TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Prof. Dr. Naci Görür: Bizim zaman ölçeğimiz ile tabiatınki farklı

Türkiye’de afetlerin göz göre göre geldiğini vurgulayan Prof. Dr. Görür, “Siz siz olun kentlerin gelişimini bilimin güvenli ellerine teslim edin” dedi

Haber Giriş Tarihi: 09.09.2023 10:27
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Prof. Dr. Naci Görür: Bizim zaman ölçeğimiz ile tabiatınki farklı

Kırklareli, Başakşehir, Büyük ve Küçük Çekmece Gölleri çevresinde oluşan sel baskınları halen sıcaklığını koruyorken, Prof. Dr. Naci Görür, Türkiye’de afetlerin göz göre göre geldiğini vurguladı. “Siz sırf rant kaygısıyla veya bilmeden kimi dereleri doldurur, imara açarsanız er geç bu afetlerle karşılaşırsınız” diyen Görür, yöneticilere seslendi.

Kentlerin gelişiminin, bilimin güvenli ellerine teslim edilmesi gerektiğini vurgulayan Görür, “Bu günkü sel bölgesi yarının deprem bölgesi. Lütfen buraları hemen şimdi afet dirençli yerler haline getirmeye çalışalım” çağrısında bulundu.

GÖL DEĞİL LAGÜN

Resmi sosyal medya hesapları üzerinden paylaşım yapan Prof. Dr. Görür, “Kırklareli, Başakşehir, Büyük ve Küçük Çekmece Gölleri çevresinde şiddetli seller oldu. Evet, seller zaman zaman birçok yerde oluyor ama bizde göz göre göre geliyorum diye oluyor. Avrupa yakasında Haliç de dahil Büyük ve Küçük Çekmece Gölleri KB doğrultulu akarsu vadilerinin Marmara ağzında oluşmuşlardır. Aslında bunlar göl değil lagündür. Yani denizin bastığı ana vadi kesimleridir. Bu lagünler çevresinde çok sayıda akarsu kolları bulunur. Bu kollar Trakya’nın bu kesimini direne eder, yağan yağmurları ve akan suları ana vadilerde toplayarak Marmara’ya kavuştururlar” cümlelerine yer verdi.

BİLMEDEN KİMİ DERELERİ DOLDURURSANIZ…

Görür, şöyle devam etti: “Siz sırf rant kaygısıyla veya bilmeden kimi dereleri doldurur, imara açarsanız er geç bu afetlerle karşılaşırsınız. Tabiat drenaj sistemini binlerce yıl kullanır. Bir dere ve çevresinde 40-50 sene su görmezseniz artık buralar kurumuş, su gelmez diyemezsiniz. Tıpkı bir yerde 3-5 nesil deprem görmemiş ise burada deprem olmaz diyemeyeceğiniz gibi. Bizim zaman ölçeğimiz ile tabiatınki farklı. Bizim 100 bin senemiz tabiat için 1 salise bile değil. Özellikle yöneticilere sesleniyorum, siz siz olun kentlerin gelişimini bilimin güvenli ellerine teslim edin. Bu günkü sel bölgesi yarının deprem bölgesi. Lütfen buraları hemen şimdi afet dirençli yerler haline getirmeye çalışalım. Sevgiyle…”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.