TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Depremzedeler kalıcı konut istiyor

Bayraklı konteyner kentte kalan depremzede mağdurlar, konteynerlerden AFAD tarafından zorla çıkartıldıklarını iddia ederek Başkan Soyer vasıtasıyla yeniden ‘barınma hakkı’ kazandıklarını söyledi

Haber Giriş Tarihi: 07.02.2024 08:38
Haber Güncellenme Tarihi: 07.02.2024 08:50
Kaynak: HABER MERKEZİ
Depremzedeler kalıcı konut istiyor

YAREN GÜZELKAN-ÖZEL HABER- 30 Ekim İzmir Depremi ve 6 Şubat Kahramanmaraş Depremi mağdurlarının tek istedikleri barınabilecek bir çatı. Yaşadıkları deprem felaketinden sonra barınma sıkıntısı yaşayan depremzedeler, yaşam mücadelesini ilk günden beri sürdürüyor. İlk önce çadır kentte, sonra AFAD’ın verdiği konteyner kentte hayatlarını idame ettirmeye çalışan depremzedeler, günlerce kolluk kuvvetlerinin mobbingine uğradı. Duş alamadılar, yemek yapamadılar, mum ışığında oturdular… Bayraklı konteyner kentten zorla çıkartılan depremzedeler şu an İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan Bornova Osmangazi Caddesi’nde bulunan alanda konteynerde kalıyor. Başkan Soyer’in ilk etapta 5 konteyner tahsis ettiği şimdi ise 22 konteynerin bulunduğu alanda kalan depremzedeler, baskı altında kalmadan, özgürce yaşadıklarını belirterek barınma hakkı kazandıkları için mutlu olduklarının altını çizdi. Meryem Tülin Yumlu, Hülya Yaşar ve Salih Çakmak gibi birçok depremzede vatandaş, Tunç Başkan’a minnet duyduklarını vurguladı. Onların bundan sonraki süreçte istediği tek şey ise; kapılarını kendilerinin açabileceği kalıcı bir konut!

AFAD TARAFINDAN ATILAN KİŞİLERİZ…

Depremzede Meryem Tülin Yumlu, 30 Ekim 2020 İzmir Depremi’nden önce kirada ve yalnız yaşadığını söyledi. Kiracı bir depremzede olduğu için, depremden sonra AFAD’ın tahsis ettiği Bayraklı konteyner kentte kalan Yumlu, tek başına ve kendi evi olmadığı için sokağa atıldığını ifade ederek “Bizi bundan 6 ay önce TOMA’larla oradan attılar. Biz oradan atılınca Bornova Osmangazi Caddesi’nde bulunan bu alana alındık. Tunç Başkanı’mız ilk önce bizlere 5 konteyner verdi. Daha sonra başka konteynerler geldi ve şu an toplamda 22 konteyner var” dedi.

“İzmir Büyükşehir Belediyesi bize sahip çıkmasaydı zor şartlar altında kalacaktık” diyen Yumlu, “Sayın Tunç Soyer Başkanımız bize barınma hakkı verdikten sonra ben burada kalan komşumun oğulları için sünnet töreni organize ettim. Şu an burada bu sünnet töreni yapılabiliyorsa yine onun sayesinde. Büyükşehir Belediyesi’nin desteği, bazı yardımsever kadınların katkıları ile bu sünnet törenini gerçekleştiriyoruz. Burada kaldığımız için çok mutluyuz çünkü bu 20 metrekare alanda güvende ve huzurluyuz. Deprem korkusu bizleri çok etkiledi. Bizler Bayraklı konteyner kentten AFAD tarafından atılan kişileriz ve onların bize sahip çıkmadığı depremzede vatandaşlarız ama Tunç Başkan bize burada barınma hakkı verdi ve sahip çıktı. İzmir Büyükşehir Belediyesi bize sahip çıkmasaydı biz gerçekten çok zor şartlar altındaydık. Başkanımızın yaptıkları zaten saymakla bitmez. Sizlerin aracılığı ile teşekkür ederiz. Ona minnettarız” dedi. Meryem Tülin Yumlu, son olarak da fahiş fiyatlarda olan kiralık evlerin kirasını ödeme şanslarının zor olduğunu dile getirdi.

“3 AY ELEKTRİK SU OLMADAN YAŞADIK”

Hülya Yaşar da çocukları ile birlikte şu anda Büyükşehir’e ait olan Osmangazi Caddesi üzerinde olan konteynerlerde kalan bir depremzede. Yaşar, “AFAD’ın kurduğu konteyner kentteydik ama oradan çıkarıldık. 3 ay elektriğimiz suyumuz olmadan orada yaşamak durumunda kaldık. Daha sonra Meryem Hanım’ın öncülüğünde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer’in katkıları ile bizlere de burada yer verdiler. Allah razı olsun ondan. Çocuklarımın sünneti için de katkıda bulundu çok güzel bir olay yaşattı. Tunç Başkan olmasaydı hem başımızı sokacak yerimiz olmazdı hem de çocuklarım için bu mutlu günü yaşayamazdım” ifadelerini kullandı.

KALICI KONUT ÇÖZÜMÜ

Salih Çakmak, 58 yaşında ve yüzde 79 engeli bulunan bir depremzede vatandaş. İzmir depreminden sonra konteynerlerde kalarak hayatını idame ettirmeye çalışıyor. Çakmak, “İzmir depreminden sonra ilk çadır kent daha sonra konteyner kente geçtik. Aşağı yukarı konteyner kentte 3 yıl kadar kaldık. Daha sonra da İzmir’den giden vali yalnız yaşayanlara ailelerin konteynerleri boşaltmasını istedi. Yaklaşık 30 aile kadar yalnız yaşayan kişiydik ve bizleri sokağa attı. Sağ olsun Tunç Başkanımız bize sahip çıkarak buraya yerleştirdi. Buradan sonra da istediğimiz tek şey var kalıcı bir konut. Bedeli mukabilinde kapısını kendimizin açabileceği, ufakta olsa bir taşınmaz istiyoruz… Biz karşılığı olmayan bir şey istemiyoruz! Gerek geçmiş başkan gerekse gelecek olan başkanlarımız bizler için sosyal konutlar yapabilir. Emekliyim ve emekli maaşları malum ortada. Sağlığım el verdiği sürece öğle vakitleri günlük ihtiyaçlarımı karşılayabilmek adına bir yerlerde çalışmaya çalışıyorum. Onun dışında başka bir gelirim yok” diye konuştu.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.