TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ramazan’da patates soğan lüks olacak

İzmir Pazarcılar Odası Başkanı Hamdin Erişen, Ramazan ayında pazar fiyatlarına ilişkin bilgi verirken cep yakan patates ve soğan fiyatlarıyla ilgili stokçuluk nedeniyle karamsar tablo çizerek “Yüksek fiyatlar devam eder” ifadelerini kullandı

Haber Giriş Tarihi: 21.03.2023 05:24
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Ramazan’da patates soğan lüks olacak

TENZİLE AŞÇI - ÖZEL HABER

Uzun süredir devam eden ve son bir yılda daha da derinleşen ekonomik buhran vatandaşın cebini yakarken krizin en çok etkilediği yer ise mutfaklar oldu. Sütün kilosunun 2 yılda yaklaşık yüzde 200 arttığı Türkiye’de temel gıda ürünlerinin fiyatlarında da art arda tarihi rekorlar kırıldı. Kriz nedeniyle bir süredir eski tadı olmayan Ramazan ayının başlamasına günler kala milyonlarca vatandaş yine sofrasına neler koyacağını kara kara düşünmeye başlarken pazarlarda Ramazan ayında fiyatların nasıl olacağı merak konusu oldu. Pazarda Ramazan fiyatlarına ilişkin İLKSES’e konuşan İzmir Pazarcılar Odası Başkanı Hamdin Erişen, domates ve bahar sebzelerinde uygun fiyatları işaret ederken bir süredir el yakan, yemeklerin olmazsa olmazları patates ve soğan için ise yüksek fiyatların devam edeceğini söyledi. Erişen ayrıca patates ve soğanda yüksek fiyatlar konusunda stokçuluk yapan tüccarlara da dikkat çekti.

DOMATES 15 BİBER 40 LİRA

Pazarın genel durumuna ilişkin bilgi veren Erişen, bir süre sabit fiyat mesajı vererek “Vatandaş rahatlıkla istediğini alabilecek. Bugün dahil hiçbir artma yok. Domateslerde fiyatlar gayet güzel indi. Mesela salkım domatesin kilosu şu anda İzmir’de pazarda 12-15 lira arasında. Tarla domatesler de fiyat biraz daha yüksektir o da 10 lira civarında. Ama mesela biber fiyatları yüksek. Acı biber mesela. Fiyatları şu anda 30-40 lira bandında değişiyor. Acı, tatlı, dolmalık biber olarak da fiyatlarda değişimler oluyor ama genel olarak biberin fiyatı yüksek. Salatalık ve kabağın kilosu ise ortalama 25 lira civarında 25 lira civarında. Kabak 25 lira civarında. Ama şu ana kadar fiyatlarda bir artma görünmüyor” dedi.

PATATES VE SOĞANDA KARAMSAR TABLO

Bir süredir pazarın en çok el yakan ürünlerinden olan patates ve soğanla ilgili olumlu bir tablo çizmeyen Erişen, bir süre fiyatlarda iyileşme beklenmediğini ifade ederek “Patates, soğanın fiyatının düşme şansı olmayabilir. Deprem bölgesinden geliyordu çok geliyordu o ürünler. Deprem nedeniyle oradan ürünler gelemedi. Gelse de tek tük yani. Bir de şimdi patates, soğan tarlada olmadığı için depolarda tüccarın elinde. Onlar da kontrol olmadığından ellerinde mal olduğu halde fiyatı yükseltiyorlar. Piyasaya talebin altında ürün sürüyorlar ve bu şekilde fiyatlar yükseliyor. Şu anda patates ve soğanda fiyatın düşme şansı yok. Ancak Mayıs ayından sonra tarlalarda ürünler çıktığında biraz daha düşebilir ama maalesef birkaç ay bu fiyattan yiyebilirsek iyi. Artar mı bilemem ama azalmaz” diye konuştu.

VATANDAŞ CEBİNE DİKKAT EDİYOR

Ekonomik krizin halleri de vurduğunu belirten Erişen, “Hallerde mal var ama müşteri çok azınlıkta. Haklı olarak vatandaş cebine dikkat ediyor. Ramazan’da sadece domates, biber, patlıcanla bitmiyor. Başka şeyler alması lazım. O nedenle müşteri dikkat ediyor. Müşteriler geliyor hale ama eskisi gibi alış yok. Halciler de esnaf da ona göre davranıyor artık ellerinde mallar çürümesin diye. Duruma kötü diyemeyiz iyi gidiyor. Havaların toparlanmasıyla birlikte fiyatlar daha da düşer diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

KARIMIZ EN AZ ŞEKİLDE…

Meyve fiyatlarında da değişim beklenmediğini belirten Erişen, şunları söyledi: “Meyvelerin fiyatları aynı şekilde devam eder. Mesela elma. O da buzhanelerde tüccarın elinde. Geçenlerde İstanbul’da gördüm 3 tane yeşil elmaya 40 lira fiyat istiyorlar. İnsanlarını çocuğu bir tane yeşil elma istese ne olacak. Onun fiyatının da düşme ihtimali yok. Bakıyorum her yer bildiğiniz gibi değil. Her yerde fiyatlar yüksek. En azından mazotta fiyatlar düştü. Bu da sebze fiyatlarında biraz daha düşüş olmasına neden oldu. Hem size hem vatandaşımıza hayırlı Ramazanlar diliyorum. Biz vatandaş için hazırız. Karımız en az şekilde ürünlerimizi vatandaşımıza vermek istiyoruz.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.