TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İHD, Ankara Katliamı'nı hatırlattı, yetkilileri göreve çağırdı

10 Ekim Ankara Katliamı’nın yıldönümünde, İHD tarafından yazılı bir açıklama yapıldı: “Katliamda yaşamını yitiren insanlarımızın yakınlarının hak taleplerini bastırmaya, susturmaya çalışmayın.”

Haber Giriş Tarihi: 10.10.2023 12:54
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
İHD, Ankara Katliamı'nı hatırlattı, yetkilileri göreve çağırdı

10 Ekim Ankara Katliamı’nın üzerinden 8 yıl geçti. Bugün ülke genelinde sivil toplum örgütleri, siyasetçiler ve sanatçılar tarafından paylaşımlar yapılırken, bir açıklama da İnsan Hakları Derneği (İHD)’nden geldi.

‘10 Ekim Katliamı Hepimizedir’ başlıklı yazılı basın açıklamasında, “Katliamın gerçekleştiği dönemde görevde olan emniyet, istihbarat, kolluk birimleri ihmali olan kim varsa hepsini ortaya çıkaracak araştırma ve soruşturmayı bir an önce yapın. Katliamda yaşamını yitiren insanlarımızın yakınlarının hak taleplerini bastırmaya, susturmaya çalışmayın” çağrısı yapıldı.

HİÇBİRİ ARANMADI, YAKALANMADI

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “10 Ekim 2015 tarihinde, coğrafyamızda mücadele veren, emek ve meslek örgütleri bir araya gelerek, Ankara Garı önünde toplandı ve ‘Emek, Demokrasi ve Barış’ talebiyle, bir miting gerçekleştirmek istediler. Maalesef ki önceden planlandığı çok iyi anlaşılan ve IŞİD tarafından düzenlenen saldırıda, 104 insanımız yaşamlarını yitirdi. 391’i ağır olmak üzere 500’den fazla insanımız yaralandı. Aradan tam 8 yıl geçti. Geçen 8 yıla rağmen, bu katliamın faillerinin bulunması, adaletin yerine getirilmesi başta hayatını kaybedenlerin ve yaralananların yakınları olmak üzere toplum vicdanını tatmin edecek etkin bir yargı süreci yürütülmedi. Yargı sistemi, adeta bu büyük saldırıyı gerçekleştiren insanlık suçlularını, koruma altına aldı. Maalesef ki bugüne kadar, etkin bir yargı süreci gerçekleştirilmedi. Mahkeme heyeti defalarca değiştirildi. Delil olarak dosyaya giren görüntülerde yer alan kişilerin hiçbiri aranmadı, yakalanmadı.”

BASTIRMAYA, SUSTURMAYA ÇALIŞMAYIN

“Güvenlik politikalarının, istihbaratın böylesine güçlü olduğu bir devlet yapısı içinde, 10 Ekim’de Ankara Gar önünde meydana gelen katliamın, önceden bilinmemiş olması, mümkün değil” denilen açıklamada, “Gerekli araştırmalar ve soruşturmalar en başından itibaren maalesef ki yapılmadı. Adli süreç adeta katilleri koruyucu bir nitelik kazandı. Gar katliamını gerçekleştiren katiller, serbestçe dolaşmaya devam ederken maalesef ki 10 Ekim katliamında yakınlarını kaybedenlerin, bugüne kadar yapmış oldukları her açıklama, polis şiddetiyle karşılaştı. Her yıl olduğu gibi, bir kez daha 10 Ekim katliamının yıldönümünde, yetkililere seslenmek istiyoruz. 10 Ekim 2015 tarihinde, IŞİD adlı örgütün saldırısı sonrası, hayatını kaybeden 104 kişinin yakını, emek ve meslek örgütleri ve yanı sıra hak ve hukuk örgütlerinin müdahil oldukları dava sürecini, etkin ve şeffaf bir şekilde yürüterek, adaleti tesis edin, yakınlarını kaybedenlerin acılarını dindirin. Katliamın gerçekleştiği dönemde görevde olan emniyet, istihbarat, kolluk birimleri ihmali olan kim varsa hepsini ortaya çıkaracak araştırma ve soruşturmayı bir an önce yapın. Katliamda yaşamını yitiren insanlarımızın yakınlarının hak taleplerini bastırmaya, susturmaya çalışmayın” çağrısı yapıldı.

BU İÇERİK DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: İzmir’de 10 Ekim yası: Er ya da geç sorumlular cezalandırılacak!

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.