TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

SES’ten ‘Şehir Hastanesi’ açıklaması: Sistem çalışmıyor, yeterli malzeme yok!

SES İzmir 1 Nolu Şube tarafından yapılan açıklamada, “Şehir Hastanesi’nden gelen haberler içler acısı. Sistem çalışmıyor, kayıtlar tutulmuyor, yeterli malzeme yok, yapılan aşılarda dahi soğuk zincir uygulaması yok, sürekli elektrik kesintileri oluyor. Anlatmakla bitmez” denildi

Haber Giriş Tarihi: 26.10.2023 12:14
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
SES’ten ‘Şehir Hastanesi’ açıklaması: Sistem çalışmıyor, yeterli malzeme yok!

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İzmir 1 Nolu Şube, geçtiğimiz günlerde hasta kabulüne başlayan Bayraklı Şehir Hastanesi’nde yaşanan sorunlar hakkında basın açıklaması düzenledi. Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimlik önünde toplanan sendika üyeleri, “Esnek, kuralsız, angarya çalışmaya hayır, “Şehir hastaneleri soyguncularına değil emekçiye bütçe, “Ücretsiz servis istiyoruz” ve “İnsanca çalışmak istiyoruz” yazılı dövizler taşıdı. Basın açıklamasını SES İzmir 1 Nolu Şube Eş Başkanı Olcay Tekin okudu.

SÜREKLİ ERTELEME ŞAİBE YARATTI

Kamu özel ortaklığına dayanan şehir hastanelerine bir yenisinin de İzmir’de eklendiğini belirten Tekin, “Yap-İşlet-Devret modeliyle, kamu kaynaklarının özel şirketlere aktarılması amacıyla hazine arazilerinin yapımcı şirkete bedelsiz devri; yurt içi ve yurt dışı finans kuruluşlarından hazine garantili kredi imkanları da sağlanarak yapılan bu hastanelerin işletmesi de bu şirketlere verilmekte. Sağlık Bakanlığı, bu şirketlere yüzde 70 yatak doluluk garanti edilerek, 25-49 yıllığına kiralıyor. Hastaneyi yapan şirket inşaattan kar ediyor, 25-49 yıl hastaneyi işleterek kar ediyor. Peki kirayı kim ödüyor? Sağlık Bakanlığı! İhalesi şeffaf olmayan ve 2015 yılında yapımına başlanıp, 2018’de bitirilmesi planlanan Bayraklı Şehir Hastanesi’nde yaklaşık 10 yıldır acılar hiç bitmedi. İhaleyi alan Gama Türkerler şirketleri iki kez uzatma istemelerine rağmen yine zamanında teslim edemediler. Basına da yansıyan haberleri anımsayalım, ücretini alamayan işçiler, taşeron sistemin emekçiyi ezmesi hiç eksik olmadı. Tabi bu haberlerden ne Sağlık Bakanlığı ne de Çalışma Bakanlığı rahatsız olmadı. Duymazdan, görmezden geldi. Yılan hikayesine dönen açılış, resmen bir kaosa döndü. Depremde zemin kayması haberleri, güçlendirme çalışması fotoğrafları gene kamuoyu gündeminden düşmedi. Sendika olarak İzmir İl Sağlık Müdürlüğü ile görüşmelerimizde haber yalanlansa da açılışın sürekli ertelenmesi şaibe yarattı.

GELEN HABERLER İÇLER ACISI

Hasta kabulünün hastaneyi yapan şirkete acilen para aktarmak için yapıldığı ve kentteki diğer hastanelerin kapatılmasa dahi işlevsizleştirildiğini kaydeden Tekin, “Sendika olarak İzmir İl Sağlık Müdürlüğü ile görüşmelerimizde kapanacak hastane var mı? Personel istihdamı çözüldü mü? Sorularımız hep sorun yok şeklinde yanıtlandı. Şu an kaygılarımızın ne kadar gerçek olduğunu yaşayarak görüyoruz. Maalesef kimsenin hiçbir şey bilmediği, liyakatsizliğin diz boyu olduğu, resmen şehir hastanesi yapan şirkete acilen para aktarmak için açıldığı, diğer hastaneleri kapatmasalar da işlevsizleştirdiklerini yaşayarak görmekteyiz. Şehir hastanelerini açarken eşit, ulaşılabilir, sağlık hizmetinin hiçe sayıldığı, halkın sağlık hizmetine ulaşımının engellendiği kısacası halkın hiç düşünülmediği, sağlık emekçilerinin yok sayıldığı, insan olarak dahi görülmediği ortada. Nerdeyse yaka paça arabalarla personel acilen polikliniklerden toplanarak şehir hastanelerine götürüldü. Sistem kendi hukukunu bile hiçe saydı, ne 657 ne anayasa eşitlik ilkesi, her şey hiçe sayıldı. Orada iş yok, boş oturan personel, şehrin içindeki devasa hastanelerin içinin boşaltılması, personel eksikliği, gün aşırı nöbetler, yorgun düşen, kaza yapan personeller… Bir gecede işyeri değişiklikleri, evlerin uzaklığı, personelin tükenmişliği, kişisel sorunları… Hiçbiri önemsenmedi. Şehir Hastanesi’nden gelen haberler içler acısı. Sistem çalışmıyor, kayıtlar tutulmuyor, yeterli malzeme yok, etik yok, olması gereken sağlık kuralları yok, yapılan aşılarda dahi soğuk zincir uygulaması yok, sürekli elektrik kesintileri oluyor. Anlatmakla bitmez” ifadelerini kullandı.

TALEPLERİ DİLE GETİRDİ

Açıklamanın sonunda talepleri dile getiren Tekin, “İşleyen hastanelerin asla kapatılmaması. Hastaların olağan şehir içindeki yaşadığı mağduriyetinin giderilmesi. Var olan hastanelerdeki girişimsel işlemlerin yapıldığı birim ve ameliyat masalarının azaltılmaması. Gönüllü personel harici görevlendirmelerin durdurulması. Personelin ulaşım sorununun çözülmesi, ücretsiz servisler konulması. Görevlendirmelerde yasal mevzuatlara uyulması. Atama bekleyen sağlık personellerinin bir an önce atamasının yapılması” diye konuştu.

BU HABER DE DİKKATİNİZİ ÇEKEBİLİR: Şehir Hastanesi’nde MHRS noksanı! Aradığınız randevuya hala ulaşılamıyor

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.