TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Zeytinliklerin kaderi için kritik süreç: Son söz söylenecek

Kızılçam ormanları ve zeytinlik alanlarıyla bilinen Kartal Dağı’nda açılmak istenen taş ocağına karşı Kartal Dağı’nın kaderi İstinaf Mahkemesi’nin son sözüyle belli olacak

Haber Giriş Tarihi: 12.06.2023 11:20
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Zeytinliklerin kaderi için kritik süreç: Son söz söylenecek

TENZİLE AŞÇI - ÖZEL HABER
İzmir’in akciğerleri olarak bilinen ve zeytin ağaçlarının yoğun olduğu Tire ilçesi Kartal Dağı’na geçtiğimiz yıllarda yılda 500 bin ton kapasiteli taş ocağı açılması için harekete geçilmişti. İlçenin Kartal Dağı mevkiinde bulunan Küçükkale ve Büyükkale köyleri sınırları içerisindeki kızılçam ormanlarıyla kaplı alanda Emerald Maden, Taşımacılık, İnşaat Şirketi tarafından açılması planlanan taş ocağı projesinin ve bölgedeki doğa zenginliklerinin kaderi için İstinaf Mahkemesi’nin son kararı bekleniyor.


Daha önce bölge halkının itirazları sonrasında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, proje tanıtım dosyasında maden sahasının etrafındaki zeytinliklere dair bilgi verilmemesi nedeniyle ÇED dosyasını iade etmişti. İadenin ardından ise yargıdan Kartal Dağı için mücadele edenleri sevindiren karar gelmişti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü'ne karşı Tire Belediyesi ve Tire'nin Küçükkale ve Büyükkale mahallelerinde yaşayan 98 kişi, avukat Cem Altıparmak aracılığıyla İzmir 4.İdare Mahkemesi'ne açılan davada mahkeme, yürütmeyi durdurma kararı verişti. 
‘Telafisi güç sonuçların doğabileceği’ gerekçesiyle verilen yürütmeyi durdurma kararının ardından başka bir kararla, mermer ocağı projesine ait arama ve işletme ruhsatlarının iptaline karar verilmişti.



SON SÖZ BEKLENİYOR
Öte yandan; ruhsat iptal kararının ardından şirket kararı üst mahkeme olan İstinaf Mahkemesi’ne taşırken bölgenin kaderi için kritik bekleyiş başladı.
Konuya ilişkin İLKSES’e konuşan Kartal Dağı Koruma Platformu Sözcüsü Zeynel Aydın, İstinaf Mahkemesi’nden de lehlerinde karar beklediklerini belirtti ve “Taş ocağıyla ilgili süreç İDK’ya varmadan sonlandı. Mahkeme ruhsatı iptal etti. Karşı taraf İstinaf Mahkemesi’ne taşıdı. Dava şu anda İstinaf Mahkemesi’nde. İdare mahkemesi öncelikle usule aykırı diyerek iptal etti. Daha sonra da zeytin yasasına aykırılıktan sebep biz arama ruhsatının iptal edilmesini isteyerek iptal davası açtık. İdare Mahkemesi iptal etti. Ancak İstinaf Mahkemesi’ne taşındı. Ancak İstinaf Mahkemesi de büyük ihtimalle taş ocağı için defteri kapatacak” dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.