TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Ramazan ayı

Ramazan ayı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Ramazan ayı haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Kalp hastalarına Ramazan ayı önerileri Haber

Kalp hastalarına Ramazan ayı önerileri

Ramazan ayında kalp hastalarının oruç tutup tutmamaları konusunda genellemeler yapılsa da, hastanın kendi sağlık durumu ve geçirdiği kalp rahatsızlığı göz önünde bulundurularak değerlendirilmesi gerektiği vurgulanıyor. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Zeydin Acar, konuyla ilgili açıklamalarda bulunarak, "Farklı türlerde kalp hastalıkları mevcut; tansiyon problemleri, ritim bozuklukları, kalp damar hastalıkları ve kalp yetmezliği gibi. Öncelikle bu hastalıkların birbirinden ayrılması önemlidir. Her hastanın oruç tutamayacağı gibi genel bir kural yoktur. Bazı hastalarımıza oruç tutma izni veriyoruz, bazılarına ise vermiyoruz. Eğer tansiyonu düzenli bir şekilde kontrol altındaysa ve ek bir sağlık sorunu yoksa (örneğin, şeker hastalığı veya böbrek hastalığı gibi), tansiyon hastalarına ilaç tedavisi altında iken oruç tutma izni verebiliriz. Ancak hastanın su kaybını önlemesi, ilaçlarını düzenli bir şekilde kullanması ve tansiyonunu düzenli olarak kontrol etmesi önemlidir. Kalp damar hastaları için, yalnızca tam bir iyileşme sağlanmış ve geriye kalan herhangi bir sorun kalmamışsa, yakın takip altında oruç tutmalarına izin verilebilir" şeklinde konuştu. "Kalp yetmezliği yaşayan hastalara oruç tutmalarını önermiyoruz" diyen Acar, "Bu hastalarda, çok küçük bir problem bile sağlık durumlarını ciddi şekilde tehlikeye atabilir. Bu nedenle kalp yetmezliği tanısı almış hastalara mümkün olduğunca oruç tutmamalarını tavsiye ediyoruz. Çünkü bu hastaların sağlığı daha önceliklidir. Kalp yetmezliği, şeker hastalığı ve böbrek sorunları gibi durumlar, su veya ilaç alımının düzenli olmadığı durumlarda risklidir. Bu nedenle bu grup hastalara özellikle oruç tutmamalarını tavsiye ediyoruz. Sağlık her zaman önceliklidir. Eğer hasta sağlıklı değilse ve oruç tutmak sağlık sorunlarına yol açıyorsa, oruç tutmamaları daha doğru olacaktır. Bu yüzden, risk altındaki hastaların kendilerini zorlamamalarını ve sağlık problemleri yaşamamalarını öneriyoruz" şeklinde konuştu.

