TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kadın örgütleri: Özgür şehirler, sokaklar, yaşamlar kuracağız!

Yerel seçim sürecinin kadınların haklarına yönelik tehdit ve pazarlıklarla sürdüğünü kaydeden platform, “Tüm kadınları 31 Mart’ta eşit, özgür kentler için oy kullanmaya ve sandıklarda görev almaya çağırıyoruz” dedi

Haber Giriş Tarihi: 27.03.2024 16:05
Haber Güncellenme Tarihi: 27.03.2024 16:05
Kaynak: İHA
Kadın örgütleri: Özgür şehirler, sokaklar, yaşamlar kuracağız!

“Şehirleri kaderine terk etmeyeceğiz… Oylarımızı özgürlük için kullanacağız” başlıklı bir açıklama yayınlayan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, 31 Mart 2024 yerel seçimlerine dikkat çekti.

Açıklamada, “Yerel seçim süreci kadınların haklarına yönelik tehdit ve pazarlıklarla sürüyor. Biliyoruz ki kadınların siyasi, ekonomik ve sosyal alanda tam anlamıyla özgürleşmesi hedefimizde yerel yönetimlerin rolü büyük. Şiddete uğrayan kadınlar için sığınak açılmasından kadınların sırtına yüklenen bakım hizmetlerinin yerel yönetimlerce karşılanmasına kadar yerel yönetimlerin birçok görevi var. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin kazanılması için hayatın her alanında olduğu gibi yerel yönetimlerde de mücadelemiz sürecek” denildi.

İSTİHDAMDA ÖNCELİK

Kadın cinayetlerini durdurmanın yolunun yasaların etkin uygulanmasından geçtiğini yıllardır tuttukları verilerle, takip ettikleri davalarda gördüklerini anlatan platform, “Apaçık ortada, kadın cinayetleri sadece İstanbul Sözleşmesi’nin imzalandığı 2011 yılında azaldı. İmza çekildiğinde ve kadın haklarına yönelik saldırılar arttığında ise kadın cinayetleri de arttı. Yerel yönetimler bu sözleşmelere ve yasalara göre sorumlu. Tüm yerel yönetimler İstanbul Sözleşmesi ve 6284’te yazdığı şekilde üzerine düşen görevleri yerine getirmelidir. Anayasa Mahkemesi’nin kararlarının yok sayıldığı, İstanbul Sözleşmesi’nden hukuksuzca imzanın çekildiği bir dönemde yerel yönetimlerin görevi bu sözleşmelere uymak ve uygulamaktır. Kadınların güvenliği için aydınlatmalardan kadın danışma merkezlerinin açılmasına, barolar ile işbirliği halinde hukuksal destek verilmesine kadar birçok konu yerel yönetimlerin görevidir. Bu kentlerde günde 8 kadın cinayeti işlenebiliyorsa, ihtiyacı olan her kadının sığınabileceği kadın sığınakları açılmak zorundadır. Zaten belediyeler kanun gereğince her 100 bin nüfusu olan yere sığınak açmak zorundadır. Şiddete uğrayan kadınların ulaşabileceği hiçbir kamusal telefon hattı olmaması sorunu yerel yönetimler tarafından çözülebilir. Telefon hattına ulaşan kadınların başvuruları belgelenebilir, kadına şiddet verileri yerel yönetimler tarafından tutulabilir. Verilerin analizi ile kadınların en çok şiddet gördüğü yerler, şiddetin bahaneleri ve pek çok yönü tespit edilebilir ve engellemek için yöntemler bu verilere göre belirlenebilir. Şiddete uğramış kadınlara maddi destek sağlanabilir, istihdamda öncelik tanınabilir” bilgisini paylaştı.

BÜTÇE PLANLAMASI YAPILMALI

Kadınlara yüklenen çocuk, yaşlı, hasta, engelli bakımı gibi görevlerin yerel yönetimler tarafından üstlenilmesi gerektiğini kaydeden platform, “Buna uygun bir bütçe planlaması yapılmalı. Bir bütün olarak hizmet altyapısında çocuk, yaşlı ve engellilere yönelik geliştirmeler, çocuk bakım hizmetleri ve diğer bakım hizmetleri için yeterli sayıda merkez açılmalıdır. Kadınların kentlerde özgürce yaşayabilmesi için ulaşım önündeki engeller ortadan kaldırılmalı. Belediye bünyesindeki her iş alanında cinsiyet eşitliği göz önünde bulundurulmalı, kadınların istihdamının önündeki engeller kaldırılmalı, yeni istihdam alanları açılmalıdır… Yerel yönetimlerde kadınların yer alması sadece kadın adayları destekleme seviyesinde kalmamalıdır. Kadınların kendi hayatları ile ilgili kararları kendileri alabilmesi için tüm muhatap örgütlenmelerin, her düzeyde kadın meclislerinin kent planlama süreçlerine ve karar alma organlarına tam katılımı sağlamalıdır. Koordinasyon için Valilik ve Kaymakamlığın etkin işletmediği koordinasyon kurullarını yerel yönetimler öncülüğünce tüm taraflarıyla kurulmalıdır” çağrısında bulundu.

LOKANTALARDA UCUZA SAĞLIKLI ÖĞÜNLER

Günümüz ekonomik koşullarında; kadınların, emeğiyle geçinenlerin, emeklilerin kiralarını bile karşılayamaz durumda olduğunu, açlık sınırının altında yaşadığını kaydeden platform, şunları da ekledi: “Bu koşullarda öncelikle en dezavantajlı grupların ihtiyaçlarının belirlenmesi ve farklı ihtiyaçları dikkate alan konut politikalarıyla düşük maliyetli ve güvenli, sağlıklı barınma yerel yönetimler tarafından sağlanmalıdır. Şiddet mağdurlarına güvenli konaklama, tek ebeveyn annelere öncelik verilmelidir. Toplu konutlarda kadınlara yönelik destek mekanizmaları kurulabilir, çeşitli kiracılık türlerinin yasal düzenlemeleri yapılabilir. Meme kanseri ve HPV gibi yaygın, erken tespit edilebilir ve önüne geçilebilir hastalıklarla ilgili sağlık merkezleri kurulabilir, kadınlara yaygın taramalar ve aşılamalar yerel yönetimler tarafından yapılabilir. Yemek hazırlamak gibi kadınlara yüklenilen görevler yerel yönetimler tarafından her mahalleye halk lokantaları gibi hizmetler ile üstlenilebilir, herkes bu lokantalarda ucuza sağlıklı öğünlere ulaşabilir.”

ÖZGÜR KENTLER İÇİN OY KULLANMAYA…

Son olarak “Bu süreçte sadece kadın adayları desteklemenin yeterli olmadığını biliyoruz. Bu nedenle programımız tüm yerel yönetimler tarafından etkin şekilde uygulanana, kadınlar kentlerde özgürce yaşamaya başlayıncaya dek mücadeleyi sürdüreceğiz. Hem yerel yönetimlerde siyaset üretilmesi hem de seçimlerden sonra bu yönetimlerin denetlenmesinde konunun takipçisi olacağız. Tüm kadınları 31 Mart’ta eşit, özgür kentler için oy kullanmaya ve sandıklarda görev almaya çağırıyoruz. Özgür şehirler, sokaklar, yaşamlar kuracağız” mesajı verildi.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.