TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çöl tozları kaç gün sürecek, ne zaman bitecek? Çöl tozu hangi illerde geçerli?

Çöl tozlarının ne zaman sona ereceği, toz taşınımından etkilenmek istemeyenlerin gündeminde. Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), 35 il için sarı kodlu uyarıda bulundu. İç Anadolu ve Batı Karadeniz'in iç kesimlerinde yer yer toz taşınımı bekleniyor; bu durumda hava kalitesinde azalma ve ulaşımda aksamalar yaşanabileceği belirtildi. Peki, Çöl tozu etkisi nedir, kaç gün sürecek, hangi illeri etkileyecek? Çöl tozu hangi illerde geçerli?

Haber Giriş Tarihi: 26.04.2024 13:42
Haber Güncellenme Tarihi: 26.04.2024 13:42
Kaynak: HABER MERKEZİ
Çöl tozları kaç gün sürecek, ne zaman bitecek? Çöl tozu hangi illerde geçerli?

Meteoroloji'den gelen toz taşınımı uyarısı sonrasında, vatandaşlar sağlık sorunları yaşamamak için çöl tozlarının ne zaman sona ereceğini merak etmeye başladı. Ülkemize Tekirdağ üzerinden giren çöl tozları, birkaç gündür etkisini sürdürüyor. Görüş mesafesinde düşüş, hava kalitesinde azalma ve çamur şeklinde yağış gibi birçok uyarı yapıldı. Peki, Çöl tozları kaç gün sürecek, ne zaman bitecek? Çöl tozu hangi illerde geçerli?

ÇÖL TOZU NE ZAMAN BİTECEK

ÇÖL TOZLARI NE ZAMAN BİTECEK?

Dün gece saatlerinden itibaren İç Ege, Akdeniz, İç Anadolu, Batı ve Orta Karadeniz ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun batı kesimlerinde Kuzey Afrika kaynaklı toz taşınımı etkili olacak.

İç Ege ve Batı Akdeniz'de dün akşam saatlerine kadar devam eden toz taşınımının, diğer bölgelerde Cuma günü gece saatlerine kadar devam etmesi bekleniyor. Bu durum sağlık sorunları başta olmak üzere görüş mesafesinde azalma, hava kalitesinde düşüş, çamur şeklinde yağış ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara neden olabilir.

Meteoroloji yetkilileri, toz taşınımı nedeniyle vatandaşların dikkatli ve tedbirli olmalarını tavsiye ediyor. Tahminlere göre, Çöl tozlarının cuma günü akşam saatlerinden itibaren etkisini kaybedeceği öngörülüyor.

ÇÖL TOZU NE ZAMAN BİTER

35 İL İÇİN SARI KODLU UYARI

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), Adana, Adıyaman, Amasya, Ankara, Bolu, Çankırı, Çorum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Mersin, Kastamonu, Kayseri, Kırşehir, Konya, Malatya, Kahramanmaraş, Nevşehir, Niğde, Ordu, Samsun, Sinop, Sivas, Tokat, Şanlıurfa, Yozgat, Zonguldak, Aksaray, Karaman, Kırıkkale, Bartın, Karabük, Kilis, Osmaniye ve Düzce için sarı kodlu çöl tozu uyarısı yaptı.

ÇÖL TOZU

TOZ TAŞINIMI NEDİR?

Toz taşınımı, temelde rüzgarın etkisiyle yerden havaya yükselen tozlar olarak tanımlanabilir. Dünya ekosistemi için önemli olan mineral toz partikülleri, çöl tozları olarak bilinir ve atmosferde önemli bir rol oynarlar.

Genellikle çöllerden kalkan tozlar, rüzgarlarla atmosferin üst katmanlarına taşınır ve uzun mesafelere yayılır. Daha büyük toz parçacıkları, kaynağın yakınında çökerken, daha küçük olanlar binlerce kilometre yol alabilir.

Afrika (özellikle Sahra Çölü), Arabistan Yarımadası, Asya (Gobi ve Taklamakan), Güney Amerika ve Avustralya'daki çöller, dünyadaki ana toz kaynaklarıdır.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.