TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Devrim’e hayat veren Gündüz Sait Güngen yaşamını yitirdi: Gündüz Sait Güngen kimdir?

Devrim otomobilinin üretim ekibinde bulunan ve Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları'nda (TCDD) uzun yıllar hizmet veren Gündüz Sait Güngen, 99 yaşında vefat etti. Devrim otomobilinin 4 prototipini geliştiren 24 mühendisten biri olan Gündüz Sait Güngen kimdir?

Haber Giriş Tarihi: 27.03.2024 14:30
Haber Güncellenme Tarihi: 27.03.2024 14:30
Kaynak: HABER MERKEZİ
Devrim’e hayat veren Gündüz Sait Güngen yaşamını yitirdi: Gündüz Sait Güngen kimdir?

15 Mart 2024 tarihinde 99 yaşındayken vefat eden yüksek mühendis Gündüz Sait Güngen'in, 1961 yılında üretilmiş olan Devrim otomobilinin amblemini ve 'Devrim' yazısını son anda tasarlayarak araca monte ettiği öğrenildi. Mehmet Adil Güngen'in oğlu olan Gündüz Sait Güngen, henüz 19 yaşındayken TCDD'nin bursluluk sınavını kazanarak üniversite eğitimi için ABD'ye gitmek durumunda kaldı.

Yüksek mimar mühendis olarak Türkiye'ye geri dönen Güngen, vatani görevini tamamlamasının ardından bursunu ödeyebilmek için TCDD'de çalışmaya başladı. Uzun yıllar TCDD'de İnşaat Dairesi Başkanlığı görevinde bulunan Güngen, daha sonraları Türkiye'nin ilk Sivil Havacılık Genel Müdürü oldu ve ardından ODTÜ Mimarlık Fakültesi'nde kurucu öğretim üyesi olarak görev yaptı, bu sırada birçok öğrenci yetiştirdi.

sait güngen

129 GÜNDE ÜRETİLDİ

Güngen, 15 Mayıs 1961 tarihinde dönemin Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel'in talimatıyla, Eskişehir Demiryolu Fabrikası'nda, sadece 129 günde üretilen Devrim otomobilinin kaporta ekibinde yer aldı.

Devrim otomobilinin 4 prototipini geliştiren 24 mühendisten biri olan 2 çocuk babası Güngen, 15 Mart tarihinde 99 yaşındayken hayatını kaybetti. Güngen'in cenazesi, ailesi, yakınları ve sevenlerinin katıldığı bir törenle Cebeci Asri Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Güngen'in vasiyeti üzerine cenazede tabutunun üzerine Türk bayrağı örtüldü.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.