TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Maden ısrarı sona ermiyor: Bu kez de tarım arazisine kapasite artışı!

Tarım ve orman alanlarında maden faaliyetlerine karşı mücadele devam ederken son olarak Aktaş Granit Zahire Mad. Nak. Pet. İnş. San. Ve Tic. Ltd. Şti., İzmir’in tarım ve tarihiyle ön plana çıkan Bergama ilçesinde tarım arazisinde granit ocağı kapasite artışı için ÇED sürecini başlattı

Haber Giriş Tarihi: 04.08.2023 07:55
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Maden ısrarı sona ermiyor: Bu kez de tarım arazisine kapasite artışı!

TENZİLE AŞÇI

Türkiye, Muğla Akbelen’de maden kapasite artışı için yapılan ağaç katliamını konuşurken ülkenin dört bir yanında tarım ve orman alanlarında maden faaliyetleri devam ediyor.

Son olarak; Aktaş Granit Zahire Mad. Nak. Pet. İnş. San. Ve Tic. Ltd. Şti., İzmir’in tarım ve tarihiyle ön plana çıkan Bergama ilçesi Aşağıcuma Mahallesi ve Hacıhamzalar Mahallesi arasında işletilen granit ocağının kapasite artışı için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvuruda bulundu.

İzmir İli, Bergama İlçesi, Aşağıcuma Mahallesi ve Hacıhamzalar Mahallesi arasında yer alan Aktaş Granit Zahire Mad. Nak. Pet. İnş. San. Ve Tic. Ltd. Şti. tarafından “Granit Ocağı Kapasite Artışı” projesi planlanmaktadır.

tarım

Hazırlanan proje raporunda granit ocağının el değiştirdiği belirtilirken “Granit Ocağı Kapasite Artışı” için faaliyetleri kapsamında o dönemki işletmeci adına yıllık 3.000 m3 kapasite için 01.06.2011 tarih ve 4677 sayılı ÇED Yönetmeliği Kapsam Dışı Görüşü alınmıştır (Bkz. Ek-37). Söz konusu saha, 22.11.2019 tarihli devir zaptı ile AKTAŞ GRANİT’e devredilmiş olup, proje sahibi değişikliğine yönelik 28.01.2020 tarih ve 15095 sayı ile ÇED Yönetmeliği görüşü alınmıştır” ifadelerine yer verildi.

ÜRETİM NEREDEYSE 3 KARA ÇIKACAK

Kapasite artışı projesi kapsamında yıllık 110 bin metreküp olan üretim kapasitesinin yılda 297 bin tona çıkarılması planlanıyor. Raporda, ocakta işlemlerin taş başına patlatma yöntemi izlenerek patlama çalışmaları da yapılacağı ifade edildi.

Toplam ruhsat sahası 189,06 hektar büyüklüğünde olan granit ocağında, iki poligondan oluşan toplam 35,29 hektarlık alan için işletme izni alındığı belirtilirken kapasite artışı projesi kapsamında 5 adet ocak çalışma alanı, 3 adet malzeme stok sahaları, 3 adet pasa stok alanları ve 2 adet bitkisel toprak depolama alanları kurulacak.

tarımm

TARIM ALANINDA YER ALIYOR

Proje raporunda dikkat çeken husus ise çalışma sahasının tarla vasıflı alanda olması oldu.

Proje alanına ilişkin, “Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü verilerine göre ise ruhsat sahası içerisinde tarla ve fıstıklık/ müfrez fıstıklık vasıflı alanlar yer almaktadır. Proje alanının tamamı, İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planına göre ise tarım arazi olarak belirlenen alanlar içerisinde kalmaktadır” ifadelerine yer verildi.

Proje bedelinin ise 850 bin lira olduğu bilgisi verildi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.