TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tekstil ihracatında yüzde 50’lik düşüş kapıda

Tekstil iç piyasasında yaşanan üretim durgunluğu, sektörün ihracatına kara bir tablo çizerken, Başkan Jak Eskinazi, tekstil konfeksiyon ihracatında yüzde 50’ye yakın bir düşüşün yaşanabileceğini vurguladı

Haber Giriş Tarihi: 08.12.2022 06:57
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Tekstil ihracatında yüzde 50’lik düşüş kapıda

Artan maliyetler, pamuk fiyatları, asgari ücret artış söylemleri, kur baskısı gibi sebepler, birçok sektörde olduğu gibi tekstil sektörünü de olumsuz etkilemeye devam ediyor. Bu olumsuz tablodan kaynaklı Anadolu’da bazı tekstil fabrikaları da bir bir kepenk indirmeye, üretime ara vermeye başladı. Sektör paydaşlarına göre, iç piyasada yaşanan bu üretim durgunluğu, Türkiye ihracatının parlayan yıldızı tekstil ihracatına da darbe vurdu. Tekstil ihracatında kara bir tablo beklediklerini ve yüzde 25’lik ani bir düşüş yaşanacağını ifade eden Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (ETHMİB) Başkanı Jak Eskinazi, gazetemize önemli açıklamalarda bulundu. Tekstil üretiminde yaşanan sıkıntılardan dolayı ilk fasılda tekstil konfeksiyon ihracatında yüzde 25’lik bir düşüşün yaşanabileceğini vurgulayan Başkan Eskinazi, olası yüksek bir asgari ücret artışında tekstil sektörünün nasıl etkileneceğini de sözlerine ekledi.

tekstill (2)

DEPOLAR DOLU AMA ÜRETİM YOK

Depolarda hammadde anlamında bir sıkıntının olmadığını belirterek sektörü değerlendirmeye başlayan Başkan Eskinazi, maliyetlerden dolayı üretimin yapılmadığını vurguladı. Başkan Eskinazi, “Bütün dünyada bir resesyon sorunu var. İnsanlar ya da ülkeler bu gibi durumlarda bazı harcamalarında kesintiye gidiyor ve bunu öncelikle giyim harcamalarında gerçekleştiriyorlar. Dolayısıyla siparişler kesiliyor, siparişler kesilince talep azalıyor. Talep azalınca da iplik fabrikalarının üretimi sekteye uğruyor. Her şeyi geçtim şu anda pamuk satılmıyor. Herkesin depoları hammadde olarak dolu. Burada bir sıkıntı yok ama üretim maliyetleri üretimi engelliyor” dedi.

JAK ESKİNAZİ-1

TEKSTİL FABRİKALARI KÖTÜ DURUMDA

Olası yüksek bir asgari ücret artışında tekstil sektörünün nasıl etkileneceğini de anlatan Başkan Eskinazi, birçok tekstil fabrikasının üretiminde durgunluk yaşandığını söyledi. Başkan Eskinazi, “Bugün çırçırda 5-6, iplik fabrikası 15-20 ve boyahane 50 kişiyle üretim yapabiliyor. Burada asgari ücret artışı çok fazla etki etmez. Ama üretilen bu malı ancak 5 bin kişi konfeksiyon yapar. Yani alttaki zincirde işçilik çok büyük bir fonksiyon değil. Sektörün çekincesi doğru ama dediğim gibi asgari ücret artışının alt zincirdeki üretime olumsuz etkisi çok az olur. Burada bütün mesele konfeksiyon kısmında. Eğer hükümet politikalarında kurun baskısı rahatlarsa, tabi ki bizim fiyatlarımız otomatik olarak aratacak, arttığı zaman da zaten pahalı olan ürünler daha da pahalı olacak. Bu sonucun etkisinden dolayı siparişler azalır. Kimse cesaret edip üretemiyor, çünkü yılbaşından sonra ne olacağını bilemiyor. Bu fiyatta da maliyet yaparsa malını satamıyor. Anadolu’da son yıllarda artan tekstil fabrikalarında üretimler olumsuz etkileniyor. Şu anda başka talepler olduğu için o fabrikalar çalışabiliyor. Başka siparişlerden kastım; mesela ordu kıyafetlerinin üretimi gibi… Ama normal şartlarda bu fabrikaların çoğunun şu anda kapalı olması gerekiyor. Bu da oldukça kötü bir durum” ifadelerine yer verdi.

tekstill (1)

İHRACATTA BÜYÜK KAYIPLAR KAPIDA

Tekstil üretiminde yaşanan sıkıntılardan dolayı ilk fasılda tekstil konfeksiyon ihracatında yüzde 25’lik bir düşüşün yaşanabileceğini söyleyen Başkan Eskinazi, “Tekstil konfeksiyonda birinci fasılda yüzde 25 civarında ani bir düşüş bekliyoruz. Eğer bu kurlar bu şekilde devam ederse, asgari ücret de artarsa bu oran yüzde 40-50’lere kadar gelir. Bu düşüşün sonucunda firmalar batar. İstihdam sorunu oluşur, işçi çıkartmaları olur, işçilerin kıdem tazminatları ödenir ve sonuç olarak firmalar batar. Bu durum da ihracatımızı korkunç şekilde etkiliyor” dedi.

1670047275_Haz__r_Giyim_ve_Konfek__21_

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.