TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Kartal Dağı

Kartal Dağı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kartal Dağı haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Söz Danıştay’da: Kartal Dağı’nın kaderi o karara bağlı Haber

Söz Danıştay’da: Kartal Dağı’nın kaderi o karara bağlı

TENZİLE AŞÇI/ÖZEL HABER İzmir’in Tire ilçesi ile Aydın’ın Germencik ilçesi arasında yer alan Kartal Dağı eteklerindeki Dampınar bölgesinde Sabancı Holding’e ait EnerjiSA Enerji Üretim A.Ş. tarafından Rüzgâr Enerjisi (RES) Santrali ve Patlatmalı Mobil Kırma Eleme Tesisi projesine karşı bölge halkının mücadelesi devam ediyor. Tire İlçesi’ndeki Küçükkale, Büyükkale  ve Üzümler mahalleleri ile Aydın’ın Germencik İlçesi’ndeki Dampınar Mahallesi mevkiini de kapsayan proje için 24 Aralık 2022’de yapılması planlanan Halkın Katılımı Toplantısı, bölge halkının tepki duvarıyla karşılaşmış ve gerçekleştirilememişti. Halkın tepkisine rağmen devam eden 160 milyonluk proje için bakanlıktan geçtiğimiz Mart ayında vize çıkmıştı. “ÇED olumlu” kararının ardından bölge halkı yargı sürecini başlatırken 2 bin kızılçam ağacının kesilmesini de öngören projede İzmir’in akciğerleri Kartal Dağı’nın kaderi yargının kararına bağlı. Konuya ilişkin İLKSES’e konuşan Kartal Dağı Koruma Platformu Sözcüsü Zeynel Aydın, proje alanındaki antik kalıntılar olduğuna dikkat çekerken Danıştay kararını işaret etti. 150 KİŞİ MAHKEMEYE VERDİK Yargıda gelinin noktaya ilişkin bilgi veren Aydın, “Kartal Dağı’nın yukarısında bir RES projesi var. O proje için ÇED olumlu kararı çıktı. Onu da mahkemeye verdik. Yaklaşık 100-150 kişilik bir katılımla itiraz edip mahkemeye verdik. Dava Danıştay’a gitti. Şu an Danıştay’da” dedi. ARKEOLOJİK KÜLTÜR VARLIKLARI BULUNDU Proje bölgesinde antik kalıntıların keşfedildiğini hatırlatan Aydın, ayrıntılı yüzey araştırması için yetkililere seslenerek, “RES projesi kapsamında iki direğin yerini değiştirttik. Son olarak ÇED olumlu kararının ardından iki numaralı direğin bulunduğu tepede arkeolojik kültür varlıkları bulundu. Kurula haber verdik. Kurul geldi baktı, tescil edecek muhtemelen o da değişecek. Yani burada 16 bin 500 metrekarelik orman içerisinde ağaç kesilerek yeni yol yapılması söz konusu. Ağaçların kesilmemesi için biz gerekli itirazları yaptık. Danıştay’dan yürütmeyi durdurma kararı bekliyoruz. Buranın arkeolojik kültür varlıkları açısından incelenmesi ve ciddi bir yüzey araştırması yapılmasını istiyoruz. Araştırma sonunda burada bir kalıntı çıkarsa burası daha anlamlı bir kimliğe bürünecek” ifadelerini kullandı.

Zeytinliklerin kaderi için kritik süreç: Son söz söylenecek Haber

Zeytinliklerin kaderi için kritik süreç: Son söz söylenecek

TENZİLE AŞÇI - ÖZEL HABER İzmir’in akciğerleri olarak bilinen ve zeytin ağaçlarının yoğun olduğu Tire ilçesi Kartal Dağı’na geçtiğimiz yıllarda yılda 500 bin ton kapasiteli taş ocağı açılması için harekete geçilmişti. İlçenin Kartal Dağı mevkiinde bulunan Küçükkale ve Büyükkale köyleri sınırları içerisindeki kızılçam ormanlarıyla kaplı alanda Emerald Maden, Taşımacılık, İnşaat Şirketi tarafından açılması planlanan taş ocağı projesinin ve bölgedeki doğa zenginliklerinin kaderi için İstinaf Mahkemesi’nin son kararı bekleniyor. Daha önce bölge halkının itirazları sonrasında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, proje tanıtım dosyasında maden sahasının etrafındaki zeytinliklere dair bilgi verilmemesi nedeniyle ÇED dosyasını iade etmişti. İadenin ardından ise yargıdan Kartal Dağı için mücadele edenleri sevindiren karar gelmişti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü'ne karşı Tire Belediyesi ve Tire'nin Küçükkale ve Büyükkale mahallelerinde yaşayan 98 kişi, avukat Cem Altıparmak aracılığıyla İzmir 4.İdare Mahkemesi'ne açılan davada mahkeme, yürütmeyi durdurma kararı verişti.  ‘Telafisi güç sonuçların doğabileceği’ gerekçesiyle verilen yürütmeyi durdurma kararının ardından başka bir kararla, mermer ocağı projesine ait arama ve işletme ruhsatlarının iptaline karar verilmişti. SON SÖZ BEKLENİYOR Öte yandan; ruhsat iptal kararının ardından şirket kararı üst mahkeme olan İstinaf Mahkemesi’ne taşırken bölgenin kaderi için kritik bekleyiş başladı. Konuya ilişkin İLKSES’e konuşan Kartal Dağı Koruma Platformu Sözcüsü Zeynel Aydın, İstinaf Mahkemesi’nden de lehlerinde karar beklediklerini belirtti ve “Taş ocağıyla ilgili süreç İDK’ya varmadan sonlandı. Mahkeme ruhsatı iptal etti. Karşı taraf İstinaf Mahkemesi’ne taşıdı. Dava şu anda İstinaf Mahkemesi’nde. İdare mahkemesi öncelikle usule aykırı diyerek iptal etti. Daha sonra da zeytin yasasına aykırılıktan sebep biz arama ruhsatının iptal edilmesini isteyerek iptal davası açtık. İdare Mahkemesi iptal etti. Ancak İstinaf Mahkemesi’ne taşındı. Ancak İstinaf Mahkemesi de büyük ihtimalle taş ocağı için defteri kapatacak” dedi.

