TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Lezzetler de depremzede oldu

Kahramanmaraş merkezli depremlerde ülkenin gastronomisi de enkaz altında kalırken, uzmanlar; bölgenin ortak geçim kaynağı olan gastronomi hareketliliğinin yavaşlayacağının altını çizdi.

Haber Giriş Tarihi: 21.02.2023 07:55
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Lezzetler de depremzede oldu

NURETTİN BAKİ-ÖZEL HABER

Kahramanmaraş merkezli yaşanan ve ‘asrın felaketi’ olarak adlandırılan depremlerde 11 kentte on binlerce insanımız hayatını kaybetti, yüz binlercesi de evsiz kaldı. Ülke olarak hepimizin yüreğine de acısı düştü. Depremin vurduğu bölgenin özelliği ise gastronomisi ile ön plana çıkmış kentlerden oluşması. Hatay, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Adana, Osmaniye, Malatya gibi depremin en ağır hasar verdiği kentlerimizden Hatay ve Gaziantep UNESCO yaratıcı şehirler ağına eşsiz lezzetleriyle yer alıyor. Bölgede yaşanan yıkımla birlikte gastronomi turizminin ne şekilde yara alacağını Ege Gastronomi Turizmi Derneği Başkanı Serdar Çelenk gazetemize anlattı.

ZENGİN KÜLTÜREL KAYNAKLAR

Türkiye’nin önemli gastronomi kentlerinde yaşanan deprem sebebiyle bu kentlerdeki gastronomi turizmi hareketliliğinin zayıflayacağını belirten Ege Gastronomi Turizmi Derneği Başkanı Serdar Çelenk, “Ülkemizin zengin kültürel kaynaklarından biri de gastronomidir. Deniz-kum-güneş olarak adlandırılan ucuz kitlesel turizmin aksine, ülkemizin de kültürel değerlerini ön plana çıkarak, katma değeri yüksek bir turizm şeklinin sağlıklı gelişimin başlangıcını oluşturuyordu. Bir süreliğine deprem bölgesindeki kentlerde gastronomi temelli turizm hareketi zayıflayacaktır. Ancak bölgenin bir göçle demografik yapısının değişmemesi koşulu ile güven verici konaklama tesislerinin yapılması veya sağlamlaştırılması ile hızla geri döner. Birkaç yıl içinde tekrar önemli bir kaynak oluşturacak yapıya kavuşur diye umut ediyorum” dedi.

BÖLGE KÜLTÜRÜNÜN YOK OLMAMASI LAZIM

Bölge yapısının değiştirilmeden düzenlenmesi gerektiğine dikkat çeken Çelenk, “Devletin bölgenin kültürünü koruyacak şekilde akıllı bir düzenleme yapması, demografik yapının bozulmaması, insanların buradan geçici olarak başka şehirlere gitse bile, tekrar geri dönmelerini özendirecek bir sistemin kurulması koşulu ile yaraların onarılması mümkün olabilir. Gastronomi insanın temel ihtiyaçlarını gidermesi yanında, lezzeti ön planda tutan insanımızın öne çıkarttığı insancıl önceliklerinden biridir. Bu nedenle bölgenin kısa zamanda ayağa kaldırılmasında önemli bir yapı taşı olacaktır. Yeter ki bölgenin insan yapısı değişmesin, kültürün yok olmasına izin verilmesin” ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.