TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Mobilya Kağıt Ve Orman ürünlerinde 2023 yılında yüzde 4’lük kayıp

Mobilya Kağıt Ve Orman ürünleri sektörü için 2023 yılınız zorlu geçtiğini belirten EMKOUİB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Fuar Gürle, Ege Bölgesi’nde 2023 yılında 900 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirerek geçen yıla oranla yüzde 4’lük bir düşüş yaşandığını belirtti

Haber Giriş Tarihi: 25.04.2024 18:07
Haber Güncellenme Tarihi: 25.04.2024 18:07
Kaynak: HABER MERKEZİ
Mobilya Kağıt Ve Orman ürünlerinde 2023 yılında yüzde 4’lük kayıp

KEMAL ÖZKURT - Ege Mobilya Kağıt Ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği (EMKOUİB) 2023 Yılı Genel Kurulu Ege İhracatçı Birlikleri Konferans Salonu’nda düzenlenen toplantıyla gerçekleşti. Mobilya, kağıt ve odundışı orman ürünleri sektörlerini bünyesinde barındıran Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği, 2024 yılı için 1 milyar dolar ihracat hedefi belirledi. 2023 yılının Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri sektörünü için zorlu geçtiğini belirten Ege Mobilya Kağıt Ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Fuar Gürle, “Temsil ettiğimiz üç sektörün Türkiye geneli ihracat performansı 2023 yılında yüzde 6’lık bir düşüşle 7,9 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Ege Bölgesi olarak 2023 yılında 900 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirerek geçtiğimiz yıla göre yüzde 4’lük bir düşüş yaşanmıştır. Temsil ettiğimiz 3 sektörün ihracat değerlerine bakıldığında, her ne kadar ihracat kalitesi olarak ülke ortalamasının üstünde olsak da Ege olarak Türkiye Geneli ihracatından aldığımız yüzde 12‘lik payın potansiyelimizin altında olduğunu söyleyebiliriz” ifadelerini kullandı.  

2024 HEDEFİ 1 MİLYAR DOLAR

Türkiye, 2023 yılında Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri sektöründe zor bir yılı geride bıraktığını belirten Gürle, “Temsil ettiğimiz üç sektörün Türkiye geneli ihracat performansı 2023 yılında yüzde 6’lık bir düşüşle 7,9 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Sektörlerimizin Türkiye geneli ihracat paylarına baktığımızda, mobilya sektörü 4,5 milyar doların üstünde gerçekleştirdiği ihracatla en büyük katkıyı sağladı. Mobilya sektörünü 2,5 milyar dolarlık ihracatla kağıt mamulleri sektörü takip etti. Orman ürünleri sektöründen ise 2023 yılında toplam 155 milyon dolar ihracat gerçekleşti. İhracat rakamlarına Ege Bölgesi olarak göz attığımızda ise 2023 yılında 900 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirerek geçtiğimiz yıla göre yüzde 4’lük bir düşüş yaşanmıştır. Temsil ettiğimiz 3 sektörün ihracat değerlerine bakıldığında, her ne kadar ihracat kalitesi olarak ülke ortalamasının üstünde olsak da Ege olarak Türkiye Geneli ihracatından aldığımız yüzde 12‘lik payın potansiyelimizin altında olduğunu söyleyebiliriz. 2024 yılı sektör hedefimizi Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliğimiz olarak 1 milyar dolar olarak belirledik” diye konuştu.

İHRACATTA HEDEFİMİZ İLK 5

Mobilya sektörünün özellikle son iki sene içerisindeki küresel tedarik zincirlerindeki değişimden olumlu yönde etkilenen ve bu sayede potansiyelini artıran sektörlerin başında yer aldığını belirten Gürle, “Dünya ihracatında ilk 8 de yer aldığımız mobilya sektöründe hedefimiz ilk 5 ve daha yukarısı. Mobilya sektörü aynı zamanda Cumhuriyetimizin 2023 - 100. Yıl ihracat hedeflerine en yakın olan ve sürekli dış ticaret fazlası veren sektördür. Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği olarak 2024 yılı içerisinde heyet organizasyonları ile fırsat gördüğümüz ülkelere olan ihracatımızı artırmayı planlıyoruz. İlk organizasyonumuz 23 firmamızın katılımıyla 5-9 Mayıs 2024 tarihleri arasında gerçekleştireceğimiz Suudi Arabistan Sektörel Ticaret Heyeti ile başlıyor. Ardından, Ağustos ayında Güney Afrika’ya, Eylül ayında Fas- Senegal’e ve Kasım ayında Hindistan’a yönelik yurtdışı pazarlama faaliyetlerimiz olacak. “2028 İhracat Tanıtım ve Pazarlama Vizyonu” kapsamında Mobilya Turquality Projesi'ni İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği koordinatörlüğünde Ege Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği, Orta Anadolu Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği ve Akdeniz Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği ile birlikte yürütmeye başladık” ifadelerini kullandı.

EMKOUİB 2024 YILI PROJELERİ

EMKOUİB’in gelecek hedef ve projeleri hakkında bilgilendirmelerde bulunan EMKOUİB Başkan Yardımcısı Hikmet Güngör, “2024 yılında yeni bir Ur-Ge projesine daha başlıyoruz. Şimdiye kadar toplam 36 firma başvuru yaptı ihtiyaç analizi sürecine kadar firma katılımı alabiliriz.  2024 yılı yeni Ur-Ge projemiz ile güncel sektörümüzün ihtiyacına yönelik faaliyetler planlıyoruz. Bu faaliyetler içerisinde Sürdürebilirlik ile ilgili eğitim ve danışmanlık faaliyetleri ile Pazarlama (Ticaret Heyeti ve Fuar Katılımı) faaliyetleri ağırlıklı bir Ur-Ge projesi yürütmeyi planlıyoruz. Öte yandan, birliğimiz sektörel olarak Alım Heyetleri ve Ticaret heyetleri faaliyetleri düzenlemektedir. 2024 yılı içerisinde katılım toplanması halinde Ağustos ayında Güney Afrika Johannesburg ve Kasım ayında ise Hindistan Mumbai şehirlerine yönelik Mobilya Sektörel Ticaret heyeti düzenlemeyi planlıyoruz. 2025 Yılında ise ABD pazarına yönelik pazarlama faaliyeti planlıyoruz. Son olarak Ezber Bozan Mobilya Tasarım yarışmasını 2024 yılında 4. Kez düzenliyoruz. Profesyonel ve Öğrenci olmak üzere iki kategorimiz var.  Dereceye giren profesyonel ve öğrenci tasarımcılar birbirinden değerli ödül ve burs imkanlarından yararlanabiliyorlar. Ezber Bozan Tasarım Yarışmamızın bu yılki teması mobilya sektöründe çevresel ve kullanıcı dostu çözümlerle, inovatif ürünlerin ortaya çıkarılması hedefiyle “Mobilyaşam” olarak belirlendi” şeklinde konuştu. 

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.