TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tarımsal üretimin son hali: Çiftçilik risk maliyetine dönüştü

Türkiye’de tarımsal üretimin artık büyük paralarla yapılmaya başlandığını belirten Başkan Yüksel Tavşan, “Çiftçilik artık 100-150 bin TL ile yapılmıyor, bu iş için artık büyük bir yatırım gerektiriyor. Bu da çiftçiye risk oluşturuyor” dedi

Haber Giriş Tarihi: 14.04.2023 03:30
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Tarımsal üretimin son hali: Çiftçilik risk maliyetine dönüştü

NURETTİN BAKİ-ÖZEL HABER

Türkiye’nin dört bir yanında çiftçinin alın teriyle üretilen binlerce ürünün toplanma merkezi haller oluyor. Hallerden semt pazarları ve marketler aracılığıyla son tüketiciye ulaşılıyor. Uzun yıllardır sektörde Türkiye’nin tarımsal üretiminin içinde yer alan Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan, Türkiye tarımının içinden geçtiği süreci, tarımsal üretimin dönüşümünü gazetemize anlattı. Türkiye’nin ürün çeşidinde bir azalmanın söz konusu olmadığını belirten Başkan Yüksel Tavşan, seracılığın sadece belirli bölgelerde değil her tarafta yapılması gerektiğini altını çizerek “Şu an çiftçileri seralar ayakta tutuyor. Devlet, desteklerle seraların yaygınlaşmasına yardımcı olmalıdır” açıklamasında bulundu. 

ÇİFTÇİLİK RİSK MALİYETİNE DÖNÜŞTÜ

Çiftçiliğin artık küçük paralarla yapılamadığını, bir yatırıma dönüştüğünü belirten Başkan Yüksel Tavşan, “Çiftçilikte girdi maliyetleri çok önemli. Girdide de çiftçinin şu an yaşadığı en büyük problem risk maliyeti. Yani çiftçilik yatırıma döndü. Eskiden çiftçi-üretici dediğimiz kırsalda yaşayan köylü vatandaşlarımızdı. Küçük aile işletmeleri diyoruz buna. Bunlar eskiden daha rahat ekip-biçebiliyordu. Şimdi ise git gide risk almaya başladılar. Çünkü bu iş bir yatırıma döndü. Çiftçilik artık 100 bin TL-150 bin TL’ye olmuyor, bu iş için artık büyük bir yatırım gerektiriyor. Bu da risk oluşturuyor. Risk maliyetleri artınca, ürünlerin fiyatları da arttı. Çiftçi belki bu yatırımın karşılığını fiyatlardan bulabilir. Ama dediğim gibi bu süreçte çiftçilikten iş insanlığına gelindi. Burada kamunun özellikle bazı girdi maliyetlerinde bir destek sağlaması lazım. Bu destekler; ilaç, gübre, tohum ve akaryakıtta olabilir. Devletin bu kalemlerde destek vermesi gerekiyor. Bu destekler çiftçide bir rahatlama sağlayacak. Bu desteklemeler fiyatları düşüreceği için tüketicilere de olumlu yansıyacak” dedi. 

SUYU TASARRUFLU KULLANMALIYIZ

Tüm dünyada yaşanan ve ülkemizde etkisi derinden hissedilmeye başlanan küresel iklim krizine karşı su kullanımının önemine dikkat çeken Başkan Yüksel Tavşan, “Küresel iklim krizi global bir sorun. Maalesef ülkemizde de etkileri derin bir şekilde hissediliyor. Dünyayı hor kullandık. Bu sorunun etkilerini azaltmak için özellikle tarımda su kullanım şeklimizi değiştirmek zorundayız. Vahşi sulamadan damla sulamaya geçmeye başladık. Birçok bahçede damla sulama kullanılıyor. Bu konuda da çiftçiye destek vermemiz lazım. Topraksız tarım oluyor ama susuz tarım olmuyor. Bize düşen görev suyu tasarruflu kullanmak. Bu noktada bahsettiğim gibi damla sulama gibi yöntemlerle su tasarrufu sağlayabiliriz. Zaten hali hazırda birçok bağ, bahçe bu yöntemi kullanmaya başladı, bu yöntemleri çoğaltmak lazım” ifadelerini kullandı.

EKSİLEN ÜRÜN ÇEŞİDİMİZ YOK

Girdi maliyetleri karşısında zorlanan ve üretimden uzaklaşan çiftçi, üretici yaşının yüksek olması ve kuraklık gibi sebeplerle tarımsal ürün çeşidinde bir azalmanın olup olmadığı ile ilgili sorumuza “Ürün çeşitliliğinde kesinlikle bir azalma yok” diyerek yanıt veren Başkan Yüksel Tavşan, “Bu sektörde uzun süredir yer alan birisi olarak bunu net bir şekilde söyleyebilirim ki; pazarlarımızda eksilen bir ürün çeşitliliği yok. Her çeşit ürünümüz var. Bizde eskisine göre olmayan bir ürün yok. Ama tarla üretim sera tipi üretime döndü bunu diyebiliriz. Eskiden doğal şartlarda üretilen ürünler seralarla farklı üretilmeye başlandı. Çeşitlilik var, renk var ama eskiden daha natüreldi” diye konuştu.

ÇİFTÇİMİZİ SERA KURTARIYOR

Sera üretim alanlarının genişletilmesi gerektiğine dikkat çeken Başkan Yüksel Tavşan, “Çiftçilik ve açık alanda yapılan tarım seracılığa döndü, iyi ki de döndü. Şu an çiftçimizi kurtaran sera. Türkiye’de hala yüzde 95’in üzerinde küçük yatırımcı, yani köylerde tarım yapan köylülerimiz var. Bu çiftçilerimizin serada üretim yapabilmesi için desteğe ihtiyacı var. Çünkü seracılığa dönmek maliyetli bir üretim. Ne olursa olsun seracılığı genişletmemiz lazım. Eğer genişletirsek her tarafta tarım yapabiliriz. Bu da ülke tarımına büyük avantaj olur. Ege Bölgesi’nde ya da Akdeniz’de değil her tarafta tarım yapılmış olacak” dedi.    

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.