TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sınırdaki 'kontrolsüz geçiş' sağlık sistemini tehdit ediyor

Türkiye'ye kontrolsüz olarak giriş yapan sığınmacılar, taşıyabilecekleri olası bulaşıcı hastalıklar sebebiyle sağlık sistemini tehdit ediyor

Haber Giriş Tarihi: 07.06.2023 10:57
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Sınırdaki 'kontrolsüz geçiş' sağlık sistemini tehdit ediyor

KEMAL ÖZKURT - ÖZEL HABER

Türkiye'ye yasa dışı yollarla gelen sığınmacılar kontrolsüz geçiş sebebiyle birçok salgın hastalığı da beraberinde getirdi. Kızamık başta olmak üzere, HIV virüsü, tüberküloz ve sıtma gibi bulaşıcı hastalıkları taşıma olasılıkları çok yüksek. Türkiye, bu hastalıkları engellemek için vatandaşlarını küçük yaşlarda aşılıyor fakat, özellikle Suriyeli, Afganistan ve Pakistan ülkelerinde hem bilinçsizlik hem de sağlık sisteminin yeterli olmamasından dolayı aşılama yapılamıyor. Konuyla ilgili alınası gereken önlemler hakkında bilgiler veren Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Mustafa Torun, "Sığınmacılar, sağlık açısından kontrol edilmeli, aşıları eksikse yapılmalı ve gerekli önlemler alınmalıdır. Aksi takdirde özellikle gençleri ve çocukları tehdit eden ciddi hastalıklarla karşı karşıya kalabiliriz" dedi.

mustafa torun

SIĞINMACILAR KONTROL EDİLMELİ

Türkiye'ye kontrolsüz şekilde giriş yapan yaklaşık 4 milyon sığınmacı sağlık sistemi için tehdit oluşturmaya başlıyor. Sığınmacıların yoğun olarak geldiğini ve ülkemizde bitme derecesine gelen enfeksiyon hastalıklarının tekrar görünmeye başladığını dile getiren Torun, " Bu sorun giderek sağlık sistemimizi daha fazla tehdit etmeye başlamıştır. Sığınmacılara karşı bir duruşumuz yok, mümkünse bu süreç yasalar, çerçeveler ve evrensel insan hakları göz önüne alınarak ilerletilmelidir. Sığınmacılar, sağlık açısından kontrol edilmeli, aşıları eksikse yapılmalı ve gerekli önlemler alınmalıdır. Aksi takdirde özellikle gençleri ve çocukları tehdit eden ciddi hastalıklarla karşı karşıya kalabiliriz" diye konuştu.

KÖTÜ GÖÇ KOŞULLARI BULAŞICI HASTALIK DOĞURABİLİR

Sığınmacıların kendi ülkelerinde bir hastalığı olmasa bile kötü göç koşulları sebebiyle bulaşıcı hastalıklar taşıyabileceklerini söyleyen Torun, "Göç koşulları nedeni ile üst ve alt solunum yolu enfeksiyonları, özellikle Corona grubu virüsleri ile oluşabilen enfeksiyonlar çok önemlidir. Sindirim sistemi enfeksiyonları, idrar yolu enfeksiyonları, kan yolu ile geçen enfeksiyonlar, tüberküloz ve hayvan ısırıklarına bağlı enfeksiyonları sıralarsak yanlış olmaz. Tüm bu olası bulaşıcı hastalıkları önlemek için ise, göçmenlerde “kişisel hijyen” önlemlerine azami dikkat edilmeli, Hepatit-b, tetanos, difteri, grip, zatürre gibi erişkin aşılamaları yapılmalıdır. Öte yandan, riskli bölgeden gelenlere ise, enfeksiyon hastalıkları derneklerinin ve uzmanlarının rehberliğinde, önerilen ilaç ve aşılar yapılmalıdır" dedi.

"İŞVERENLERDE SAĞLIK TEDBİRLERİ ALMALI"

Bulaşıcı hastalığı engellemek için sadece devletin aldığı önlemlerin yeterli olmadığını ve sığınmacılara işverenlerin de alması gereken önlemlerin olması gerektiğini belirten Torun, "Sığınmacıları çalıştıran işverenler hem konakladıkları yerleri hem de çalışma ortamındaki sağlık tedbirlerini alıp denetlemek zorundadırlar. Bunun dışında, sığınmacıların kaldığı kamplar ve barındıkları binalarda mutlaka sağlık birimleri ve iş yeri hekimleri bulunmalıdır. Ayrıca, birinci basamak sağlık hizmetleri periyodik olarak bu birimce yerine getirilmelidir ve sığınmacılar sıkça sağlık konusunda bilinçlendirilmelidir" ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.