TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

HPV aşısı belediyelerin işi değil

HPV aşısının ücretsiz yapılması konusunda belediye başkanlarının yetersiz kalacağını vurgulayan Kılınç, “Bu belediyelerin yapması gereken bir uygulama değil. Ülkemizde bunu yapmakla yükümlü olan bir kurum var” dedi

Haber Giriş Tarihi: 28.03.2024 08:58
Haber Güncellenme Tarihi: 28.03.2024 08:58
Kaynak: HABER MERKEZİ
HPV aşısı belediyelerin işi değil

AYSELİN UZUN-ÖZEL HABER - Türkiye’de çok sık rastlanan ve 200’den fazla çeşidi bulunan HPV virüsünün, tedavisinde kullanılan aşının ücretsiz olması konusunda 2021 yılından bu yana mücadele veren Eczacı Cem Kılınç, geçtiğimiz günlerde Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın seçim vaatlerinden biri olarak sunduğu ‘30 yaş altı ve sosyal destek alan kadınlara ücretsiz HPV aşısı uygulaması’nın güzel ama yetersiz bir adım olarak değerlendirdi. Kılınç, bu uygulamaların İzmir ve diğer büyükşehirlerde de uygulanabileceğini ancak yine de Türkiye geneline vurulduğunda bunun yetersiz kalacağını dile getirerek, önemli olanın asıl sorumlulara görevini hatırlatmak olduğunu belirtti. Sağlık Bakanlığı’nın HPV aşısı konusunda verdiği sözlerin gerçekleşmiş olması gerektiğinin de altını çizen Kılınç, “Mansur Yavaş’ın projesi çok dar bir grubu etkiliyor. Tabi ki aşı olacaklar açısından çok büyük bir kazanım. Sonuç olarak Mansur Yavaş’ın ya da diğer belediye başkanlarının bu konuda bir adım atması, yeterli olmaz. Çünkü bu belediyelerin yapması gereken bir uygulama değil. Ülkemizde bunu yapmakla yükümlü olan bir kurum var” şeklinde konuştu.

BUNU YAPMAKLA YÜKÜMLÜ OLAN BİR KURUM VAR

Kılınç, Mansur Yavaş’ın seçim vaadi olarak HPV aşısını ücretsiz yapacağını söylemesinin, Sağlık Bakanlığı’na yükümlülüğünü hatırlatan bir durum olduğunu ve bu açıdan çok önemli bir yere sahip olduğunu dile getirdiği konuşasında “Mansur Yavaş’ın projesi şu şekilde; Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden sosyal yardım alan 9 ila 30 yaş arasındaki kız çocukları ve kadınlara HPV aşısı ücretsiz olarak yapılacak. Yani bu çok dar bir grubu etkiliyor. Tabi ki aşı olacaklar açısından çok büyük bir kazanım. Çünkü HPV’nin tek dozu 3 bin 500 lira, 15 yaş üstüne 3 dozu gerektiğini de göz önüne alırsak aşı neredeyse 10 bin liraya mal oluyor. dolayısıyla yoksul yurttaşlarımızın ulaşması güç oluyor. Sonuç olarak Mansur Yavaş’ın ya da diğer belediye başkanlarının bu konuda bir adım atması, yeterli olmaz. Çünkü bu belediyelerin yapması gereken bir uygulama değil. Ülkemizde bunu yapmakla yükümlü olan bir kurum var. Bunu unutturmamak gerektiğini düşünüyorum. O yüzden bizim başından beri savunduğumuz ‘HPV aşısı ücretsiz olsun’ talebiyle beraber bir anlam kazanabilir uygulamalar bunlar. Çünkü Sağlık Bakanlığı’na bu sorumluluğunu hatırlatmak gerekir. Sağlık Bakanlığı’nın HPV aşısı konusunda verdiği sözlerin artık gerçekleşmiş olması gerekir” diye konuştu.

TEŞVİK AÇISINDAN ÖNEMLİ

Türkiye’nin birçok ilinde belediyeler tarafından bu uygulama örnek alınsa bile aşılama ve virüsün kontrol altına alınması bakımından asla yeterli olmayacağını belirten Kılınç, “Biz 2021 Haziran ayında HPV aşısı ücretsiz olsun diye bir mücadele başlattık. O günden bugüne 3 yıl oldu ama hala gündemdeki yerini koruyor. 2022 itibariyle 149 ülkede HPV aşısı ücretsiz aşı takviminde. Ancak bizde hala geçerli bir adım atılmadı. 2006’dan bugüne 18 yıl geçti ve biz 18 yılda rahim ağzı kanserini ortadan kaldırmak için çok büyük bir kazanım elde edebilirdik. Çünkü her yıl ülkemizde bin 250 kadının bu sebeple hayatını yitirdiği tahmin ediliyor. Bu aslında kadın cinayetidir. Gerici sağlık politikaları nedeniyle aşılar karşılanmadığı için önüne geçilebilecek bir durumun bile bile önüne geçilmiyor. Belediyelere tekrar gelecek olursak, birçok belediye seçim öncesinde bizlere bu konu hakkında sorular sordu ancak burada esas sorumluluk Sağlık Bakanlığı’nındır ve bunun unutturulmadan bu uygulamaların yapılması gerekiyor. Yani bu vaatler bakanlığı teşvik açısından önemli” dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.