Şeker hastaları için Ramazan ayı tavsiyeleri Haber

Şeker hastaları için Ramazan ayı tavsiyeleri

Endokrinoloji Uzmanı Doç. Dr. Pınar Şişman, şeker hastalarının gün içinde az ve sık yemek yemelerinin, kan şekeri seviyelerini kontrol altında tutmaları açısından büyük önem taşıdığını vurgulayarak şunları söyledi: "Şeker hastalığının başlangıç aşamasında olan ve düşük kan şekeri seviyesine neden olmayan ilaçlar kullanan hastalar, doktorlarının onayıyla oruç tutabilirler. Ancak, diyabet hastalarında uzun süreli açlık kan şekeri seviyelerini tehlikeli düşüşlere sokabilir. Ancak, bu risk her diyabet hastası için farklıdır. Bu nedenle, oruç tutma kararı vermeden önce hasta, doktoru tarafından değerlendirilmelidir. Oruç tutma kararı alınırken, hastanın diyabet tipi, kullandığı ilaçlar, genel sağlık durumu, eşlik eden hipertansiyon, kalp hastalığı gibi diğer hastalıklar da göz önünde bulundurulmalıdır. Bu kararı alırken, hastaların mutlaka doktorlarıyla birlikte hareket etmeleri gerekmektedir." Tip 2 diyabet hastalarında oruç tutma kararının kişinin bireysel özelliklerine göre verildiğini belirten Şişman, "İnsülin ya da insülin salgılatıcı ilaç kullanan tip 2 diyabet hastalarının, uzun süren açlık süresince hipoglisemi (şeker düşüklüğü) riski daha yüksektir. Diyabeti hafif olan, kan şekeri ölçümleri düzenli olan ve doktoru tarafından teyit edilen, insülin ya da insülin salgılatıcı ilaçları kullanmayan diyabet hastalarının, doktor onayı alındıktan sonra oruç tutmasında bir sakınca yoktur" dedi. Endokrinoloji Uzmanı Dr. Pınar Şişman, oruç tutmak isteyen diyabetli hastalara şu önerilerde bulundu: "Oruç tutmak istiyorsanız, öncelikle takip ve tedavinizi yapan hekiminizle görüşüp, oruç tutmanızın uygun olup olmadığını öğrenin. Düzenli olarak parmaktan kan şeker ölçümlerinizi yapın. Unutmayın, kan şekerini ölçmek orucu bozmaz. Hipoglisemi riskini artıracağı için yoğun egzersizlerden kaçının. Hipoglisemi ihtimaline karşı yanınızda meyve suyu gibi şekerli bir gıda bulundurun. Ramazan boyunca beslenmenize daha fazla özen gösterin. Sahurda posadan zengin ve uzun süre tok tutacak gıdaları tercih edin. Çavdar veya tam buğday ekmeği, az yağlı peynir, yumurta, zeytin, bol yeşillik, bir bardak süt veya ayran ve bir porsiyon meyve uygun bir seçenek olabilir. Orucunuzu salata ve bir kâse çorba ile açıp, 10-15 dakika ara verdikten sonra yemeğe devam ederek ani şeker yükselmelerinden kaçınabilirsiniz. Gece ara öğününde ise gün boyu yeterince tüketemediğiniz meyve, süt veya yoğurt, az miktarda fındık, badem, ceviz gibi besin gruplarına yer verin. Sıvı ihtiyacınızı karşılayabilmek için iftardan sonra bol su içmek yanında, şekersiz komposto, ayran, süt, şekersiz çay gibi içecekleri de tercih edebilirsiniz."

İzmir sahur vakti! 2024 İzmir imsakiyesi! Bugün İzmir'de sahur kaçta? Haber

İzmir sahur vakti! 2024 İzmir imsakiyesi! Bugün İzmir'de sahur kaçta?

Vatandaşlar, bu yıl Ramazan ayı boyunca İzmir'de iftar ve imsak vakitlerine imsakiye sayfamızdan ulaşılabilecek. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın imsakiye verilerine dayanarak hazırlanan sayfada, gün gün orucun başlama ve bitiş saatleri yer alacak. İstenilen il seçilerek o ilin vakitlerine ulaşmak mümkün olacak ve sorgulama yapmak için ilin ismini değiştirmek yeterli olacak. İzmirli vatandaşlar İzmir’de sahur vaktini aramaya başladı. İşte İzmir sahur vakti… İZMİR İMSAKİYESİ İÇİN SAYFAMIZI ZİYARET EDEBİLİRSİN İZMİR'DE SAHUR KAÇTA? İzmir sahur vakti, 16 Mart Cumartesi gününde 05:53’dür. SAHUR VAKTİ NE ANLAMA GELİR? İslam inancına göre, sahur Müslümanlar tarafından imsak vaktinden önce tüketilen son yemektir. Özellikle Ramazan ayında veya diğer aylarda oruç ibadetinin başlamasından önce sahur yapılması sünnet olarak önerilir. SAHUR NE ZAMAN BAŞLAR? Oruç tutulan ülkelerde, sahur zamanı imsak ile belirlenir. İmsak, sabah namazının başladığı vakittir ve kelime anlamı olarak "bir şeyi yapmaktan el çekme, nefsine egemen olarak o şeyi yapmama" anlamına gelir. SAHUR VAKTİ NE ZAMAN BİTER? "Sahur ne zaman başlar?" sorusu için her şehrin imsak vakti dikkate alınmalıdır. Ezan okunmadan önce yeme içme işlemlerini tamamlamanız tavsiye edilir. Ezanın okunmasına saniyeler kala, aceleyle sahur yapmak stres yaratabilir. Bu yüzden bu Ramazan ayında, sahur ne zaman sona erer sorusunun cevabını bulmak için yaşadığınız şehrin imsakiyesine bakabilirsiniz. İmsak saatleri her şehirde farklı olacaktır.

