TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

TİS devam ediyor… SES’ten kritik talepler!

Sağlık emekçilerinin toplu sözleşme masasına getirilmesini isteyen SES, 13 genel talebini sıraladı. İşte SES’in talepleri…

Haber Giriş Tarihi: 02.08.2023 11:54
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
TİS devam ediyor… SES’ten kritik talepler!

SULTAN GÜMÜŞ KAYA

6 milyondan fazla emekçi ve ailelerini ilgilendiren 7. Dönem Toplu Sözleşme Görüşmeleri devam ederken, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmeleri öncesi birçok kentte bir günlüğüne iş bıraktı.

İş bırakma eylemine geçilmeden önce yayınladığı bildiriyle sağlık emekçilerinin toplu sözleşme masasına getirilmesini isteyen SES, 13 genel talebini sıraladı.

ses

SES’İN TİS ÖNCESİ TALEPLERİ

Ses’in o talepleri ise şöyle: “Tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçilerine yoksulluk sınırı üzerinde emekliliğe yansıyan temel ücret. Haklarında kesinleşmiş yargı kararı olmaksızın ihraç edilen sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin işe iadesi. Grevli toplu sözleşmeli, özgür pazarlık hakkı içeren sendika yasası. Geriye dönük olarak, yılda 90 gün yıpranma payı (fiili hizmet süresi) ödenmesi. Nöbet, icap ve fazla mesai ücretlerinin 2 kat arttırılması. Sağlık alanında çalışan tüm emekçilerin ‘sağlık hizmetleri sınıfı’na alınması. Üniversite hastanelerinde çalışanlara da tayin hakkı. Sağlık emekçilerine yönelik şiddetin son bulması için ‘şiddet üreten sağlık sistemi’nin değişmesi. Sözleşmeli tüm çalışanların 657 4/A kapsamına alınması. Kamu sağlık hizmeti verilen ASM'lerde (Aile Sağlık Merkezi) her türlü giderlerin devlet tarafından karşılanması. Kovid-19 gibi meslekle ilgili hastalıkların, illiyet bağı aranmadan sağlık kurumlarında çalışan tüm personel için meslek hastalığı sayılması. Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü personelinin özlük, mali ve sosyal haklarını, bir an önce Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğündeki emsali personellere eşitlenmesi. Sağlık Bakanlığı'nın diğer tüm personellerine sağlanan imkan ve haklardan aynı ve eşit derecede yararlandırılması. Sağlık hizmetlerinin ücretsiz olması. Muayenede, tedavide ve ilaçta hiçbir ad altında katkı, katılım payı, ilave ücret alınmaması.”

Salı günü kamu sağlık kurumlarında iş bırakma eylemlerinin gerçekleştiği başlıca kentler arasında Mardin, Antalya, İzmir, Şanlıurfa, Diyarbakır, Batman, Tunceli, İstanbul, Mersin var.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.