TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Mevsimden değil, KUR’dan!

Kışın fazlaca tüketilen doğal ürünlerin fiyatı bu yıl, geçen kışa oranla ciddi şekilde artarken aktarlar, “Yaşanan fiyat artışların sebebi mevsimsel değil tamamen artan dolar kurundan kaynaklanıyor” dedi

Haber Giriş Tarihi: 13.10.2021 07:29
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Mevsimden değil, KUR’dan!

NURETTİN BAKİ - ÖZEL HABER

Kışın vatandaşların fazlaca tükettiği doğal ürünlerin fiyatı bu yıl, geçen kışa oranla ciddi şekilde arttı. Ihlamur, papatya, tarçın ve zerdeçal gibi ürünlerin fiyatı yüzde 100’e yakın oranda zamlanırken, diğer ürünlerde ise bu oran yüzde 50 -70 seviyelerini gördü. Biz de gazete olarak ürünlerdeki bu fiyat artışını aktarlara sorduk. İzmirli aktarlar yaşanan fiyat artışlarının sebebinin mevsimsel ya da kış aylarına girilmesinin değil, tamamen dolar kurunda yaşanan dalgalanmaya bağlı olarak değiştiğini söyledi. Artan fiyatlardan dolayı insanların eskisine göre çok az ürün satın aldığını dile getiren 14 yıllık aktar Mücahit Yağan, “Pandemi ile birlikte insanların aktar ürünlerine en çok ihtiyaç duyduğu dönemde çoğu ürünlerde ya yüzde 100 ya da yüzde 100’ün üzerinde bir artış yaşandı ve yaşanmaya da devam ediyor. Dolayısıyla insanlar sağlığını doğal ürünlerle korumak istese de fiyatlar buna müsaade etmiyor” dedi.

FİYATLAR ARTTI, MÜŞTERİ KAYBETİM!

14 yıldır aktarlık işini yapan Mücahit Yağan, ürünleri yüksek fiyattan satmaktan hoşlanmasa da artan dolar kurunun tıpkı diğer aktarlara yaptırdığı gibi kendisine de başka bir seçenek bırakmıyor. Fiyatların artması ile müşteri kaybettiğini belirten Yağan, dolar kurunun düşük olduğu yılları özlediğini de gizlemiyor. “Fiyatlar yükseldi ama çok müşteri kaybettim” diyen Yağan, fiyatlarda yaşanan dalgalanmayı şu şekilde anlattı: “14 yıldır aktar işini yapıyorum ve bu 14 yılda ilk defa bu sene aktar ürünlerinin fiyatları bu şekilde arttı. Kahveyi 35 TL’den satıyordum şimdi kahvenin fiyatı olmuş 80 TL. Taze zencefilin kilosunu 40 TL’ye falan satıyorduk, şu anda 60 TL’den satıyoruz. Çoğu ürünlerde ya yüzde 100 ya da yüzde 100’ün üzerinde bir artış söz konusu. Fiyatlar bu şekilde artınca satışlarımız da otomatik olarak düşüyor. Fiyatların bu kadar artmasının ana ve tek sebebi kur oranının sürekli yükselmesi. Birçok bitkiyi de bulamamaya başladık. Mesela keçiboynuzu bitkisini çok satardık. 15 TL’den toptan alırdık 25 TL’ye satardık. Şimdi toptancıda keçiboynuzunun fiyatı olmuş 30 TL. Sattığımız ürünlerin yaklaşık yüzde 90’nı ithal ürünler. İthal ürünler dolar ile doğru orantılı. Dolar arttıkça ürünlerimizin satış fiyatları da otomatik artar. Biz de bu şartlarda dükkanı zar zor döndürüyoruz.”

FİYATLAR YÜZDE 100 ARTTI

Uzun yılardır aktarcılık yapan Sıraç Daşkın ise pandemi ile birlikte zor zamanlar geçiren insanlara bir darbenin de doğal sağlık ürünlerinden geldiğini söyledi. Daşkın, “Kendilerini kış gribi ve koronavirüse karşı doğal yollarla korumak isteyen vatandaşlar, hiç beklemedikleri bir fiyat artışıyla karşı karşıya geldi. Ürünlerimizin fiyatları yüzde 100’ün üzerinde arttı. Mesela iki-üç ay öncesinde Türk kahvesinin kilosunu 40 TL’den satardık, şu anda bu kahveyi 100 TL’den satıyoruz. Karabiberin fiyatı 50 TL iken, şimdi 100 TL. Hemen hemen bütün ürünlerde bu şekilde bir artış var. TL değer kaybetti. Birçok üründışardan geliyor bu da bize pahalıya mal oluyor. Kur arttıkça ürüne ulaşmakta güçlük yaşıyoruz. Kısacası bu fiyat artışların sebebi mevsimsel ya da kış aylarına giriyoruz diye yükselmiyor. Bu fiyat artışların sebebi tamamen kurdan kaynaklanıyor. TL’nin değersiz ve çiftçinin üretememesinden kaynaklanıyor. Şu anda ıhlamurun yaprağı 250 TL, çiçeği ise 300 TL’den satılıyor. Bu fiyatlar da geçen senenin fiyatları. Fiyatlar artınca vatandaş da alışverişi bıraktı. Eskiden 10 TL’lik ürün alan vatandaş bugün 2 TL’lik ürün alıyor” diye konuştu.

FAZLA PARA KAZANMIYORUZ

Uzun zamandır bu kadar bir fiyat artışı yaşanmadığını söyleyen Abdülhakim Badur da “Bağışıklık sistemini güçlendirmek isteyen vatandaşlar soğuk algınlığından korunmak için bitkisel ürünler satan aktarlara yani bizlere yöneldi. Özellikle bitkisel çaylara talebi arttıran vatandaşlar ıhlamur, ada çayı, zencefil gibi ürünlere yoğun ilgi gösteriyor. Ancak vatandaşların bağışıklık sistemini artan fiyatlar ne yazık ki düşürüyor. En büyük ilgi pandeminin ilk senesinde başlamıştı ama bu ilgi fiyatlar arttıkça azaldı. Ürünlerin fiyatını tek tek ne kadar arttığını anlatmayacağım. Sadece şunu söylemek isterim ki fiyatlar çok ama çok fazla arttı. Fiyatların bu kadar artması benim ya da biz bütün aktarların çok para kazandığı anlamına gelmiyor. Fiyatlar artı ama ilgi azaldı” dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.