TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ölümcül hastalık taşıyan sinekler daha fazla görülecek

İklim değişikliğiyle birlikte hava sıcaklıklarının normal üstünde seyredeceği yaz aylarında ölümcül hastalık taşıyan sivrisinek sayısında ciddi artış bekleniyor

Haber Giriş Tarihi: 09.05.2023 10:28
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Ölümcül hastalık taşıyan sinekler daha fazla görülecek

KEMAL ÖZKURT
Yaz aylarının gelmesiyle birlikte havalar ısındı ve yazın korkulu rüyası sivrisineklerde gün yüzüne çıkmaya başladı. İklim değişiklikleriyle birlikte bu yaz havaların çok daha sıcak geçmesi beklenirken geçtiğimiz yıllara oranla sineklerin de sayılarının daha fazla olacağı tahmin ediliyor. Hal böyleyken hiç de azımsanamayacak derecede olan sivrisinek ısırması, ölümcül sonuçlara yol açabiliyor. Uzmanlar özellikle sivrisinek salyasının, insan bağışıklığını dang hummasına karşı savunmasız bırakarak hastalığın bulaşıcılığını kolaylaştırıyor olabileceğine karşı uyarılarda bulunuyor.

SİVRİSİNEKLER HANGİ HASTALIKLARI TAŞIR?
Sivrisineklerin bir çok hastalık bulaştırdığı bilinen bir durum. Bu hastalıların arasında ölüme sebep olan ciddi hastalıklarda bulunuyor. Sivrisineklerin, özellikle son zamanlarda gündemde olan ve beyne saldıran Usutu virüsü ile öldürücü Batı Nil Virüsü gibi virüs çeşitleri taşıyor. Bunların yanı sıra, sivrisineklerin, sarı humma, dang humması, layşmanyaz, sindbis, zika, batı nil virüsü, chikungunya ve sıtma  gibi çeşitli hastalıkları taşıdığı da biliniyor.



SİVRİSİNEKLERDEN NASIL KORUNABİLİRİZ?
Yaz aylarında evlerinde pencereleri açarak serin bir gün geçirmek isteyen vatandaşların en çok merak ettiği konulardan biri de doğal yollarla sivrisineklerden korunmanın yollarının olup olmadığı oluyor. Sivrisinekler evden ya da bulunduğumuz ortamdan uzaklaştırmak için yapılması gereken başlıca önlemler ise şu şekilde: 
Evinize lavanta kokulu mumlar koyarak sivrisinekleri doğal olarak uzak tutabilirsiniz.
İçinde sirke dolu bardağı cam önüne koyulmalı. Güçlü kokusu sinekleri yaklaştırmaz ve içeri sokmaz.
Sivrisinekler daha çok terli olan vücutlara ve ayak kokusu problemi yaşayan kişilere gelir. Yatmadan önce duş almak bu davetsiz misafirlere karşı koruyabilir.
Cam önüne koyabileceğiniz, fesleğen, reyhan ve karanfil kokusu sivrisinekleri uzaklaştırır. 
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.