İzmir iftar vakti 2024! İzmir’de iftar saati kaçta?  İşte İzmir iftar saatleri Haber

İzmir iftar vakti 2024! İzmir’de iftar saati kaçta? İşte İzmir iftar saatleri

Ramazan ayı, İslam aleminde birlik ve beraberliğin sembolü başladı. Ramazan ayının bereketi içinde iftar ve sahur saatleri en çok merak edilen konular arasında yer alıyor. İzmir'de iftar ve sahur saatleri merak ediliyor. Tam saati öğrenmek isteyenler, İzmir iftar vakti ve sahur saati gibi bilgilerin aramalarını artırdı. Diyanet, 2024 Ramazan İmsakiyesini yayınladı ve vatandaşlar kendi illerinin imsak ve iftar vakitlerini görebilecekler. Peki, İzmir’de iftar saati kaçta?  İşte İzmir iftar saatleri İZMİR İMSAKİYESİ İÇİN SAYFAMIZI ZİYARET EDEBİLİRSİN  İşte İzmir iftar saatleri Tarih                    Akşam (İftar)      Yatsı (Teravih) 16 Mart 2024          19:26                  20:42 EN UZUN ve EN KISA ORUÇ TUTULAN İLLER Ramazan'ın son günü 9 Nisan'da, ilk iftar Hakkari'de saat 18.42'de, son iftar ise Edirne'de 19.55'te gerçekleşecek. Son gün, Sinop'ta 14 saat 51 dakika ile en uzun oruç tutulan yer olurken, Hatay'da ise 14 saat 30 dakika ile en kısa oruç süresi yaşanacak. DÜNYA GENELİNDE ORTALAMA NE KADAR ORUÇ TUTULUYOR? Bu yıl Ramazan ayında, Dünya genelinde oruç tutma süreleri ülkelere göre değişiklik gösteriyor. En uzun oruç tutma süresi Nuuk'ta (Grönland) 17 saat 52 dakika ve Reykjavik'te (İzlanda) 17 saat 25 dakika olacak. En kısa süre ise Christchurch'te (Yeni Zelanda) 12 saat 42 dakika olacak.

İstanbul'da 3 bin 350 davulcu sahur için ayakta olacak Haber

İstanbul'da 3 bin 350 davulcu sahur için ayakta olacak

Aykut, yaptığı açıklamada, 11 ayın sultanı Ramazan'ın, geçmişten günümüze kadar birçok geleneği bünyesinde barındırdığını vurguladı. Davulla sahura kaldırmanın bu geleneklerden biri olduğunu belirten Aykut, bu özel geleneğin Osmanlı'dan günümüze kadar gelen bir uygulama olduğunu dile getirdi. Bu geleneğin hala yaşatılmasının vatandaşları mutlu ettiğini söyleyen Aykut, İstanbul'da her Ramazan'da olduğu gibi bu yıl da davulcuların görev alacağını bildirdi. Aykut, davulcuların Ramazan boyunca vatandaşları sahura kaldırmak için hazırlıklarını tamamladıklarını belirterek, her yıl olduğu gibi bu yıl da mahalle muhtarlarının kontrolünde eğitim aldıklarını ve Ramazan'ın başlamasını dört gözle beklediklerini ifade etti. Aykut, muhtarların davulcuların giyeceği kıyafetten, söyleyeceği manilere kadar tüm hazırlık sürecini titizlikle takip ettiğini belirtti. "Davulcuları belirlerken muhtarlarımız belirli kriterlere dikkat ediyorlar. Örneğin, bir mahallede davulculuk yapacak kişilerin o bölgede ikamet etmesi gerekiyor. Ayrıca, bu kişilerin daha önce aynı mahallede davulculuk yapmış olmalarına da önem veriyoruz. Davulculuk yapacak kişilerin Ramazan'ın kültürüne uygun kıyafetler giymelerini istiyor ve bunun takibini yapıyoruz. Davulcularımız Ramazan'ın gelmesinden dolayı çok mutlu ve heyecanlılar. İstanbul'da 964 mahallemiz bulunuyor ve bu Ramazan'da kent genelinde yaklaşık 3 bin 350 davulcu görev yapacak. Ramazan davulculuğu sokaklarımıza şenlik havası getiriyor. Bu geleneğin devam etmesine katkı sağladığımız için mutluyuz." Aykut, muhtarların Ramazan boyunca davulcuları denetleyeceğini vurgulayarak, davulcuların yakalarında muhtarlıkça onaylanmış kartlarını taşımalarının önemli olduğunu belirtti. Vatandaşların yaka kartı olmayan, korsan davulculara karşı dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Aykut, "Ramazan davulculuğu yılda bir kez gerçekleşen bir faaliyettir. Ramazan davulcusuna vatandaşlarımız genellikle ramazan davulu bahşişi verirler. Ancak korsan davulcular, görevini özveriyle yapan meslektaşlarımızı mağdur edebilirler. Davulcular genellikle ilk 15 gün davul çalar, ardından kapı kapı dolaşıp bahşiş toplarlar. Bayram günlerinde ise tekrar kapıları çalarlar." şeklinde konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.