TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Otistik çocuklara işkence davasında ‘beraat’ kararı çıktı

İzmir’de okul öncesi otistik 3 çocuğa kötü muamele ve işkence iddiasıyla yargılanan öğretmen Ö.Y. hakkında karar çıktı. Suçun işlendiğinin sabit olmaması gerekçesiyle Ö.Y. hakkında beraat kararı verildi

Haber Giriş Tarihi: 14.09.2023 09:02
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Otistik çocuklara işkence davasında ‘beraat’ kararı çıktı

İzmir’in Karşıyaka ilçesinde okul öncesi otistik 3 çocuğa kötü muamele ve işkence iddiasıyla hakkında 45 yıla kadar hapis istemiyle dava açılan öğretmen Ö.Y.’in yargılanmasına devam edildi. Karşıyaka 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki gerçekleşen duruşmaya, taraf avukatları ve otizmli çocukların aileleri katıldı. Tutuksuz yargılanan sanık öğretmen Ö.Y. ise duruşmaya katılmadı. Öte yandan KEDİ (Kabul, Eşitlik, Dahil Olma, İstihdam) Otizm Derneği ve İzmir Barosu Engelli Hakları Komisyonu da gözlemci olarak duruşma salonunda yer aldı.

SORUŞTURMANIN GENİŞLETİLMESİ TALEBİ

Duruşmada söz alan müşteki avukatları soruşturmanın genişletilmesini, çocukların algı ve irade yeteneklerinin bu süreçte ne derece bozulduğunun tespiti yönünde bilirkişi incelemesi yapılmasını talep etti.

Otizmli çocukların ailelerinden müdahil H.Ö., “2018-2019 eğitim yılında çocuklarımız işkence görmüştür. Bu husus tanık beyanları ile ayrıntılı bir şekilde ispatlanmıştır. Ve bu durum iddianame ile belirtilerek kamu davası açılmıştır. İddianameye aykırı şekilde mütalaayı kabul etmiyoruz. Biz 2018-2019 eğitim yılında çocuğumuzdaki değişimleri görünce 4 ayrı okul değiştirdik, İstanbul’a doktorlara gittik, hastanelere gittik. Bu hastanelerin merkez sisteminden de görülebilir, ayrıca avukatım gibi tevsi tahkikat talebimiz vardır. Çocuğa karşı işkence suçunun düzenlenmesinin sebebi insan onurunun korunmasıdır. Bizim çocuklarımızın insan onuru korunmamıştır. Tüm bu hususlar gözetilerek sanığın ağırlaştırılmış şekli ile 3 çocuğa karşı işkence suçundan cezalandırılmasını talep ediyoruz” dedi.

Sanık vekili Murat Aydın ise “Soruşturmanın genişletilmesi talebine katılmıyoruz. Mağdurların bugünden geriye sağlık durumlarının tespiti dosyamıza katkı sağlamayacaktır” ifadelerini kullandı.

Mahkeme başkanı dosyadaki delillerin karar vermeye elverişli ve yeterli nitelikte olduğu kanaati ile soruşturmanın genişletilmesi taleplerini reddetti.

“OKULDA KAMERA OLSA İSPATLANIRDI”

Duruşmada son savunmasını yapan müşteki avukatı Yüksel Sipahi, “Müvekkiller bu olayı okulun müdür yardımcısından öğrenmişlerdir, daha sonra bu olayın yaşandığına ilişkin 3 tanık dinlenmiştir. Bunlar müdür, öğretmen ve stajyer öğretmenlerdir. Ayrıca hademe de bu olayı gören kişiler arasındadır. Çocuklarımızın bir tanesinde oluşmuş ekimoza ilişkin adli rapor da dosyada mevcuttur. Sanık öğretmen sadece 3 otizmli çocuğumuzun bakımı ile sorumludur. Fakat bu 3 çocuğun şikayeti ile bu durumun yaşandığı ortaya çıkmıştır. Savunma bu olayın bir komplo olduğuna yöneliktir. Böyle bir savunmanın bu olayda dinlenmemesi kabul görmemesi gerekir. Okulda kamera kaydı olsa idi bu durum ispatlanırdı, fakat kamera kaydı yoktur. Bu noktada tanık beyanları nettir, idari soruşturmada sanık idari yönden ceza almıştır. Bizce eylemleri sabittir, sanığın iddianame gibi cezalandırılmasını talep ediyoruz” diye konuştu.

GÖRGÜYE DAYALI DELİL YOK

Davada görgüye dayalı delil olmadığını savunan sanık vekili Murat Aydın ise, “Müvekkilin bu suçu işlediğine dair görgüye dayalı bir delil yoktur. Olayların geçtiği zamanlara ilişkin tarihler de belli değildir. Ortada delilsizlik durumu söz konusudur. Müvekkilin beraatini talep ediyoruz. Ayrıca idari ceza, Ceza Hukuku açısından bağlayıcı bir durum değildir, suçun hukuki unsurları da gerçekleşmemiştir. Müvekkilin beraatini talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

BERAAT KARARI VERİLDİ

Tarafları dinleyen mahkeme heyeti verilen kısa aranın ardından kararı açıkladı. Sanığın üzerine atılı suçlardan beraatine karar verildi. Kararda şu ifadeler yer aldı: “Sanık Ö. Y.’in üzerine atılı bulunan mağdurlar E.K., K.S.G., T.Ö.’a yönelik çocuğa işkence yapmak suçundan atılı suçun sanık tarafından işlendiğinin sabit olmaması nedeniyle CMK 223/2-e madde gereği beraatine karar verilmiştir.”

BU HABER DE DİKKATİNİZİ ÇEKEBİLİR: Bu yoldan çıkış var, iniş yok

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.