TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Savaş gerilimi tırmanıyor: Yeni mülteci akını kapıda mı?

Dünyanın gözü 7 Ekim Cumartesi günü Hamas-İsrail savaşındayken bölgenin önemli aktörlerinden olan Türkiye’nin savaştan ne kadar etkileneceği ve yeni bir mülteci akının başlayıp başlamayacağı merak edilirken Uluslararası İlişkiler Uzmanı Dr. Argun Başkan, savaşın Türkiye’ye olası sonuçlarını değerlendirdi

Haber Giriş Tarihi: 11.10.2023 05:54
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Savaş gerilimi tırmanıyor: Yeni mülteci akını kapıda mı?

7 Ekim Cumartesi günü Hamas'ın askeri kanadı Kassam Tugaylarının dün sabah İsrail'e “Aksa Tufanı” saldırısında 5. güne girilirken karşılıklı olarak saldırıların dozu artarken verilen can kayıpları da artmaya devam ediyor.

İsrailliler ve Filistinliler arasında on yıllardır süregelen gerginliğin bir sonucu olarak yorumlanan savaşta son verilere göre; savaşta her iki ülkenin kayıpları da binin üzerine çıktı.

Dünyanın gözü kulağı İsrail ve Hamas arasındaki gerilimdeyken savaştan Türkiye’nin nasıl etkileneceği ve hali hazırda milyonlarca Afgan ve Suriyeli mültecinin bulunduğu ülkeye yeni bir mülteci akınının gelip gelmeyeceği merak konusu oldu.

Uluslararası İlişkiler Uzmanı Dr. Argun Başkan, savaşın Türkiye’ye olası sonuçlarını İLKSES’e değerlendirdi.

ArgunBaskan

TÜRKİYE ÖNEMLİ SAC AYAKLARINDAN BİRİ

Savaşın Türkiye’ye dolaylı etkisi olacağını belirten Başkan, “Hamas saldırısının hemen evvelinde Türkiye’nin İsrail’le, İsrail’in de Arap ülkeleriyle ilişkilerinin iyileştiği bir dönemde yaşanıyordu normalde. Ancak İsrail iç siyasetinde Netanyahu otoriterleşme suçlamaları sebebiyle ağır baskı altında. Mevcut Hamas-İsrail çatışmasının Türkiye için doğrudan bire bir etkisi yok ancak dolaylı yoldan etkileri olabilir. ABD’nin İsrail’in güvenliği konusunda yüksek hassasiyeti var. Türkiye, İsrail ve Suudi Arabistan ABD’nin bölgedeki ittifak sisteminin en önemli üç ayağı olduğu için İsrail’deki gelişmeler bir bütünün parçası olması açısından Türkiye’yi de yakından ilgilendiriyor. Daha geniş bir açıdan bakıldığında ilaveten Türkiye’de halkın önemli bir bölümünün Filistinlilerin sorunlarına karşı duyarlılığı bulunuyor” dedi.

israil-filistinsavas4_ilkses

ARABULUCU ROLÜ ÜSTLENEBİLİR

Rusya-Ukrayna savaşında arabulucu rolü üstlenen Türkiye’nin İsrail-Hamas savaşında da aynı rolü üstlenebileceğini belirtirken uyarıda bulunarak “Türkiye’nin hem İsrail hem de Filistinliler ile yakın ve iyi ilişkileri var. Türkiye tarafsız bir arabulucu rolü üstlenebilir. Ancak bu tarafsızlığın uzun dönemli bir yaklaşım olarak benimsenmesi gerekiyor” diye konuştu.

israil-filistinsavas2_ilkses

İHTİMAL DIŞI DEĞİL

Yaşanan savaşta Türkiye’nin yeni bir mülteci akınıyla karşı karşıya kalıp kalmayacağına da değinen Başkan, “Bu düşük bir olasılık. Ancak Türkiye’nin yakın çevresinde mülteci ve nüfus hareketleri büyük bir yükselişe geçti. Bu açıdan bakıldığında şimdi değilse de yakın gelecekte Filistin’den de Türkiye’ye bir miktar mülteci gelmesi tümüyle ihtimal dışı değil. Bütün bu yaşananların benzerleri ve masumların can kayıpları İsrail ve Filistinliler arasında kalıcı bir barış sağlanmadığı sürece bir şekilde devam edip gidecek” ifadelerini kullandı.

BU İÇERİK DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: ABD'de Hamas'ın saldırılarında İsrail'in yıllardır süren ''kışkırtması'' tartışılıyor

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.