TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kiralık koltuktan dünyaya barış mesajı!

Rusya-Ukrayna savaşı sonrası İzmir’e gelen 27 yaşındaki Berber Egor, bir berberin tek koltuğunu kiralayıp, Rus ve Ukraynalıları tıraş ederek; savaşın halklar arasında olmadığının mesajını tüm dünyaya veriyor

Haber Giriş Tarihi: 04.04.2023 04:14
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Kiralık koltuktan dünyaya barış mesajı!

NURETTİN BAKİ-ÖZEL HABER

Dünya bir yıldan uzun bir süredir Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşı korku içinde izliyor. On binlerce hayata mal olan savaş son sürat devam ederken, milyonlarca Ukraynalı vatandaş ülkelerini terk ederek dünyanın dört bir yanına göç etmek zorunda kaldı. Rusya’da yaşayan Ukraynalılar da ülkede yaşadığı baskılara dayanamayıp Rusya’yı terk etti. Rusya’yı terk eden Ukraynalı vatandaşlardan biri de İzmir’e gelen 27 yaşındaki Egor… Rusya’da berberlik yapan Egor, İzmir’de bu mesleğini açık olan bir berber dükkanından kiraladığı tek koltukta sürdürüyor. Egor, kiraladığı berber koltuğunda İzmir’de yaşayan ve sosyal medya üzerinden ulaştığı Rus ve Ukraynalı vatandaşları tıraş ediyor. İki ülkenin vatandaşlarıyla yabancı bir ülkede kardeşçe yaşadıklarına dikkat çekiyor. Dünyaya savaşın halklar arasında olmadığının mesajını kiraladığı bir berber koltuğundan veren Egor, “Bana fikrimi sorarsanız, açık bir şekilde şu anda Ukrayna’da olan her şeyin, iktidardaki insanların zayıflığının ve körü körüne güvenin sonuçları olduğunu söyleyebilirim. Ve şu anda Ukrayna’da dökülen anlamsız kanı destekleyenlerin tüm savaşların müzakerelerle sonuçlandığını bilmelerini istiyorum” dedi.

RUSYA’DA BASKILARA DAYANAMADIM

Rusya’da yaşayan ve Rusya-Ukrayna savaşı sonrası ülkeyi terk etmek zorunda kalan Egor, 2022 yılında İzmir’e geldiğini söyledi. Egor, “27 yaşındayım. 5 yılı aşkın süredir Berber olarak çalışıyorum. Bundan önce Rusya’da yaşıyordum. Ancak Rusya’nın ülkemizle savaşa girmesi, biz Ukraynalıların Rusya’da yaşamasını güçleştirdi. Ekim 2022’de Rus yetkililerle pek çok konuda aynı fikirde olmadığım için Rusya’dan Türkiye’ye gelmek üzere ayrıldım. Türkiye’de konut fiyatları her geçen gün yükseldiği için oturma iznine uygun konut bulmak oldukça zordu. Rusya’dan ayrılmak için sermaye kısıtlamalarım vardı, ayrılmadan önce iş için bir motosiklet ve bazı aletler sattım ve İzmir’e geldim” dedi.

SALON AÇMAK İÇİN ŞARTLARI TAŞIMIYORUM

Türkiye’de berber salonunu açmanın yabancılar için oldukça zor olduğunu belirten Egor, “Oturma izni için uygun bir yer bulur bulmaz kimlik başvurusu yaptım ve çalışacak yer (kiralık işyeri) aramaya başladım. Birçok berbere gittim ama çalışma iznim olmadığı için beni reddettiler (ve reddedilenlere sempati duydum çünkü çok büyük para cezaları vardı ve kimseye sorun çıkarmak istemedim) kendi başıma salon açamam. Çünkü yabancıların Türkiye’de bir salon açmak için çok zor olan şartları yerine getirmesi gerekiyor. Ben bu şartları şu an için taşımadığım için kendi salonumu açamadım” dedi.

BERBERİN BİR KOLTUĞUNU KİRALADIM

İzmir’e geldikten sonra işini yapmak için kentteki berberleri tek tek gezip iş aradığını belirten Egor, bir berberin bir koltuğunu kiraladığını söyleyerek “Eşimle İzmir’deki açık berberleri tek tek gezdik. Berbere ihtiyaçları olup olmadığını sorduk, herkes reddetti. Ve akşam başka bir salona girerken bize yardımcı olabileceklerini söylediler ve bana kiralık iş bulabileceğim bir telefon numarası verdiler. Görüşmek üzere anlaştık, beni anlamazlar diye endişelendim. Ancak Google çeviri sayesinde ortak bir dil bulduk. Şartlarda anlaştık, iş yerinin bir koltuğunu kiralamaya başladım” ifadelerini kullandı.

MÜŞTERİLERİM RUS VE UKRAYNALI

Kiraladığı berber koltuğunda İzmir’de yaşayan Rus ve Ukraynalı vatandaşları tıraş ettiğini ifade eden Egor, “Tanıdıklardan insanlar arıyordum ve bana diğer tanıdıklara, arkadaşlara tavsiyelerde bulundular. Geleneksel bir Türk berberin dükkanında çalışmak oldukça sıra dışıydı ama zamanla buna alıştım. Hem Ruslar hem de Ukraynalılar bana geliyor, ben çok barışçıl bir insanım ve sevginin ve affetmenin, insanlığın bitmek bilmeyen hatalarının kısır döngüsünden bir çıkış yolu olduğuna içtenlikle inanıyorum. Savaşların halklar arasında yapılmadığını da biliyorum. Çünkü Rusya’da yaşayan bir Rus olarak sabah bir Ukraynalıyı akşam ise bir Rus’u aynı koltukta tıraş edebiliyorum” diye konuştu.

BU HİKAYE DÜNYA KADAR ESKİ

Berber Egor, Rusya’nın Ukrayna’da döktüğü anlamsız kanı destekleyenlerin dünya tarihinde yaşanan tüm savaşların barışla sonuçlandığını hatırlatarak “45-55 yaş üstü olsam evet kesinlikle Ege kıyılarına yerleşip bir tekne alıp balığa çıkmayı denemek isterim. Eşim ve ben her gün farklı videolar izliyoruz ve tonlarca bilgi alıyoruz ve sürekli olarak insanların hatalarını nasıl durmaksızın tekrarladıkları hakkında konuşuyoruz, bu hikaye dünya kadar eski. Çeçen savaşı, Afgan savaşı, Gürcistan ve en kötüsü, çoğu insan hala kendilerine ait bir şeyi kaybetme korkusuyla bu olayları destekliyor: çocuklar, ev, konum, Navalny gibi özgürlük, gazeteciler gibi. Bana fikrimi sorarsanız, açık bir şekilde şu anda Ukrayna’da olan her şeyin, iktidardaki insanların zayıflığının ve körü körüne güveninin sonuçları olduğunu söyleyebilirim. Ve şu anda Ukrayna’da dökülen anlamsız kanı destekleyenlerin tüm savaşların müzakerelerle sonuçlandığını bilmelerini istiyorum” ifadelerine yer verdi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.