TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yüksek faizli krediler otelcileri zorluyor

Otelleri yeni sezona hazırlayan işletmelerin, harcamaları kendi kaynakları ile gerçekleştirdiğini belirten Ustaoğlu, yüksek faizler nedeni ile otelcilerin kredi kullanamadığına dikkat çekti

Haber Giriş Tarihi: 28.03.2024 08:46
Haber Güncellenme Tarihi: 28.03.2024 08:46
Kaynak: HABER MERKEZİ
Yüksek faizli krediler otelcileri zorluyor

TUNAY AFYON / ÖZEL HABER - Yaklaşan bayram tatili ve sonrasında başlayacak yaz sezonunda misafirlerini ağırlayacak küçük oteller, sezon açılışı için hazırlıklara başladı. Kıyı bölgelerdeki otellerin bayramdan sonra sezonu açabileceğini belirten Türkiye Küçük Oteller Derneği (TÜRKODER) Başkanı Ertan Ustaoğlu, otelcilik sektörüne ilişkin açıklamalarda bulundu. Akaryakıta gelen zamların her üründe fiyatları yükselttiğini vurgulayan Ustaoğlu, yüksek faiz oranlı krediler nedeni ile maliyetlerini öz kaynaklarından karşılamak zorunda kalan otelcilerin çok zorlandığını söyledi.

FAİZLER YATIRIMLARA ENGEL

Otelcilik sektöründe elektrik, doğalgaz gibi enerji giderlerinin işletme maliyetlerini yükselttiğini belirten Ustaoğlu, maliyetlerde yaşanan artışın kendilerini yorduğunu söyledi. Gıda ürünlerinde mevcut artıştan söz eden Başkan Ustaoğlu, “Bu ürünlere her ay zam geliyor, benzine zam geldikçe bunlar da bizi etkiliyor, sürdürülebilir maliyet söz konusu olmuyor, bunu da sağlamak lazım. Maliyetlerimizin üzerine bir de ödediğimiz vergiler de var, bunlar da bizim için ayrı bir yük, vergileri de elde ettiğimiz cirolardan karşılıyoruz, bu da bizi olumsuz etkiliyor” ifadelerini kullandı.

Ustaoğlu, sektörde yaşanan sorunların çözümü ile ilgili olarak, yıl geneline yayılacak kesintisiz çalışma ortamının sektördeki sıkıntıları hafifleteceğini dile getirdi. Bu çerçevede işletmelerin iş yapmaları gerektiğinin altını çizen Başkan Ustaoğlu, “Turizm ve otel işletmecileri kredi kullanamıyor, krediler o kadar yüksek ki bu yüksek krediler varken kimse yatırım yapamıyor. Bu faizlerle yatırımlar yapılamaz, maliyetler belli. Tadilat yapılacak otellerde işletmeler maliyetleri öz kaynaklarından karşılıyor, kredi kullanamıyorlar. Ekonomimiz güçlenirse herkes belli harcama yapabilir, sonuç aslında burada, bunu sağlamak lazım” ifadelerini kullandı.

ZAM OTELCİLER İÇİN DE KAÇINILMAZ

Sektördeki mevcut sorunların düzeltilmesi gerektiğini belirten Ustaoğlu, iç turizmde daha fazla kişinin tatil yapabilmesi için yerli piyasaların hareketlenmesi gerektiğinin altını çizdi. Yaratılacak imkanların önündeki maddi zorluklara dikkat çeken Ustaoğlu, “Otellerde konaklayabilmek için ekonomik gücümüzün de olması lazım, bu gücümüz olduğu zaman herkesin işi güzel olacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

Turizm sektöründeki ekonomik koşullara değinen Ustaoğlu, her şeye zam gelen ortamda otelciler için de zammın kaçınılmaz olduğunu vurguladı. İşletmelerle ilgili “Hepsinin kendi yaşantıları var, çalıştırdıkları personel var” diyen Başkan Ustaoğlu, “Maliyetlerin çok olması otellerdeki fiyatlara da yansıyacaktır, yoksa bu işin sürdürülebilirliği yok. Bu kadar maliyet girdileri arasında en makul ve mantıklı olanı personel maliyetleridir, diğerleri çok fazla yükseliyor, KDV’si yüksektir. Yani bize yükümlülüğü çok fazladır ama personel artışlarına hiçbir şey diyemeyiz. Onlar hizmet veriyor, onların hakkı bu, bir tek ona bir şey diyemeyiz ama diğerlerinde akaryakıt zamları nedeni ile çok fazla maliyet artışı söz konusu” diye konuştu.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.