Kartal Dağı’nda tarih ve doğa katliamı sürüyor Haber

Kartal Dağı’nda tarih ve doğa katliamı sürüyor

TENZİLE AŞÇI/ÖZEL HABER İzmir’in Tire ilçesi ile Aydın’ın Germencik ilçesi arasında yer alan Kartal Dağı eteklerindeki Dampınar bölgesinde Sabancı Holding’e ait EnerjiSA Enerji Üretim A.Ş. tarafından Rüzgâr Enerjisi (RES) Santralı ve Patlatmalı Mobil Kırma Eleme Tesisi kurulmak üzere başlatılan ÇED sürecinde son düzlüğe girildi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu’nda ele alınan proje dosyasına son şekli verildi. 24 Aralık 2022’de yapılması planlanan Halkın Katılımı Toplantısı, bölge halkının tepki duvarıyla karşılaşmış ve gerçekleştirilememişti. Alanda yapılan protestoda bölge halkı, doğal alanda büyük tahribata neden olacak projeye karşı mücadele edeceklerini haykırmışlardı. Halkın tepkisine rağmen devam eden 160 milyonluk projeye ilişkin konuşan Kartal Dağı Koruma Platformu Sözcüsü Zeynel Aydın, mücadeleden vazgeçmediklerini ve itirazlarını yenileyeceklerini söyledi. MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK Projeye yeniden itiraz edeceklerini belirten Aydın, “Bölge halkı olarak İDK döneminde bu projeye karşı olduğumuzu açıklamış ve itiraz dilekçelerimizi vermiştik. Bu süre içinde belediye de projeye karşı itiraz dilekçesi vermişti. Şu anda da itiraz süremiz var. Biz bu süre içerisinde de gerekli yerlere itirazımızı yapacağız. Mücadelemiz devam edecek. İDK sürecinde buradan 105 itiraz dilekçesi vermiştik. Yeni itiraz sürecinde bu sayının daha da artmasını bekliyoruz Dampınar bölgesindeki vatandaşlar da projeye itiraz edecekler” dedi. ZEYTİN YASASINA MUHALEFET OLUR Proje içerisindeki kırma-eleme tesisi konusunda da zeytin yasasına dikkat çeken Aydın, “Proje sürecinde buraya gelen yetkililer taleplerimizi dinlediler ve projede gerekli değişikliklerin yapıldığını söylediler. Ancak ne kadar değiştirildi bilemiyoruz. Mesela projede kırma eleme tesisi de vardı. Bu tesisi kaldırdıklarını söylediler ama denilen yapıldı mı bize net bir bilgi verilmedi. Bu süreç içerisinde net bilgilendirilmedik. Kaldı ki kırma eleme tesisi kaldırılmadıysa bile bölgedeki zeytin ağaçlarının varlığıyla birlikte zeytin yasasına muhalefet oluyor” diye konuştu. KIZILÇAMLARIN YÜZDE 10’U GİDECEK Projenin hayata geçirilmesi durumunda hem tarih hem de doğa açısından geri dönülemez tahribatlar yaşanacağının altını çizen Aydın, “Projenin yapılacağı Kartal Dağı, arkeolojik kalıntılar açısından zengin bir bölge. Zaten Kültür Varlıkları Koruma Kurulu Tarafından da bazı alanlar tescillendi. Projenin olduğu alanda bir tarihi manastır kalıntısı olduğu söyleniyor. Ancak ormandaki ağaç dokusu o kadar sık ki ortaya çıkması kolay olmuyor. Bu projeye onay verilirse ormanlarda yeni yollar açılacak ve bölgedeki hareketlilik artacak. Bunun için hem alandaki kızılçam ormanlarının yüzde 10’u gidecek hem de tarihi doku zarar görmüş olacak. Önceden devlet ormanlarını vatandaştan korurdu şimdi vatandaşlar devletten korumaya çalışıyor. Biz vazgeçmedik, mücadelemize devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.