak 3,16 civarında geldi. Tüketici kredilerinin seyrine hala hızlı devam ettiği ve krediler bu kadar hızlıyken enflasyonun düşmesinin maalesef zor olduğunu görüyoruz. Kredi kartları, perakende ve diğer satış verilerinin güçlü seyrini koruduğunu gözlemliyoruz. Ancak, son bir ayda tüketici kredileri ve kredi kartı kullanım hacminin düşme eğiliminde olması vatandaşın da kart harcamalarında enflasyon şartlarında sınırlı ölçüde de olsa daha temkinli davranış göstermeye başladığını işaret etmektedir. Buna karşın ticari kredilerde ise yüzde 66’ya ulaşan faiz oranlarına rağmen belirgin bir artış gözleniyor. Sıkılaşmanın etkilerini ve yılın 2.çeyreğinde makroekonomik koşullar üzerinde etkili olup olmadığını değerlendirip, enflasyon üzerindeki etkisini yakından takip ediyor olacağız” diye konuştu.

HALK ENFLASYONUN DÜŞECEĞİNE İKNA EDİLEMEDİ

Merkez Bankası başta olmak üzere Ekonomi Yönetimi’nin tespitlerini doğru bulduklarını fakat hane halkının henüz enflasyon düşüşü konusunda ikna edilemediğini söyleyen Özgener, “Bunun bir kısmı enflasyonun tahsis etkinliğini azaltması ile ilgili. Ancak önemli bir kısmı da Merkez Bankalarına ve ekonomi politikalarına duyulan güven ile ilişkili. Bu güveni artırmak için, popülist adımlardan kaçınarak, şeffaf ve net politikalar uygulanmaya devam edilmesi gerektiği kanaatindeyiz. Kredi ve kur politikalarında karmaşık düzenlemelerin sadeleşmesine devam edilmesini, seçici kredi politikalarında kamu bankaları yerine ihtisas kredi kurumlarının (KGF, yatırım ve kalkınma bankası gibi) daha fazla tercih edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Talep koşullarında beklenen daralmanın ya da başka bir ifadeyle başarılı ekonomik istikrar programının, diğer ülke örneklerinde ve ülkemizde de 2002-2004 döneminde olduğu gibi iflas ve yüksek devir oranları ile devam edebileceğini de unutmamak gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.