TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tarım alanında kalıyor ama… GES’e şartlı onay

Yenilenebilir enerji kaynakları atılımlarından biri olan Torbalı’da “Yenilenebilir Enerji Kaynaklarına Dayalı Üretim Tesis Alanı (Güneş Enerji Santrali)" projesi için planlar değiştirildi. Tarım alanında kalan proje alanına ise şartlı onay verildi

Haber Giriş Tarihi: 08.11.2023 11:55
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Tarım alanında kalıyor ama… GES’e şartlı onay

İzmir’in tarım ve sanayi faaliyetleriyle bilinen Torbalı ilçesi Göllüce Mahallesi’nde enerji yatırımı için harekete geçildi.

Küresel ısınmayla mücadele kapsamında artan alternatif enerji projeleri kapsamında; "Yenilenebilir Enerji Kaynaklarına Dayalı Üretim Tesis Alanı (Güneş Enerji Santrali)" Belirlenmesi Amacıyla Hazırlanan 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı Önerisi ile ve  1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı hazırlanarak askıya çıkarıldı.

gesalantenzile

KANUN MADDESİ İŞARET EDİLDİ

Mülkiyeti Torbalı Belediyesi’ne ait olan proje alanının toplam yüzölçümü 222 bin 602 metrekare olduğu ve 163 bin 765 bin metrekarelik alanın boş alan kullanımında kaldığı ifade edildi. Proje raporunda projenin yapılmasının planlandığı alanın 60 bin 357 metrekaresinin mutlak tarım arazisi niteliğinde olduğu ve bu nedenle planlama alanı dışında bırakıldığı belirtildi.

Planlama alanının ayrıca İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100 bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda “Tarım Arazisi” kullanımında kaldığı ifade edilirken GES projesine verilen izinde ise plan hükümleri işaret edildi.

Raporda konuya ilişkin, “5346 sayılı yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik enerjisi üretimi amaçlı kullanımına ilişkin kanunda tanımlanan yenilebilir enerji üretimi alanlarında ilgili kurum ve kuruluşlardan alınan izinler ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunca verilecek lisans kapsamında, bakanlığın uygun görüşünün alınması koşuluyla, 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliğine gerek kalmaksızın, ilgili kurum ve kuruluş görüşleri doğrultusunda hazırlanan nazım ve uygulama imar planları, ilgili idaresince onaylanır ve planlar bilgi için bakanlığa gönderilir” denildi.

Planlama alanının İzmir Büyükşehir Bütünü 1/25 bin Ölçekli Çevre Düzeni Planında da “Tarımsal Niteliği Korunacak Alanlar, Makilik ve Fundalık Alanlar, Orman Alanları, Bölge Parkı/Büyük Kentsel Yerleşik Alan, Barajlar-Göletler” kullanımında kaldığı belirtildi. Raporda ayrıca 1/25 binlik planlarda da yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı enerji üretim tesisi gibi projelerde plan değişikliğine gerek kalmadığı bilgisi verildi.

BU HABER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR - Torbalı’da altyapı çalışmaları hız kesmiyor

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.